ukaniopl Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Witam, Moja sytuacja jest nastepujaca. Mam problem ze skrzynia. Przy wrzucaniu biegu lub tez przy dodaniu/odjeciu gazu na 1 slychac puk. Przy predkosciach 100-120 trzesie calym samochodem (nie jest to od zawieszenia/lozyska, bo w sumie jestem po jego remoncie zawiasu). Drgania tez wystepuja nie zawsze, pewnie zalezy jak tam sie po uklada w srodku. Wydaje mi sie ze jak przyspieszam to jest calkiem ok, ale jak wrzuce 5 bieg to jest masakra. Po wizycie na kanale diagnoza brzmi lozyska na dyferencjale. W zwiazku z tym planuje wyjac skyrznie i mam pytania: 1) czego moge sie spodziewac? 2) Czy wymiana lozysk moze zalatwic sprawe, czy tez moga zostac jakies tryby i inne czesci? 3) Wyjac czy poczekac jak cos strzeli Dzieki za odp. PS. Naprawe planuje zrobic sam, bo jak do tej pory zawsze sam naprawialem auto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexteroza Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 cZESC, JA WĄŁSNIE MAM TAKI SAM PROBLEM, TYLKO ZE TO "PUKNIECIE" WYSTĘPUJE GŁOWNIE na wyższych biegach przy niskich obotach zmiany biegów. jesli bedziesz wiedziałcos wiecej napisz:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CZAJNIK Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 1. na postoju... na luzie..na puszczonym sprzęgle coś grzechota? a jak wciśniesz to przestaje? 2. najlepiej jak najszybciej rozbierz skrzynie bo wtedy jeszcze mozna cos uratować bo jesli sa jakieś opiłki i one wraz z olejem pójdą na wszystkie łożyska ,synchronizatory itd to mozesz szukać drugiej skrzyni. 3. grzebie w skrzyniach i zawsze po rozebraniu można stwierdzić jakiesa straty....w ciemno tego nie przewidzisz więc nie odpowiem Ci czy wymiana łożysk załatwi temat bo jesli np. bieznia łożyska obróciła się w obudowie aluminiowej to moze byc już więcej strat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukaniopl Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 1 W moim przypadku nie jest to łożysko oporowe. Porpostu jak wrzucam jedynkę to coś stuknie jeden raz. Dziś byłem u mechanika i się dogadałem z nim na taką naprawę. Myślę, że wyjęcie i zrobienie za 300zł i to w jeden dzień jest bardziej opłacalne, niż dłubanie samemu przez 2 dni i kombinowanie z narzędziami. Zawsze okazuję się, że na warsztacie brakuje jakigoś klucza czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CZAJNIK Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 no spoko to nie jest skomplikowana skrzynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diablo134 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 ja mam z kolei taki problem od 1 do 5 skrzynia chodzi normalnie jezeli wrzucam wsteczny po cofnieciu chce zmienic na 1 skrzynia sie blokuje nie za kazdym razem ale juz zdarzylo sie kilka razy..??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła nie pomaga? Jeśli tak, to jest normalne zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukaniopl Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 "Wioslowanie" tez pomaga.. tzn 1 (niewchodzi) to 2 i spowrotem na 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość louiie Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 witam, mam podobne problemy ze skrzynią biegów, wsteczny już niewchodzi, a dodatkowo ze skrzyni wychodzą dzwine dzwięki.. poradzicie gdzie mogę kupić w miarę tanią używaną skrzynie biegów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.