sebinio Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Witam Mam pytanie czy mogę zmienić olej z Mobil 10w40 semi-synth na Valvoline Maxlife 10W40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Witam Mam pytanie czy mogę zmienić olej z Mobil 10w40 semi-synth na Valvoline Maxlife 10W40 ? Oczywiście.Jak najbardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebinio Opublikowano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Oczywiście.Jak najbardziej:) A opłaca się ? Jakaś duża różnica jest w jakości ,jeśli w ogóle da się ją zmierzyć xD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Żadna.. różnicę jakości byś miał jak wlałbyś jakiś pełny syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebinio Opublikowano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Aha.A kto mi powie jaka jest różnica między http://allegro.pl/olej-mobil-diesel-2000-4-litry-polsyntetyk-10w-40-i1825749075.html a http://allegro.pl/olej-mobil-super-2000-10w-40-4-1-5l-filtry-30-i1834204587.html .Bo mam jeden z tych, olej litrowy lecz bez napisu "Diesel" z prawej strony. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Różnica między tymi dwoma olejami to teoretycznie ilość środków czyszczących - w wersji "diesel" niby ich więcej, bo jak wiadomo - w dieslu olej szybko się robi czarny. W praktyce - różnicy prawdopodobnie NIE MA Do swojego auta kupuję taki Mobil w wersji diesel, ojcu do benzynki to samo tylko w wersji "zwykłej". O dziwo, tam, gdzie nabywam - cena taka sama za jeden jak i drugi. Po nalaniu do przezroczystego naczynia różnicy gołym okiem nie widać. Mało tego - dowiadywałem się na infolinii Mobila, że te oleje można ze sobą mieszać. Czyli krótko mówiąc - jak zalany "diesel", można na dolewkę dać zwykłego. Jak zalany "zwykły" - można dolewać "diesla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebinio Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Różnica między tymi dwoma olejami to teoretycznie ilość środków czyszczących - w wersji "diesel" niby ich więcej, bo jak wiadomo - w dieslu olej szybko się robi czarny. W praktyce - różnicy prawdopodobnie NIE MA Do swojego auta kupuję taki Mobil w wersji diesel, ojcu do benzynki to samo tylko w wersji "zwykłej". O dziwo, tam, gdzie nabywam - cena taka sama za jeden jak i drugi. Po nalaniu do przezroczystego naczynia różnicy gołym okiem nie widać. Mało tego - dowiadywałem się na infolinii Mobila, że te oleje można ze sobą mieszać. Czyli krótko mówiąc - jak zalany "diesel", można na dolewkę dać zwykłego. Jak zalany "zwykły" - można dolewać "diesla" No dobra a jak nie ma tego napisu Diesel z prawej strony a po lewo zamiast semi-synth jest napisane Super premium to wtedy tez nie ma roznicy ? xD By the way , wiesz może ile wchodzi do 2.2Di 110 km oleju ? 5l starczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ile wchodzi? Nie wiem, nie mam N16. Polecam ściągnąć serwisówkę z naszego działu download. Co do tego super premium - nie jestem do końca pewny, ale o ile dobrze pamiętam, to kiedyś jak kupowałem Mobila 10W40, to było na etykiecie "super premium" (jakieś 4 lata temu). Teraz bodajże zmienili etykietę i jest taka, jak na zdjęciach z aukcji, które podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 oznacza najwyższą jakość =marketing i tyle.Obydwa oleje są b.d.b. i tyle.co wlejesz to tylko twoja decyzja,w tym przypadku bez większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Bezpieczne, ale zależy u kogo. Od 3 lat kupuję od "kolegaberlin" i mogę polecić. Co prawda robi pewien "myk" podatkowy, omijając jakiś tam podatek ekologiczny i wychodzi dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Każdy o tym wie, od dawna. Nawet Weiss w swoim radiowym programie dzwonił do niego. Po prostu gość ma głowę na karku i łeb do interesów - zna przepisy i znalazł sposób na zarobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Każdy o tym wie, od dawna. Nawet Weiss w swoim radiowym programie dzwonił do niego. Po prostu gość ma głowę na karku i łeb do interesów - zna przepisy i znalazł sposób na zarobek A co sądzicie o Castrolu bo tu wyczytałem (forum) że Nissany na nim nie jeżdżą.. Ja ma Castrola w Almerce N16 i różnica do Toyoty taka że straszna smoła leci podczas wymiany,,, (Toyoty tak nie mają)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Już kiedyś o tym pisałem - Castrola zalałem po zakupie Almerki. Castrol Magnatec 10W40 Diesel. Po 10tys. km z miski spłynęła jakaś czarna woda, a nie olej... Silnik głośno pracował. Albo trafiłem na podróbkę, albo to taki kiepski olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Już kiedyś o tym pisałem - Castrola zalałem po zakupie Almerki. Castrol Magnatec 10W40 Diesel. Po 10tys. km z miski spłynęła jakaś czarna woda, a nie olej... Silnik głośno pracował. Albo trafiłem na podróbkę, albo to taki kiepski olej. Ojciec miał prze 10 lat Toyote Yaris i zalewana była Castrolem (10lat normalny olej podczas wymiany) a w Almerce olej jak smoła podczas wymiany. Pytanie może to silniki Nissana tak reagują na Castrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagu Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Witam. Dołączę się do zapytani o olej. Zbliża się termin wymiany oleju w mojej almerce N16 2.2 dCi przebieg teoretycznie 100tys. Na zawieszce mam napisane że był zalany Castrol 5w-40. Sporo osób odradza lanie Castrolu oleju. Ale jak przeglądam Allegro to jednak najwięcej tego właśnie oleju się sprzedaje. http://allegro.pl/olej-castrol-magnatec-5w40-diesel-niemiecki-5-l-i1824640916.html. Czy może np coś takiego http://allegro.pl/motul-specific-5w40-505-01-pompowtr-promocja-5l-i1820646340.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Ja u siebie lałem Shell i Valvoline. Oba półsyntetyki. Nie mogę źle powiedzieć ani o jednym ani o drugim. Na Valvoline silnik jakby kulturalny bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Ja u siebie lałem Shell i Valvoline. Oba półsyntetyki. Nie mogę źle powiedzieć ani o jednym ani o drugim. Na Valvoline silnik jakby kulturalny bardziej. Do tej pory przez 10lat w Toyocie ojca Castrol był ok. W Nissanie zauważyłem że podczas wymiany jest strasznie czarny... Robię w motoryzacji i widziałem wiele razy podczas wymiany czarnych jak smoła olejów. Moje pytanie czy te inne (Shell, Valvoline, Mobil1) olej też tak wyglądają w Nissanach? Edytowane 27 Września 2011 przez Denver1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 zauważyłem że podczas wymiany jest strasznie czarny... Pewno że czarny, jak smoła. Już po 2000 km od wymiany jest czarny, szczególnie w silniku o przebiegu 225000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Pewno że czarny, jak smoła. Już po 2000 km od wymiany jest czarny, szczególnie w silniku o przebiegu 225000 km Wszystkie olej w Nissanach po przebiegu są takie czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 To chyba zależy od tego czy diesel wysokoprężny czy benzyna, a nie Nissan czy Ferrari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 W dieslu po przejechaniu 10km od zmiany już masz olej o zabarwieniu lekko czarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 W dieslu po przejechaniu 10km od zmiany już masz olej o zabarwieniu lekko czarnym Ja mam Almerę 1,8 benzyna i olej jest czarny... W Toyotach Yaris i Corolli były prawie jak nowe po przebiegach 12-15tyś rocznie. W Volvo też są wszystkie czarne,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 W Toyotach Yaris i Corolli były prawie jak nowe po przebiegach 12-15tyś rocznie. Mówisz o nowych jednostkach, czy 5-10 latkach z przebiegiem pow 100000 km? W benzynach nie gromadzi się tyle zanieczyszczeń co w dieslach, tak czytałem, ale w przypadku jednostek z dość dużym przebiegiem może to dotyczyć obydwu typów. Nie mam innego wytłumaczenia. Patrząc jak kopcą Toyoty D4D (a mają przecież niejaki filtr cząstek stałych) śmiem twierdzić, że syf zbiera się szybciej, ale patrzę tylko i wyłącznie na ten aspekt. Nie znam żadnej konstrukcji silnika na tyle, żeby dyskutować nad mechanicznymi/technologicznymi możliwościami zbierania się brudu, który wraz ze środkami czyszczącymi danego oleju zmienia jego kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Mówisz o nowych jednostkach, czy 5-10 latkach z przebiegiem pow 100000 km? W benzynach nie gromadzi się tyle zanieczyszczeń co w dieslach, tak czytałem, ale w przypadku jednostek z dość dużym przebiegiem może to dotyczyć obydwu typów. Nie mam innego wytłumaczenia. Patrząc jak kopcą Toyoty D4D (a mają przecież niejaki filtr cząstek stałych) śmiem twierdzić, że syf zbiera się szybciej, ale patrzę tylko i wyłącznie na ten aspekt. Nie znam żadnej konstrukcji silnika na tyle, żeby dyskutować nad mechanicznymi/technologicznymi możliwościami zbierania się brudu, który wraz ze środkami czyszczącymi danego oleju zmienia jego kolor. Mówię o autach benzynowych... Toyoty 10latki i Renault 10latek w benzynie nie brudził tak Castrola. Almera robi z Castrola czarny szlam... Czy inne olej też są takie czarne po przebiegu 10-15tyś? Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Mówię o autach benzynowych... Toyoty 10latki i Renault 10latek w benzynie nie brudził tak Castrola. Almera robi z Castrola czarny szlam... Czy inne olej też są takie czarne po przebiegu 10-15tyś? Pozdrawiam M. Witam.Miałem auta w Dieslu i benzynowe,i powiem tak,benzyniaki po 10----------15 tyś olej mają podczas spuszczania barwy Brunatnej,czyli(taka brązowa),a Diesle czarny,i zależy od km przejechanych na nim bardziej wodnisty,lub mniej.Nie ma to znaczenia jakiej marki ojej,pod warunkiem ,że oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi