Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Większe spalanie w p11 po wymiane

Gość tigerus05
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupiłem p11 po liftingu 2.0 benz. więc postanowiłem wymienić olej i filtry, po wymianie samochód zaczął palić więcej lecz nie zmieniła się moc, zalałem go olejem MOTUL 6100 SYNERGIE 10W40 wcześniej był syntetyk również zostały wymienione filtry paliwa, oleju i powietrza. Co może być przyczyną tego stanu? Proszę o pomoc

Jeśli wymieniałeś filtr paliwa, to zobacz czy wszystko jest szczelne. Olej półsyntetyczny może stawiać większe opory silnikowi i dlatego spalanie może się nieco zwiększyć ale rzędu dziesiątych części litra na 100km i raczej to nie powinno być jakoś specjalne zauważalne. Po pierwszesprawdź ten filtr paliwa i przewody czy nie są uszkodzone.

Pozdrawiam

Jak filtr powietrza jest kiepskiej jakości (nawet jak jest nowy) może powodować większe spalanie. Spróbuj włożyć Manna lub Knechta.

Co do filtrów do na nismo promowane są filtrona ,manna ,knechta.

I teraz własnie też patrze na te nazwy jak wymieniam jakieś filtry. Zadnych Jc czy innych nazw.

A co do oleju to lepiej spuśc te 0,3 jak masz za dużo bo lepiej poniżej max niż dużo za dużo. Bo zaczną uszczelki sie pocić czy głośniej pracować silnik.

Odradzam Knechta, mam porównanie do Filtrona i wkładka taka sama (znaczy ta część papierowa), a obudowa (ta część gumowa, uszczelka) gorsza, mniej starannie wykonana. Na pudełku made in Philipines... Dla porównania filtr paliwa knecht jest już z Austrii, oba kupione w IC.

Co do filtrów to zauważyłem że knechta f paliwa sa w miare dobrego przekroju w środku tzn lepsze rozwiazanie niż filtrona czy innej firmy.

A co do oleju to teraz mam manna płaciłem za niego 45zł a teraz zamówiłem filtrona i bede płacił 43 zł za knechta chcieli koło 70 za filtr oleju.

Czeka mnie wymiana i może sie polepszy jak bedzie świeże smarowanie B)