Gość marti26k Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Witam Proszę o rade w sprawie Nissana primera P11 silnik 2.0 benzyna 1996 r. Jakieś 2 miesiące temu miałem problemy z autem, które straciło moc. Gdy się naciskało pedał gazu to obroty szybowały do góry, natomiast samochód bardzo wolno przyspiesza, wręcz stoi w miejscu.Gdy wtedy byłem u mechanika to mi powiedział, że to wina sprzęgła, które trzeba wymienić. Pytałem się jescze kolegi, to mi kazał sprawdzić czy ruszę z 2 biegu na światłach - okazało się, że nie ma z tym problemu. Po regeneracji klimatyzacji problemy z przyspieszaniem zmalały, więc nic już z tym nie robiłem. Dwa tygodnie temu wymienił, tłumiki I i II i po zniknęły wszystkie problemy z mocą. Przez ten czas autem się jeździło świetnie,bez żadnych komplikacji Wczoraj problem powrócił - w trakcie jazdy poczułem jakiś dziwny zapach i auto straciło moc. Przyspieszenie działa z dużym opóźnieniem i trzeba bardzo delikatnie operować gazem. Prosze o pomoc, bo sam nie wiem w czym tkwi problem. czy możliwe jest, że sprzęgło raz dobrze działa a raz nie. Gdyby to było ono to moim zdaniem wymiana wydechu nic by nie dała. Żeby nie było, że jestem leniwy to przeszukałem forum i podejrzewam, że to może być padnięty przepływomierz, ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mlodykulka Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Witam Proszę o rade w sprawie Nissana primera P11 silnik 2.0 benzyna 1996 r. Jakieś 2 miesiące temu miałem problemy z autem, które straciło moc. Gdy się naciskało pedał gazu to obroty szybowały do góry, natomiast samochód bardzo wolno przyspiesza, wręcz stoi w miejscu.Gdy wtedy byłem u mechanika to mi powiedział, że to wina sprzęgła, które trzeba wymienić. Pytałem się jescze kolegi, to mi kazał sprawdzić czy ruszę z 2 biegu na światłach - okazało się, że nie ma z tym problemu. Po regeneracji klimatyzacji problemy z przyspieszaniem zmalały, więc nic już z tym nie robiłem. Dwa tygodnie temu wymienił, tłumiki I i II i po zniknęły wszystkie problemy z mocą. Przez ten czas autem się jeździło świetnie,bez żadnych komplikacji Wczoraj problem powrócił - w trakcie jazdy poczułem jakiś dziwny zapach i auto straciło moc. Przyspieszenie działa z dużym opóźnieniem i trzeba bardzo delikatnie operować gazem. Prosze o pomoc, bo sam nie wiem w czym tkwi problem. czy możliwe jest, że sprzęgło raz dobrze działa a raz nie. Gdyby to było ono to moim zdaniem wymiana wydechu nic by nie dała. Żeby nie było, że jestem leniwy to przeszukałem forum i podejrzewam, że to może być padnięty przepływomierz, ale nie jestem pewien. Obroty idą w górę, samochód nie przyspiesza. Jedna możliwość sprzęgło nie wytrzymuje i się ślizga. Wymień sprzęgło i będzie ok.Koszt obicia okolo 80zł. Koszt nowego sprzęgła kompletnego z dociskiem okolo 250zł. Ja dałem do obicia sprzęgło i to wystarczyło, ale wszystko zależy od tego jak całość wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ja kiedys tez obijałem tarcze na nowa i za rok dalej do wymiany. I wiem że lepiej kupić komplet i miec spokoj na dłuższy czas i lepszej firmy. Jeśli to sprzegło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary7 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Moim zdaniem to sprzęgło już się ślizga. Zawsze sprzęgło zaczyna się ślizgać od najwyższego biegu a później idzie to w dół. Problemy z silnikiem wykluczam gdyż sam piszesz że naciskasz na gaz i obrotek idzie w górę a prędkościomierz już nie za bardzo. Czyli silnik ciągnie dobrze. No i ten dziwny zapach - palą się okładziny na tarczy sprzęgła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 przy tych objawach to prawie na pewno sprzęgło i jeszcze ten gryzący charakterystyczny zapach, lepiej wymienić komplet i mieć spokój na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marti26k Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Dziękuje za informacje. Gdzie można kupić sprzęgło do tego modelu.? na Allegro szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Poczyta jsobie tutaj pewnie czytałeś. LUK sa dobre komplety sprzegła bo najlepiej wymienic komplet docisk,tarcza i łożysko. Chyba że do nismo ktoś poleci bardziej sprawdzona na własnej skórze firme . http://forum.nissank...-czy-co-innego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marti26k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Dziś byłem u mechanika....komplet sprzęgła 480 zł, wymiana 300. taniej chyba nie da rady.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.