Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Straszny hałas w przednim lewym kole

Gość longerbmh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie

Wczoraj miałem dłuższy wyjazd swoja Primerką a mianowicie Lublin-Kraków-Lublin.W momencie dojeżdżania do Krakowa uchylilem okno(bo tak przez cala trase działała klima)i usłyszałem niepokojący syk podczas hamowania w przednim lewym kole.Natomiast jak samochód wyhamowywał do zera syk był mniej słyszalny natomiast,syk został zastąpiony głośnym chrobotaniem.Hamulce wydają dżwięk metaliczny(chrobotanie jakby tarł metal o metal).

Pomóżcie panowie z czym mniej więcej jest problem i czego mogę się spodziewać przed udaniem się do mechanika,może któryś z was spotkał się już z tym problemem.

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi

Może nim pojedziesz do speca, to sam sprawdź hamulce.Możliwe że klocki się skończyły, one mają blachę i mogły już trzeć. Osobiście stawiam na zapieczone tłoczki przez co hamulec nie odbija.

chrobotanie jakby tarł metal o metal).

czyli pewnie kończą się klocki, jeśli tak to na tarczy pokażą się brzydkie ślady po tarciu "metalu o metal", albo metalowa osłona tarczy gdzieś dotyka .

sprawdź jeszcze czy po przejechaniu paru km koło jest ciepłe czy chłodne żeby sprawdzić czy się zapiekł tłoczek.

Pewnie bedziesz zakładał nowe klocki nie wiem czy sam czy mechanik ci bedzie zakładał.

Ale pamietaj żeby klocki luzno pracowały boi nie raz juz temat był wałkowany że klocki były zapiekłe albo ciasno włożone i hamulce nie bardzo było dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...