regwit Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Tak się zrobiło już dwa tygodnie wczesnej. Zibi przesłał linka do swojej strony. Pozwolisz, że jednak podrążę... Problem jest w tym , że pomiędzy Zibi poleca .......a montuje się, jest jeszcze.... Witek płaci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 aaaa że tanio ma być? to astra i 1,6 8V w gazie Taniej już nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) To miał być żart? Kometarz? Porada? Mnie nie bawi... Ciebie tak? Edytowane 12 Lutego 2014 przez regwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mnie się zdawało że żart... na poziomie "Witka co płaci..." ale ja mam oryginalne poczucie humoru... landryniarskie bardziej więc przepraszam urażonych, niniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubuś Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 No dobra a wracając do tematu to czy taki układ mocowań z filmiku wytrzymy trudy szarpania i ciągania w terenie? pytam o wasze doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) to jest dobra kopia superwincha kolega to ma i daje rade , ja miałem taki silnik przez około 3 lata ,tylko u mnie ta winda nie była przeciążana bardzo wciągała samochody i 3,5 tony a lbo lzejsze ale bez kół , tylko czasami 4,5 razy dziennie lubi dużo smaru w przekładnie i nie zakładać w razie czego chińskich łożysk tylko dobre oczywiście linę rozwijać rozłączając sprzegło a nie pilotem w pozycja dół ,dłużej posłuzy http://www.mudmaster.pl/product.php?id_product=213 ta będzie lepsza i wytrzymalsza http://allegro.pl/wyciagarka-do-lawety-6t-12v-dragon-13000-kompre-i3971409917.html oczywiście nie będzie to warn ,ramsey czy superwinch chociaż i te robią już w chin..... Edytowane 12 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Qubuś według mnie to się sprawdza, tylko zdejmij zderzak i zobacz jak bardzo w dól musisz z tymi uszami dolnymi zejść żeby ominąć pas przedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubuś Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 pasem się nie martwie bo tak jak piszą chłopaki: zawsze coś można podciąć lub obciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 oczywiście tylko jak bym chciał wypuścić "gotowy produkt" w wersji bolts on bo jak zwykły kowalski słyszy że trzeba odciąć kawałek auta to mówi NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubuś Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ciekawy jestem tego co stworzycie to może też się skuszę ja planuje na maj czerwiec jakieś motanie to może już się coś urodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq4x4 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Czy ktoś skusił się na tą wciągarkę ? http://allegro.pl/wyciagarka-9500-samochodowa-12v-pokrowiec-laweta-i3987745140.html Chcę coś powiesić na tzw wszelki wypadek , bo oponki na razie szosowe aż do wyczerpania bieżnika ;-) ,a przy holowaniu przyczepy nawet lepiej się prowadzi. Wciągarka ma gwarancje, firma znana -ale opinii brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) zastanawia mnie to przełożenie 218;1 ,-czy to nie będzie za szybko ale i za słabo? w wyciągarkach których używałem było 265;1 ,253;1, 273;1 -te dawały radę tu są parametry prawie ideału http://www.terenowiec.pl/towar/p/id/1272/ waga wyciągarki ok inne też tylko to przełożenie power winch Prędkość zwijania liny: uciąg 0kg - 7,8 m/min; uciąg 4310kg - 2,2 m/min superwinch x9uciąg 0kg - prędkość 11.6m/min , uciąg 4082kg - prędkość 0,8m/min Edytowane 23 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq4x4 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 zastanawia mnie to przełożenie 218;1 ,-czy to nie będzie za szybko ale i za słabo? w wyciągarkach których używałem było 265;1 ,253;1, 273;1 -te dawały radę tu są parametry prawie ideału http://www.terenowiec.pl/towar/p/id/1272/ waga wyciągarki ok inne też tylko to przełożenie power winch Prędkość zwijania liny: uciąg 0kg - 7,8 m/min; uciąg 4310kg - 2,2 m/min superwinch x9uciąg 0kg - prędkość 11.6m/min , uciąg 4082kg - prędkość 0,8m/min x9 z płytą i zderzakiem podwaja wartość auta . Do zwiększenia siły mam szeroką rolkę do której i kinetyk wchodzi . Zależy mi na małej awaryjności i bezpieczeństwie użytkowania. Np jak będe wodował jacht, to nie chciałbym zwodować samochodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) ja bym sie zastanowił ,do vitary da radę na pewno , a do t2 może się okazać trochę słaba ale jak chcesz przetestuj ,jeżeli okazjonalnie to da radę Edytowane 23 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Panowie, w imię nauki i przecierania szlaku, rozebrałem przód Terranejszyna. Wydaje się, że mocowanie nowego zderzaka jest dośc oczywiste, lecz nie przekonuje mnie fakt, że to trzyma sie tylko na 4 śrubach. Niestety przy oddzielaniu plastik od metalowej konstrukcji zatrzaski poszły... rada: należny odkręcić całość (to 8 śrub) i potem zdejmować plastik - jest wtedy dostęp do zatrzasków jakbyście potrzebowali innych fotek - dajcie znać - autko będzie rozebrane jeszcze W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 to jest to inaczej mocowane niż w T1 - w T1 te uszy do ramy są wyginane na boki - i dobrze będzie łatwiej. zrób taką fotę trochę z przodu trochę z boku żeby można było na niej namalować zderzak, i może jakąs tak od dołu ? generalnie zrób z kazdej strony nie koniecznie trzeba je tu wszystkie wrzucić a i załóż gril do zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ja zrobiłem mocowanie na seryjnych "uszach".. wzmocnionych płaskownikami gruchnąłem tym w drzewo... mocowanie trzyma, zderzak się wygiął. Jedno co trzeba poprawić za fabrykę to to że w serii ucho trzyma się jedym otworem i jednym "rowkiem" na śrubę, to pewnie miało pomagać w regulacji pochylenia zderzaka. Trzeba to przerobić na dwa otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Thespian dobrze prawi uWAGA: Na rys jest błąd: śruba "dolna" przechodzi przez wiekszy "owalny" otwór, a nie przez ten zaznaczony strzałką Edytowane 23 Lutego 2014 przez regwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 te mocowania T2 są niżej ramy, niż w T1 i wyglądają na grubsiejsze, wiec obstawiam da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 o to to! i ten element jest drańsko twardy sam w sobie, bo czego nie widać na szkicu, ale widać na zdjęciu ma pozaginane krawędzie pod kątem 90 stopni... te właśnie elementy wzmocniliśmy u kowala profilem "spod płota" i wykorzystaliśmy do zamocowania stalowego zderzaka, jedyny słaby punkt do poprawki to właśnie "otwór" na górną śrubę można by to od biefy przykręcić na tych otworach pod warunkiem że do zderzaka nie będzie mocowana płyta wincza... bo można to tak ustawić żeby "luz" miało tylko z jedną stronę. Ale chyba łatwiej te otwory poprawić... Plusem rozwiązania jest to że zderzak można odkręcić od ramy w identyczny sposób jak zderzak fabryczny. No i generalnie w filozofii budowania zderzaka potrzeby jest umiar. Pewnie że można zrobić mocowania z 10mm płyt kręconych do podłużnic na 8 śrubek m8... czy m10, ale przy takich masach i siłach, to w przypadku dzwonka coś puśić musi... dobrze jeśli nie jest to rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Czy ktoś skusił się na tą wciągarkę ? http://allegro.pl/wyciagarka-9500-samochodowa-12v-pokrowiec-laweta-i3987745140.html Chcę coś powiesić na tzw wszelki wypadek , bo oponki na razie szosowe aż do wyczerpania bieżnika ;-) ,a przy holowaniu przyczepy nawet lepiej się prowadzi. Wciągarka ma gwarancje, firma znana -ale opinii brakuje... http://allegro.pl/wyciagarka-12000-samochodowa-12v-lina-stal-okazja-i3987745174.html tu masz w tej samej cenie mocniejszą i z dobrym przełożeniem 265:1 hubert dawaj z projektem windy potaniały to i płyty montażowe w dobrym wykonaniu będą schodzić dzisiaj kupiłem tą do jeepa xj -stoi u blacharza zamontuję za 2 tygodnie i dam znać jak chodzi http://allegro.pl/wyciagarka-12000-samochodowa-12v-lina-stal-okazja-i3987745174.html do t2 też kupię taką jak się sprawdzi Edytowane 24 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Panowie, model gotowy. Da sie to strawić? wszelka krytyka, sugestie, porady mile widziane. W miejsce pudelek, wyciagarka. To będzie tez płyta z alu, przykręcana na 4 motylki. Lekka, łatwy dostęp do windy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) nie bedzie to za ciężkie z blachy 4mm? ja bym chcial tak Edytowane 26 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 ale plany są z 3 co i tak wydaje się być za solidne, generalnie to ... ja nie jestem pewien czy na dłuższa metę nie trzeba dać wzmocnionych drążków skrętnych .. tam z przodu dojdzie razem z 70kg conajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi