cosmo Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Czy ktoś z forumowiczów zmieniał fabryczne ogumienie i alufelgi na coś innego? Mam na myśli np opony: 225/50 LUB 60 R18? Wiadomo, że szersza opona może niekorzystnie wpłynąć na spalanie i prowadzenie auta, ale może ktoś już to przechodził? Jakby co piszcie swoje przemyślenia/doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JjS Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Minusy: 1. Przede wszystkim gorszy komfort jazdy. 2. Mniejsza trwałość zawieszenia 3. Łatwiej uszkodzisz koło na dziurze i krawężniku 4. Opona o większych rozmiarach zewnętrznych może ocierać o błotnik lub zawieszenie, szczególnie przy maksymalnym skręceniu i jeździe bo dołach. 5. Droższe felgi i opony Plusy: 1. Lepszy wygląd? Małe hamulce za wielkimi felgami wyglądają zabawnie. Tutaj QQ na 20" Ja w swoim aucie zmieniłem opony na wyższe o jeden cal (265/75R16 MT zamiast standardowych 265/65R17) i musiałem trochę podcinać nadkola, pomimo zmiany sprężyn na wyższe. Teraz też jak najdzie w nie błota to trochę przycierają. Osobiście w żadnym samochodzie nie zmieniałbym opon na niższe. Miałem okazję przejechać się nowym BMW po obniżeniu opon. Po przejechaniu monety czuć czy przejechałeś po orle czy po reszce. Wolę komfort niż ekstremalne wyczucie drogi. Lepiej sprawdza się na codzień. Jj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Widzę że QQ-łka na zdjęciu ma te szerokie listwy nadkoli. Zastanawiałem się nad ich zakupem, ale na fotce jakoś średnio to wygląda. Może dlatego że ogólnie ten QQ ma dużo przepychu. Jestem niepocieszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Widzę że QQ-łka na zdjęciu ma te szerokie listwy nadkoli. Zastanawiałem się nad ich zakupem, ale na fotce jakoś średnio to wygląda. Może dlatego że ogólnie ten QQ ma dużo przepychu. Jestem niepocieszony. Te dodatkowe / poszerzone nadkola (już kiedyś pisaliśmy na ten temat - w Grudniu 2010. w temacie "Akcesoria w waszych QQ" ), nawet wrzucałem tam jakąś fotkę. A więc one ładnie się prezentują na dużych felgach 20" ew. 18", - jeśli masz takie - bo na mniejszych to wyglądałyby śmiesznie - ale kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Jest jak piszesz castoro. Wtedy chyba Synkro podpowiadał że wypadałoby również dać dystanse w celu wysunięcia delikatnie koła. Szkoda ze nie mają w salonach (przynajmniej u mnie) autka demo z tymi bajermia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.