Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow

Gość Hero
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy w zwiazku z ostatnia wymiana oleju silnikowego nie pojechac tez i nie zmienic oleju w w skrzyni...

Czy moglibyście poradzic jakis dobry i niezbyt drogi warsztat gdzie cos takiego moglbym przeprowadzic ?

Dzieki za wszelkie info..

nie ma nic do spieprzenia.

podnosisz samochod, zabezpieczasz aby nie spadla ani nie ruszyl. odkrecasz spust i spuszczasz. no i aby szybciesz szlo to wyciagnij miarke.

jak jzu zlecis wszystko zakrec spust, ale wczeasniej wytrzyj "korek" sucha szmatka i zmien filtr. Nastepnie bierzesz lejek i do dziury gdzie idzie miarka wlewasz 4 litry plynu. Czekasz chwile. zapalasz samochod niech pochodzi pare sekund. Wrzucasz na D i zaciagasz reczny (upewnij sie ze dobrze trzyma) lecisz i sprawdzasz ile plynu. Nie powinno byc wiecej jak MAX. I tyle :)

• 1 rok później...

moim zdaniem wcale nie 8) w mojej maxi filtr w skrzyni to nic innego jak metalowa siateczka ,którą dało się wyjąć przepłukać(wyczyścić) wydmuchać sprężonym powietrzem i zamontowano spowrotem 8) --no chyba,że w twoim roczniku jest inaczej :roll: koszt takiego filtre wówczas będzie około 120 zł

lałem elfa dextron III bo nie było w pobliżu castrola a poza tym elf jest najtańczy 22 zł za litr ---jek wszystko zlejesz to powinno wejść około 8 litrów (zlać można po zdjęciu "miski") jak po dokręceniu samego korka to wlałem około 6,5 litra :roll:

• 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...
Ja wczoraj zadzwonilem do automat.pl , wymiana calego oleju to koszt 300zl :/ + olej.

dzisiaj wymienialem

byla odkrecana miska. wyplukane wszystko, przeczyszczony filtr. oleju weszlo 5.5 litra. 200pln.

ktos tam do gory pisal 8 litrow. hm... dziwne. moze calosci jest 8 litrow.

przy wylewaniu z samego spustu napewno zejdzie duzo mniej nis 5.5 litra.