Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n14] zmiana instalacji z 1 na 2 gen.

Gość mortern
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiek.S

Żony N15 sedan z silnikiem GA14DE 87km spala średnio 9 L na 100 km 50% trasa 50% miasto.

A takie mam ustawienia BINGO

PWA 100 kroków

Na biegu jałowym +/- 20 kroków

Przy dużym obciążeniu +/- 40 kroków

miesyank to yamzka silnicyek o kilka krokw.

A na temat regulacji i zasady działania instalacji lpg II generacji proponuję poczytać na forum LPG dział o instalacji II generacji.

A tutaj wsyzstkie parametrz sterownika BINGO.

chyb aCtrl + Shift przeskoczył ;)

zawsze warto poczytać i się coś dowiedzieć więcej, jak będzie taka potrzeba, no chyba, że ktoś jest średnio zainteresowany I, II, III gen biggrin.gif

no tak ,,,1 generacje ustawiałem i było ok ,,, skoda paliła 10 litrów po mieście ,,,,1.1 litra gaźnik ,,,

mam bingo z wtyczką taką jak stag wiec powinno działać ok tylko nie wiem jak z pinami

no chyba sie zabiorę i przynajmniej oglądnę co tam sie dzieje ,,,,

choć wole chyba 4 generacje bo faktycznie prostsza

właśnie najważniejsze jest +12V i masa, aby nie sfajczył się fejs, a protokoły jak zamienisz to się nic nie stanie, co najwyżej centralka się nie połączy

o.o widzę że temat się rozwinął co nieco:) i zostało wyjaśnione dlaczego 2-ga generacja nazywana jest lambda control system i po co dokładam sondę lambda. Mój sunny aktualnie po trasie spala 7.7l/100 km, lub 9l/100km gdy wiozę szafę lub tapczan na dachu :P ) Na instalacji 2-giej generacji mniej raczej nie będzie spalał, ale może kulturalniejsza jazda będzie.

ps jakie są obroty silnika na dwójce przy 80 km/h :P ?

dziś wpiąłem się z miernikiem w sondę i cały czas mam 0,85v troszkę oczywiście sie buja ale cały czas BOGATO

wiec lambda control słabo działa możliwe że nawet największe ruchy krokowca nie dają radę zubożyć ,,,,

po przełączeniu na PB sonda zapitala jak głupia na wolnych i stałej prędkości na przyspieszaniu jest bogato na hamowaniu silnikiem ubogo tak ma być ...

ba gazie mam cały czas to samo ,,,

a wpinałeś się interfejsem do kompa od gazu? może masz ustawione otwarcie silnika krokowego "na sztywno" z tego co pamiętam, to da się tak ustawić- dać minimalne widełki na większym otwarciu krokowca.

co do chamowania silnikiem, to trzeba sprawdzić, czy komp od gazu ma taką funkcję i czy jest dobrze podłączony TPS.

Edytowane przez Mortern

wpiąłem, sie w sygnał od sondy i było cały czas bogato ,, dziś przekręciłem o pół obrotu na - ubogo zakręciłem ,,,i sonda zaczęła falować na wolnych obrotach i stałych prędkościach ,, choć na hamowaniu silnikiem tez dostraja a nie obcina wiec tak jak mowisz po podpięciu zaznaczyć Cut off,,, narazie chce zobaczyć co dało pół obrotu sporo 3 obroty całego zakresu regulacji ,,