Gość dudziniak Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam Panowie, Mam problem z moją Almerą (N16, 2.2 Di, 2000r). Pewnego pięknego dnia zapaliła mi się kontrolka check engine. Pojechałem do mechanika, który po podłączeniu kompa stwierdził, że jest błąd sterownika światła stop. Zauważyłem, że cały czas jak mam włączone światła mijania świecą mi się również światła Stop. Przy wyłączonym silniku i zgaszonych światłach mijania gdy naciskam pedał Stop, to podświetla mi się deska rozdzielcza tak jakbym włączał światła mijania. Wiecie może czy taki problem można jakoś rozwiązać samemu? Ile ewentualnie może kosztować naprawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 można problem rozwiązać samemu, trzeba zacząć od ściągnięcia service manual i przestudiowania działu EL, szczególnie sekcji dotyczącej świateł. Jak będę miał chwilę czasu jutro to popatrzę, bo ciekawi mnie czy tam faktycznie jest jakiś sterownik elektroniczny czy prosta instalacja. Można też a nawet powinno się sprawdzić jaki błąd spowodował zaświecenie się Check Engine. Metoda na zworki opisana na forum oraz w service manualu w dziale EC w sekcji Self Diagnostic Test, czy jakoś tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość baczek2808 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Witam Ponawiam pytanie, ponieważ mam identyczne problemy co kolega wyżej. Jak to można zrobić samemu ? I co dokładnie dolega ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.