Baltazar Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Na moich szybach pojawił się biały nalot, jak po wyschnięciu wody. Z początku był niewielki, ale z czasem zaczął przeszkadzać. Jest szczególnie uciążliwy w czasie jazdy pod słońce, lub w nocy, gdy oślepiają samochody z przeciwka. Tego nalotu nie rusza żaden płyn do mycia szyb. Może ktoś zna jakiś sposób na porządne doczyszczenie szyb, poza myciem zwykłymi płynami do szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Na moich szybach pojawił się biały nalot, jak po wyschnięciu wody. Z początku był niewielki, ale z czasem zaczął przeszkadzać. Jest szczególnie uciążliwy w czasie jazdy pod słońce, lub w nocy, gdy oślepiają samochody z przeciwka. Tego nalotu nie rusza żaden płyn do mycia szyb. Może ktoś zna jakiś sposób na porządne doczyszczenie szyb, poza myciem zwykłymi płynami do szyb? Pytanie z czego ten nalot? Jak się pojawił? Spróbuj lekko ściernych kosmetyków samochodowych do polerowania powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Ja bym sprubował nitro . Jedna szmate na mokro i zaraz druga na sucho . Powinno pomóc. Wytrzec do sucha i pózniej można użyć płynu do szyb i wyczyścić . Ja jakiś czas temu czyściłem od wew bo widziałem smugi na szybie jak palcem zrobiłem to widziałem ślad. A od zew miałem muszki jak to zwykle bywa. To usunałem nożykiem do tapet i płyn do szyb i za chwile położyłem z Autoland preparat że woda spływa nazwa to niewidzialna wycieraczka czy jakoś tak. To róznica była kolosalna i lepsza widoczność była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 a czy przypadkiem nie jest to MIĘDZY szybami ?? kiedyś w dużym fiacie takie białe smugi bo między szyby jakoś zaczęła wilgoć i powietrze wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoliszcze Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Na wszystkich czy na jednej się pojawił ten nalot? Jesli na jednej to prawdopodobnie rozwarstwia Ci się szyba, jak słusznie zauważył Nowak; Jeśli na wszystkich to na pewno to nie jest rozwarstwienie. A nie pali się w samochodzie? Ja niestety popalam i również walczę z jakimś nalotem na szybach od wewnątrz - najgorzej na przedniej - dodam, że walkę przegrywam... Czym bym nie umył szybek, to po postawieniu pod słońce i przejechaniu czystą chusteczką zostaje smuga - no nie do domycia cholerstwo Próbowałem już różnych środków samochodowych i domowych do szyb, w tym również płynów do mycia naczyń i nic - jak było tak jest (no jest trochę lepiej...) Jak macie jakis skuteczny sposób by pozbyć się nalotu dymowego to będę wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Tutaj jest temat o czyszczeniu może nie szyb ale w temacie są produkty czy linki . I na stronie kosmetyka aut coś znajdziesz odnośnie czyszczenia szyby w środku. I można poczytac i pewnie coś znajdziesz. Ja nie pale a mam też ten nalot. I płynem do szyb starcza. A wiem że nitro wszystko bierze moze sprubuj na zimnej szybie a pozniej do szyb płynem. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/68720-polerowaniewoskowanieczyszczenie-auta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoliszcze Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Popróbujemy; dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demano Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Octem Panowie , octem .. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltazar Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Na moich szybach był nalot na stronie zewnętrznej. Prawdopodobnie kamień kotłowy od mycia twardą wodą. Mam taką wodę na działce. Nawet na herbatkę się nie nadaje ta woda. Za radą kolegi przemyłem szyby płynem SZOP. Jest to płyn do usuwania nalotu cementowego z glazury, nie zawierający kwasu solnego. Efekt piorunujący! Wcześniej nawet nie przypuszczałem,że szyby w moim autku mogą tak błyszczeć. Zeszły wszelkie zastarzałe brudy. Płyn kupiłem w osiedlowym sklepie z farbami. Na etykiecie jest napisane, że oprócz glazury ma wiele innych zastosowań, między innymi można nim czyścić powierzchnie lakierowane. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Tylko, żeby czasem nikomu do głowy nie przyszło lakieru czyścić tym SZOPem - to nic innego jak 20% kwas ortofosforowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi