Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p11] Nowe wyniki spalania 2,0 TD

Gość Hubertus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jak wygląda spalanie przy jeździe (np dojeżdżanie do świateł albo zjazd z dużej góry) z puszczonym pedałem gazu i na biegu ? czy ten silnik podobnie jak benzyna na wtrysku pali wtedy mniej niż na luzie ?

Z praktyki wychodzi mi że -tak. Zwykle hamuję silnikiem. Ale dla mnie za bardzo techniczne to pytanie. Może któryś z mądrzejszych kolegów coś napisze.

Ja staram się odpuszczać gaz, kiedy z daleka widzę że i tak trzeba się zatrzymać, czy zwolnić przy okazji oszczędzania paliwa oszczędzam klocki :D. Staram się też jeździć do 120km/h podobno później duże opory powietrza i więcej pali.

hmmm no to teraz jestem na 100%pewien ze mam padniety przeplywomierz bo bojawy sa identyczne jak u przedmowcy i zgadza sie to ze to powolne dodawanie gazu odnosi wiekszy skutek. a tak wracajac do tematu spalania to przed chwila zaparkowalem auto po 800km a w baku ubylo 47 litrow co daje srednia 5,87/100km to chyba wynik calkiem dobry :D predkosci raczej zwyczajne, bez szalenstw 110-130km/h klima non-stop

Zazdroszczę wam osiąganych wyników. Chyba cały czas mam coś nie tak z silnikiem. Muszę się udać na jakąś regulację. Ja na urlopie przejechałem 4300km. Jechałem w 4 osoby, klima różnie: w dzień włączona, w nocy nie (bo i po co). Najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać to 6,74l najgorszy to 7,88l. Średnio spalanie na całej trasie to 7,3l. Najlepszy wynik uzyskałem po nocnej jeździe bez klimy z prędościami nie przekraczającymi 110 km/h i z płynną jazdą - było pusto na drodze i nie było przed czym hamomować.

W porównaniu do waszych wyników spalania to żadna rewelacja :( niestety.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio poprawil mi sie wynik spalania - 6,6 przy jezdzie mieszanej ale chyba troche wiecej bylo trasy, lecz nie duzo - ale zrobilem to na V-power Diesel na Shell'u!! wczesniej tankowalem na Auchan i mimo duzej roznicy w cenie koszt wychodzi b. podobny!!! a i osiagi wydaja mi sie lepsze

czy tez jezdziliscie na tym??

na BP nie mialem takich odczuc!!

Ja tankuję tylko na Neste24, bo najtaniej i wydaje mi się, że jakość paliwa też nie jest najgorsza. Raz się szarpnę i zatankuję na Shellu tego wbogaconego disela - zobaczymy co będzie.

Jak zatankowałem na BP jakiegoś disela ultimate czy jakoś tak to też nie odczułem żadnej różnicy ani w mocy, ani w spalaniu.

ponoc to na BP to bardziej chwyt marketingowy albo moze tylko troche podczyszczona ropa, a na shellu niedosc ze bez siarczanow lub siarki to jeszcze ma wieksza liczbe cetanowa - mi wydaje sie ze na nizszych obrotach lepiej sie zbiera - no moze bez rewelacji ale i tak lepiej niz normalnie!!

Ja tankuję tylko na Shelu, BP, Statoil w tej kolejności dopiero jak nie ma w pobiżu nic innego -orlen.

10zł. więcej w miesiącu za to spokojny sen, bez większych obaw o układ paliwowy i wtryski. Być może przez to mniejsze średnie spalanie? Tankuję zawsze zwykłego diesla.

Na neste kiedyś lałem benzynę. Po następnym zatankowaniu na BP też pb95 samochód był zupełnie inny -odżył. Z dieslem tym bardziej nie mam ochoty eksperymentować.

• 5 tygodni później...

Dzisiaj się załamałem. Na V-Powerze wyszło mi spalanie po mieście 9l/100km :(

Na początku wydawało mi się, że wskazówka opada wolniej niż zwykle, ale nic z tego. Samochód nawet nie zauważył, że teraz prawie nie używałem klimy. Cały czas jeździłem raczej płynnie i nie wdeptywałem gazu w podłogę.

Dziś jeszcze raz zalałem pod korek najnowszego produktu Shella. Jutro wybieram się w małą trasę (jakieś 500km) i zobaczę jak wyjdzie spalanie w plenerze.

9-tka w miescie to naprawde duzo - mialem tyle na poczatku jak mocno deptalem!! cos masz nie tak, albo ostro cisniesz ;)) ja wcale nie jezdze jak dziadek a spalanie unormowalo mi sie na na 6,6-7l, do pracy mam 6km i kawalek dwupasmowki reszta w miescie - szczegolnie okolo 15ej - korki

Kurde już nie wiem co zrobić. Teraz zostało chyba już tylko wyjęcie pompy wtryskowej i jej regulacja na stole.

Dziś policzyłem spalanie po przejechaniu 500 km i wyszło mi 7,33 l/100km w trasie. Bez włączonej klimy :( i też mocno nie deptałem. W wakacje udło mi się uzyskać lepszy wynik na zwykłym diselu z Neste (teraz oczywiści V-Power) i z klimą non stop.

Po spawaniu głowicy jeździłem głównie w trasie (ponad 6 tys.) na zwykłym ON. Spalanie z włączoną klimą wynosiło od 6,74 do 7,88 l/100km.

Po Wawie na zwykłym ON wyszło mi 8,78 l/100km

Przed spawaniem na zwykłym ON po mieście z klimą palił mi od 8,06 do 9,35 (rekord), więc wysokie spalanie nie jest raczej winą regeneracji głowicy.

Kurde ale gdzie szukać. Może ma jakiś wycieki z instalacji? Chociaż pod samochodem nie odnotowałem żadnych plam.

no niby nie takie zle te dane z trasy, ale po miescie... duzo

mi tylko raz wyszlo (jak juz pisalem na poczatku) ok 9 litrow ale przy ostrej jezdzie i to w zimie - co napewno mialo wplyw - moze wlasnie jakis czujnik temperatury albo co? no chyba ze masz olow w podeszwach:))

ja widze ze moj wozik to mistrz ekonomi klima byla wlaczona całą trase jazda w gorach i spalanie jak pisalem wyzej

To teraz ja się pochwalę.

Nie wiem jak to robicie że wam tak pali.

Generalnie jak jadę na trasie Olsztyn- Rzeszów, zatankuje na Stato.. (żeby nie było reklamy) zeruje liczniki i do boju.

w samochodzie jedzie 2 dorosłe osoby i dwoje dzieciaków i oczywiście bagaże, bagaże. Prędkość to na siódemce o ile się da to 130-140, Warszawa i do Radomia, później drogi podkarpacia to zwalnianie w miasteczkach do 60 bo tak kiepskich dróg to w całej europie nie ma jak tam. I co najważniejsze nigdy mi nie przekroczyło wskazanie 5,7 l/100km. I tak zaczął mi ładnie palić jak wymieniłem przepływomierz powietrza.

Kapumari

Ja tankuję tylko na Neste24, bo najtaniej i wydaje mi się, że jakość paliwa też nie jest najgorsza. Raz się szarpnę i zatankuję na Shellu tego wbogaconego disela - zobaczymy co będzie.

Jak zatankowałem na BP jakiegoś disela ultimate czy jakoś tak to też nie odczułem żadnej różnicy ani w mocy, ani w spalaniu.

Ja już się oduczyłem kupowania na BP niestety moje wcześniejsze problemy były związane z ropą z tej stacji (Olsztyn Wojska Polskiego) niech ich i ich ropę. Zamulił mi się cały filtr i zaczął prychać, nie mówiąc o szalejącym check. Ja się doszukiwałem czegoś innego a tu proszę BP Ultimate.

Jak stwierdził mój przedmówca to tylkochyt reklamowy

Kapumari

TO może ja coś dorzucę. Najmniej Primerką udało mi się spalić około 5 litrów, ale to były prędkości 80-90 km/h ( bo szybciej się nie dało ). Ogólnie jeżdżę 110-120km/h to spalanie wychodzi około 6 litrów. Natomiast jak byłem w górach splanie wyszło mi 13/100. W mieście około 10 litrów. Wszystko zależy jak operuję gazem. Z dzisiejszymi cenami paliw to nie widze żadnych oszczędności pomiędzy mają P11 i moim N14 1.4. Spalanie takie samo (może nawet w N14 mniejssze niekiedy), ale Primerka o wiele wydodniejsza.

Paweł, a na hamowni nie wykazało, że masz np duże opory toczenia? Wykres przy schodzeniu z prędkości daje taką informację.

Taki wykres uzyskałem po wymianie przypływomierza:

hamownia2.jpg

Niestety nie jestem w stanie wywnioskować z niego czy mam duże opory toczenia :(

na wykresie nie ma przebiegu przy schodzeniu prędkości w dół, więc nic się nie da tu zauważyć.

Z tymi 5l/100 co koledzy piszą , aż mi sie nie chce wierzyć - nawet producent podaje chyba wiecej jako minimalne spalanie.

Mam propozycję: może Ci co osiągnęli takie wyniki , niech podadzą więcej szczegółów, łacznie z tym jak obliczali spalanie.

Adam

Mam propozycję: może Ci co osiągnęli takie wyniki , niech podadzą więcej szczegółów, łacznie z tym jak obliczali spalanie.

Tak też jestem bardzo ciekaw. Może coś nie tak z moją techniką jazdy, ale nie depczę do oporu. Jak jest zimny staram się nie prekraczać 2k rpm. Jak się nagrzeje staram się nie przekraczać 3,2k - 3,5k rpm. Nie stoję na światłach i nie gazuję, ale może trzeba robić dokładnie odwrotnie ;)

• 1 rok później...

Ostatnio moja P-11 -ka pobiła rekord spalania! *,5 l / 100 km. Ale chyba to był wyniik rekordu licznika w dystrybutorze na stacji, gdyż do zbiornika weszło mi 51 litrów :) a na rezerwie rzejechałem ok 5 km!

Dodam że to stacja w Rykch koło wiaduktu.

Pozdrawiam

Hubertus napisał:

Ostatnio moja P-11 -ka pobiła rekord spalania! *,5 l / 100 km. Ale chyba to był wyniik rekordu licznika w dystrybutorze na stacji, gdyż do zbiornika weszło mi 51 litrów a na rezerwie rzejechałem ok 5 km!

Dodam że to stacja w Rykch koło wiaduktu.

Pozdrawiam

Czyli o co chodzi? Ile ta gwaizdka oznacza? 51 litrów po jakim przebiegu?

A tak poza tym to bardzo dobrze jeżeli niebawem po zaświeceniu rezerwy weszło 51 litrów. Kontrolka się zapala jak w baku zostaje około 10 litrów - a zbiornik ma 60 więc nie widzę problemu.[/b]