Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kilometry do serwisu

Gość waxus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zagladalem na forum, ale nie tworzylem konta, do teraz.

Przejrzalem kilkadziesiat qynikow google, zeby dowiedziec sie jak ustawic licznik kilomentrow do serwisu. Stuknelo mi 10tys. i juz mi odmierza "w druga strone". Zrobilem przwglad i wymianw oleju ale mechanik nie wiedzial jak wyzerowac. Jakies porady?

Chodzi mi o ten licznik ktory jest pokazany po uruchomieniu silnika.

Zeby nie zakladac 100 tematow... o co chodi z tym "0,1 Good"?

Zeby nie zakladac 100 tematow... o co chodi z tym "0,1 Good"?

To to jest nie "0,1 Good" tylko "Oil Good" - czyli poziom oleju w silniku dobry :). Słowo Oil jest zapisane za pomocą wyświetlacza cyfrowego dlatego to wygląda jak wygląda ;).

Edytowane przez ranger

Sam to kiedyś resetowałem, ale nie pamiętam. Znalazłem właśnie gdzieś taki opis:

"Włączamy zaplon i czekamy na pojawienie sie symbolu klucza. Jak ow symbol sie pojawi trzeba nacisnac i przytrzymac przycisk zegara (ten od ustawiania). Kontrolka klucza powinna zaczac migać Puszczamy guzik od zegara i nastepnie tym samym guzikiem ustawiamy za ile kilometrow nasze autko ma nam przypomniec o nastepnym przeglądzie."

To tylko cytat, ale prawdopodobnie tak to było.

Dobrze, dziękuję za odpowiedzi. Jutro zejdę do samochodu to przetestuję owy cytat.

Przez google znalazłem poradnik do Primery i tam była mowa o kręceniu pokrętłem od radia, trochę wydawało mi się dziwne, ale spróbowałem i okazało się, że skasowałem licznik A :)

o co chodi z tym "0,1 Good"?

jesteś mistrz :D

przypomniała mi sie historia z tą kobitą, co nie wiedziała gdzie dolać olej, bo miała tylko korek z napisem 710 :D

710.jpg

Ja tam bym sie WAS-a nie czepiała wszyscy tu humorystycznie przyjmują nowych forumowiczów. Za to ja mam prawdziwą zagadkę otóż w dniu dzisiejszym moje auto mnie zaskoczyło. Podczas dwóch z kliku skrętów w prawo moje auto zapiszczało tak jakbym miała pasy nie zapięte ale żadna kontrolka sie nie pojawiła. A piszę ze tylko dwa razy bo tych skrętów w prawo dziś było kilka :) tylko to pipczenie było dziwne. Może jakiś czujnik? Ale to by każdorazowo dawało sygnał. Macie jakiś pomysł?

ja śledztwo zacząłbym od sięgnięcia pamięcią na siedzisko fotela pasażera, czy nie przemieszczała się po nim w tym akurat momencie postawiona tam wcześniej damska torba pokaźnych rozmiarów wyładowana różnymi skarbami - ewentualnie inny bagaż :whistle: Już kilka kg powoduje takie efekty

Edytowane przez Dar1962

ja śledztwo zacząłbym od zerknięcia w prawo - na siedzisko fotela pasażera, czy nie przemieszczała się po nim w tym akurat momencie postawiona tam wcześniej damska torba pokaźnych rozmiarów wyładowana różnymi skarbami - ewentualnie inny bagaż :whistle: Już kilka kg powoduje takie efekty

tak myślałam że poruszysz temat babskiego bagażu podręcznego :) no i niestety klapa moja torebka jest mała i ma bardzo bardzo okrojoną zawartość i nie sądzę żeby ona wywołała w Notesie alarm nie zapiętych pasów. Bo to akurat przechodziłam ale zupełnie inne wagowo elementy przewoziłam na fotelu pasażera :). Ale czy jest jeszcze jakiś czujnik czy kontrolka w aucie z dźwiękiem podobnym do opisanego? .

zakładam,że byłaś prawidłowo zapięta pasem a na fotelu obok nie było nikogo ani niczego

np hamulec ręczny - jeśli się go zaciągnie a przed ruszeniem nie opuści starannie do samego końca - szczęki hamulca wprawdzie już nie blokują tylnych kół i auto toczy się bez oporów ale krańcówka czujnika jest za płytko dociśnięta i podczas manewrów nawet minimalny ruch dźwigni powoduje, że potrafi się odezwać

Edytowane przez Dar1962

Zobaczymy jutro jeśli sytuacja się powtórzy to coś trzeba będzie zrobić z tym fantem. Może po dzisiejszej porannej mega zlewie wilgoć się dostała gdzieś i przeszkadza . No czas pokaże i mam nadzieje ze to sie jednak nie powtórzy.

Witam,

A nie masz przypadkiem mało paliwa w baku tak tuż nad rezerwą? Być może przemieszczenie się paliwa w baku na skutek siły odśrodkowej powoduje takie 2 krótkotrwałe dźwięki alarmujące o przejściu w stan rezerwy.. U mnie kiedyś po wyjeździe z garażu na pochylni tak się stało, na równym kontrolka rezerwy zgasła i tak przejechałem jeszcze kilkadziesiąt km zanim znów zapiszczała rezerwa i na trwałe zapalił się wskaźnik rezerwy - ten pomarańczowy koło wskaźnika ilości paliwa.

Pozdrawiam

Witam.Miałem taki sam przypadek co Ulek.Dwa razy krótki sygnał(zbiornik paliwa ok. 70 %)Podczas stromego wyjazdu z garażu podziemnego.Wykluczyłem paliwo,pasy.

Witajcie

Ja teraz człek pracujący i wychowujący więc czas na necie ograniczony stąd tak póżna odpowiedź. Otóż paliwa mam około połowy w baku. Zapiszczało mi dwa razy raz jak zjeżdżałam ślimakiem w dół a drugi raz jak skręcałam na prawo ale po prostej. Dziś Notes nic mi nie wykazał - zachowywał sie standardowo. Mam nadzieje ze tyle z jego dziwactw. A co do rezerwy raz miałam przyjemność jechać na niej - więc rzuciłoby mi sie to w oczy.

Być może rzeczywiście czujnik w siedzeniu pasażera - coś tam sobie odczytał i popiszczał - aczkolwiek dziwne by to było.

ruszcie podczas jazdy dźwignią hamulca ręcznego - delikatnie góra dół bez zaciągania na pierwszy ząbek i bez hamowania

Edytowane przez Dar1962

Z tematu robi się śmietnik. Odpowiedzi moim zdaniem powinny dotyczyć tylko pytania. A temat dalej jest nie rozwiązany.

jak to nie rozwiązany? na pytanie udzielono odpowiedzi więc sprawa wydaje się załatwiona - tymczasem mamy tu kółko plotkarskie :shiftyninja:

Edytowane przez Dar1962

Sam to kiedyś resetowałem, ale nie pamiętam. Znalazłem właśnie gdzieś taki opis:

"Włączamy zaplon i czekamy na pojawienie sie symbolu klucza. Jak ow symbol sie pojawi trzeba nacisnac i przytrzymac przycisk zegara (ten od ustawiania). Kontrolka klucza powinna zaczac migać Puszczamy guzik od zegara i nastepnie tym samym guzikiem ustawiamy za ile kilometrow nasze autko ma nam przypomniec o nastepnym przeglądzie."

To tylko cytat, ale prawdopodobnie tak to było.

U mnie na przykład to nie działa i wkazuje mi ilość km do serwisu jako liczbę ujemną.

Teraz cytuję dokładnie z instrukcji:

Można ustawiać odległość do wymiany oleju przez nacisnięcie (3) przycisku ustawienia planu wymiany oleju/przycisku ustawienia zegara przez 3 sekundy, podczas gdy wyświetlane są symbol klucza iodległość do wymiany oleju. Symbol i odległośćdo wymiany oleju zaczną migać i wyświetli się aktualny okres. Wciśnij przycisk (3) aby zwiększyć zakres odległości. Każdy krok zwiększa przedział odległości o 1000 km. Przedział odległości może być ustawiony maksymalnie do 63000 km, po którym wyswietlacz powraca do wartości zero.Jeśli nie zostaną wykonane żadne inne czynności, wyświetlacz powróci do informacji o stanie oleju izostanie ustawiony nowy okres wymiany.

• 4 lata później...

Witam. Note rok prod. 2010, Pb, radio z nawigacją. Opowiem jak skasowałem (ustawiłem licznik inspekcji na cofanie od 1000 km do zera). Celowo podałem info o radioodtwarzaczu z NAVI ponieważ są wersje z wyświetlaczem, który posiada po bokach guziczki i to one są również wskazywane w instrukcjach kasowania inspekcji. Ja posiadam przy tarczy obrotomierza jeden trzpień i po stronie prędkościomierza drugi. Posłużyłem się tylko trzpieniem który sterczy przy prędkościomierzu, czyli prawym. Sprawdziłem również, że po zapaleniu zapłonu ikonka klucza inspekcji oraz cyferki kilometrów z nim mrugające mrugnęły około 5 razy z częstotliwością około 1 sek, po czym pojawiały się informacje jak podczas jazdy. Więc - żeby wykasować (czyli ustawić interesującą nas ilość, km które mają upłynąć do następnej jakiejś czynności - np wymiany oleju) należy wcisnąć (i trzymać) trzpień sterczący po stronie prędkościomierza następnie przekręcić stacyjkę w pozycję zapłonu. Wtedy ikonka z cyferkami będzie mrugać przez jakieś 8 - 10 sek. Następnie ten sam trzpień zaczynamy naciskać i kilometry się dodają (u mnie w chwili kiedy miałem przewalone jakieś 15 tyś przeskakiwały co 5 tyś) i "jadąc" do wartości 30 tyś przeskakiwały co 5 tyś aż do 65 tysięcy. Potem pokazało się ZERO (oczywiście klikałem szybko więc zanim się zorientowałem to było znów kilka tysięcy). Było tylko kilka tyś. ponieważ zaczynając od zera przeskakujemy co 1000 (powyżej - chyba 10 tyś - jakoś, jedno kliknięcie daje wspomniane 5 tyś). Więc przeklikałem całość od nowa jeszcze raz (nie szukałem czy można jakoś cofać) do zera i wbiłem 1000 km. Następnie już nic nie robiąc wyświetlacz ponownie wyświetlał wartości jak z jazdy. Następnie znów włączyłem zapłon i wartość inspekcji wynosiła 1000 km. Nadmienię, że wcześniej miałem ustawioną jakąś wartość dodatnią, która z upływem kilometrów zredukowała się do zera i kilometry zaczęły przyrastać ale ich cyfra była poprzedzona już znakiem minus. Czyli przy kasowaniu inspekcji nie ustawiamy żadnej wartości na minusie. To tyle. Pozdr