Gość adi226 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam ! Chciałem się zapytać jaki protokół komunikacyjny jest używany w Notach ? Pytam ponieważ w gnieździe OBD2 mam obsadzone piny od 1-5 oraz 9 i 11 w rozpisce gniazda OBD2 piny 1,3,9,11 nie są w ogóle wykorzystane. Chciałem sprawdzić co się zepsuło w moim Nocie(rocznik 2007) bo brak mu mocy i świeci się kontrolka silnika . Szukałem odpowiedzi na forum ale niczego nie znalazłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Świecąca kontrolka silnika może oznaczać kilka usterek najczęściej związanych z niewłaściwą emisją spalin,która może być spowodowana np nieprawidłowym funkcjonowaniem jednej z sond lambda, Brak mocy oznacza,że silnik przełącza się w tryb awaryjny i stąd ta kontrolka.Trzeba zacząć od podpięcia pod komputer diagnostyczny, który podpowie konkretną przyczynę pojawiania się błędu.Uniwersalny tani miernik może okazać się niewystarczający Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zazwyczaj odpowiada za to druga sonda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Jazda w trybie awaryjnym jest możliwa lecz raczej niewskazana choćby ze względu na sporo większe zużycie paliwa i niebezpieczna przy manewrach drogowych z powodu niedostatku mocy.Sądzę, że nie musisz jechać z tym od razu do aso, bo zechcą zedrzeć z ciebie skórę.Radzę popytać wcześniej w jednej z sieciowych stacji obsługi lub którymś z niezależnych warsztatów specjalizujących się w nissanie. Większość ma uniwersalne komputery diagnostyczne, które powinny sobie poradzić z taką diagnozą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adi226 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Właśnie ze względu na drakońskie ceny w serwisach chciałem sam sprawdzić o co chodzi , jaka jest przyczyna, mam laptopa z com-em oraz usb 1.1 może koledzy byli by w stanie podpowiedzieć mi jakiego sprzętu użyć czytałem że ELM327 nadaje się do Nota ale nie mam pewności . Dziękuję za dotychczasowe sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 nie wiem,czy warto inwestować w ten gadżet - chyba,że masz możliwość jego wypożyczenia.Na wykazie obsługiwanych przez to urządzenie modeli note (podobnie jak praktycznie wszystkie inne modele tej marki)wprawdzie figuruje ale nie ma żadnej pewności czy poradzi sobie z prawidłową analizą usterki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notesik Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witaj ELM 327 V1.5a działa bez problemu po podłączeniu do złącza w NOTE (1.4). Trochę przekłamuje odnośnie bieżącego spalania, ale większość czujników widzi poprawnie. W moim autku jeszcze kontrolka się nie świeciła nigdy (wolę być przygotowany) Ja mam port COM w swoim laptopie nie wiem jak zachowa się przez przejściówkę z USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.