Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Antena dachowa - zamiennik ?

MichalS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ktos porzyczyl sobie na zawsze antene dachowa z mojej Primery. Kupilem na aukcji inna, rowniez z P12. Jednak - kolejny fenomen Nissana - antena ma inny gwint. Nie pasuje, pomimo zgodnosci rocznika i modelu auta. Mam P12 sedan, 1.8.

Mam pytanie, czy mozna zamontowac antene z innego modelu auta ? Na oko wydaje mi sie ze ze mogla by pasowac z Almery Tino. Ale na oko to i ta pasowala, ktora kupilem a niby byla do P12. A moze macie jakis pomysl na szybka przerobke samego bata, zeby sie zmiescil w mniejscy gwint ?

dzieki za pomoc.

W markecie można kupić anteny uniwersalne za 10-12 zł. Uważaj tylko na zbyt długie i cienkie, bo mogą gwizdać (doświadczyłem tego osobiście), ale takie do 20 cm i grube są ok. Poza tym w zestawie z anteną uniwersalną masz redukcje z odpowiednim gwintem.

Spróbuj wkręcić śrubę w gwint od podstawy anteny, jak jakaś przypasuje to z tą śrubą do sklepu i powiedz że taką chcesz :)

hehehe jedź do tesco :) dokładnie wczoraj zakupiłem krótką, aluminiową antenkę za jedyne 6,20 pln - działa bardzo dobrze (wcześniej miałem antenę od opla vectry c i muszę przyznać, że na razie nie widzę różnicy) :D

• 3 lata później...

MichalS

wg specyfikacji antena, która występuje w p12 jest stosowana tylko w tym modelu i nie jest zamienna z innymi montowanymi w pozostałych Nissanach, pozostaje szukać pasujących zamienników

• 1 rok później...

A czy ktos z kolegów wie czy można gdzieś dokupić uszczelkę pod ową antenę,bo umnie już sparciala!a nigdzie niemogę znaleźć.

A czy ktos z kolegów wie czy można gdzieś dokupić uszczelkę pod ową antenę,bo umnie już sparciala!a nigdzie niemogę znaleźć.

nowej uszczelki oryginalnej to nie dokupisz nawet w aso (tylko w komplecie z całą anteną) , używki oryginała chyba też (tylko w komplecie z anteną)

możesz poszukać na szrotach ale o dobry stan (żeby długo wytrzymała) to trudno (w końcu to używka), jest jeszcze takie wyjście że możesz

poszukać nowej (cały komplet) w cenie do max 100 zł (albo taniej) w sklepach z antenami do aut ( produkcja made in china ale teraz prawie wszystko

jest stamtąd) tylko należałoby wcześniej dobrze zmierzyć podstawę oryginału - ja kiedyś tak kupiłem ( tyle że do P11) i przypasiła dokładnie a dodatkowy

bat antenowy został na zapas, sama uszczelka z takiego kompletu okazała się ok (jej trwałość), już kilka lat i jest cała (a P11 jest w rodzinie)

Ok.dzięki matador41 tak będę musial zrobić jak piszesz.A powiedz mi,z podsufitką miałeś jakiś problem przy demontarzu? Jak zakladaleś nową antenkę?,co robileś pokolei?.

Ok.dzięki matador41 tak będę musial zrobić jak piszesz.A powiedz mi,z podsufitką miałeś jakiś problem przy demontarzu? Jak zakladaleś nową antenkę?,co robileś pokolei?.

robiłem coś takiego ale w P11 (jak napisałem w poprzednim poście), tam trzeba było zdjąć podsufitówkę a wcześniej (z tego co pamiętam)

odkręcić "boczki" przy słupkach drzwiowych i uchwyty (rączki) górne, w P12 tego nie robiłem ale powinno być podobnie, kolega pomagał mi

przytrzymywać całość (podsufitówkę) jak była po kolei wypinana z "klipsów" bo samemu to raczej ciężko. następnie jak już się pokazała podstawa

antenki to wystarczyło odkręcić odpowiednie śrubki (wtedy są już widoczne) i wymienić uszczelkę podstawy, montaż w odwrotnej kolejności

To był sedan (antena na tyle) i podsufitówka była zdjęta od tyłu do połowy, robota nie jest ciężka ale "delikatna" trzeba uważać żeby

nie połamać "klipsów", w szczególności przy wypinaniu

Edytowane przez matador41