Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350Z] akumulator

pieto83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no jak na pierwszy raz i tak jestem z siebie dumny, przy drugim może zejde do 20 min.kto wie. Za bardzo do hondy sie przyzwyczailem, tam jest wszystko na wierzchu, tu zagladalem jak np zarowke od kierunkow albo postojowki wymienic w razie potrzeby i jeszcze nie rozkminilem tego.

Edytowane przez Wojti83

trzeba zdiąć przednią część nadkola   albo na tyle odsunąć żeby dojść do zaślepki lampy 

oczywiście trzeba auto podnieść aby więcej miejsca sobie zrobic 

• 2 tygodnie później...

Co by nie śmiecić, wykorzystam temat - po 3-4 tygodniach leżakowania w garażu, wczoraj sprobowałem zetę wyciągnąć na światło dzienne i niestety jedyne co zadziałało po przekręceniu kluczyka to kilka diod na desce i silniczki podnoszenia szyb, zeta niestety nie wstała.

W związku z tym, pytanie za 100 pkt - czy odpięcie klem spowoduje w zecie "zapomnienie" jakichś ustawień czy czegokolwiek poza ustawieniami zegara?

Nigdy nie próbowałem podpinać prostownika na podpiętych klemach i chyba nie mam zamiaru testować co się wydarzy :)

Zawsze laduje na podpiętych i nigdy sie nic nie stalo tylko rozsądnie , nie 20A albo prostownik rozruchowy ,a po odpięcu zginą tylo ustawienia radia i zegarka

Git, podziękował panowie.

Nie chcąc śmiecić, wyjdzie mi double post ale może ktoś coś podpowie.

Ładowanie akumulatora dwoma prostownikami nic nie dało, oddałem go do sprawdzenia i stwierdzono ogólne padnięcie baterii.

Zakupiłem nowy aku (zalecany wyżej - Bosch S4 60Ah 540A), wsadziłem pod maskę i tutaj pojawia się problem: przy próbie podpięcia drugiej klemy słychać delikatny dźwięk iskrzenia pod klemą + zaczyna wyć klakson dźwiękiem ciągłym (nie brzmi jak syrena alarmu tylko po prostu jak klakson).

Jedyne co przychodzi mi do głowy to podpiąć mimo hałasu i spróbować kluczykiem rozbroić alarm (chociaż j.w. mam wrażenie, że to nie alarm). Sęk w tym, że nie chciałbym zrobić jakichś zwarć/spalić czegoś w układzie elektrycznym.

Ktoś ma jakiś pomysł zanim zacznę szukać elektryka w okolicy?

edit: ale to nasze forum mądre, że samo scala posty :)

Edytowane przez violar

Inaczej się nie da, klemy nie sięgną :)

Ogarnięte - padający akumulator uzbroił alarm i padł bezpiecznik. Wystarczyło wymienić bezpiecznik i rozbroić.