Gość mxw Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 witam po pewnej przerwie, i mam dość proste pytanie: czy standardowo w nissanie almerce N16 przedni zderzak jest pusty?? w drugim samochodzie ("innej wiodącej marki", hehe) mam w tym miejscu jakiś ajzol żelazny, "szynę kolejową" zamocowaną na crash-boxach i cała pozostała wolna przestrzeń jest wypełniona wypraską ze styropianu i dopiero na to przychodzi plastikowa lakierowana osłona, czyli to co wszyscy widzą i potocznie nazywają zderzakiem. a w Almerze - zaglądam "w zderzak" po podniesieniu maski, a tam wielka pusta przestrzeń - w zasadzie wygląda to tak, jakby na uchwytach wisiała sama plastikowa osłona zderzaka. tak ma być? przydałby się jakiś rysunek poglądowy/przekrojowy czy cóś..... będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, pozdro., m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 znajomy ma n16 i mówił że właśnie jest tylko pusta duda. żadnych wzmocnień ni nic takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Powinna byc belka trzymajaca zderzak i lampy - taka: http://img17.allegro...1/60/1816416078 (w poliftowych krotsza) Bywa tez, ze jest jeszcze nizej wzmocnienie - takie jak tu: http://img12.allegro...5/34/1801753464 Poza powyzszymi ma byc jeszcze pustka. Nie wiem w jakich wariantach wystepuje to drugie wzmocnienie - u mnie go nie ma (ogolnie w poliftowych nie widzialem nigdy). Edytowane 29 Września 2011 przez csm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 w poliftowych almerach widziałęm taką belkę tylko raz, ale to był już pocięty anglik. Do podłużnic się taką belkę mocuje. Trawłość to ma raczej niezłą, grubość ponad 1mm aluminium, które ma takie kształty, że połamać to to trzeba siły. Wygląda tak: http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/02/86/07/1802860754 Nie posiadam, ale własnie sie zastanawialem czy nie zamontować, bo lekkie puknięcie w zderzak to już się coś sypie;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 w poliftowych almerach widziałęm taką belkę tylko raz, ale to był już pocięty anglik. Do podłużnic się taką belkę mocuje. Trawłość to ma raczej niezłą, grubość ponad 1mm aluminium, które ma takie kształty, że połamać to to trzeba siły. Wygląda tak: http://img19.allegro...6/07/1802860754 Nie posiadam, ale własnie sie zastanawialem czy nie zamontować, bo lekkie puknięcie w zderzak to już się coś sypie;/ W instrukcji jest tak (zobacz plik): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Powyzsza instrukcja dotyczy przedliftowych jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 bardzo ślicznie dziękuję za Wasze odpowiedzi. oznacza to, że wszystko jest okay, tzn. auto nie było wcześniej rozbierane i "nie zapomniano czegoś tam włożyć" jak to czasami bywa. generalnie chodzi o N16 po lifcie (reflektory z soczewkami - plastikowymi - potem wymienionymi na metalowe). Tatuś przedwczoraj tę N16 niegroźnie wbił w inny samochód (co ciekawe, dokładnie taki jak mój) (ale nie mój na szczęście) - plastiki i lampy dostały szlifa, grill, wloty powietrza na dole i halogeny potłuczone, maska i jeden błotnik lekko zagięte. czyli niby ta belka zadziałała, ale jednak wolałbym mieć trochę bardziej wypełniony zderzak. wtedy pewnie zakończyłoby się tylko szlifem plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Czyli w tej poliftowej N16 byla nizej ta aluminiowa belka, poza belka co trzyma zderzak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 to co ja widziałem w angliku, to to było na podłużnicach przykręcone. czyli tak samo jak przed liftem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Koledzy,mam Alę.przed liftem.Musiałem trochę przód powymieniać(maska,zderzak) i mocowania zderzaka oraz wzmocnienia.OK w katalogi wszedłem,są,zamówiłem(górne,środkowe,dolne)z tych trzech,miałem w Ali tylko górne(myślę,pewnie kiedyś stłuczka była i pojechali po kosztach,OK)Przyszła przesyłka,Górna pasuje,ale otwory pod zaczepy dolne lampy,nie bardzo(przepiłowałem)środkowa,otwory się nie zgadzają(przerobione),ale dolna to już w ogóle chyba nie do tego auta(za długa,otwory nie pasują,niby wszystko ma być do Ali od 2000r a tu ZONG,chyba nie powinno być w ogóle tego dolnego?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Czyli w tej poliftowej N16 byla nizej ta aluminiowa belka, poza belka co trzyma zderzak? no właśnie nie - sam tego nie widziałem po rozbiórce, ale tak mi zeznali przez telefon. i teraz pytanie - czy jest sens dołożenia sobie tej belki ekstra?? i jak to się ma do tych rdzewiejących belek pod chłodnicami? no bo chyba to nie jest to samo, co? Przyszła przesyłka,Górna pasuje,ale otwory pod zaczepy dolne lampy,nie bardzo(przepiłowałem)środkowa,otwory się nie zgadzają(przerobione),ale dolna to już w ogóle chyba nie do tego auta oj, gdyby chcieć dokładać tę belkę, to czytając o tych problemach z dopasowywaniem wersji, to już chyba lepiej dać sobie spokój. szansa, że dobrze się trafi chyba nie jest za duża... ale z trzeciej strony jeździć tak z pustym zderzakiem bez tych belek... strach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) a więc tak, w N16 2001 HB 5D jest pas przedni górny, pod nim pas przedni środkowy, na którym zamocowany jest jeszcze jeden pas metalowy w którym na środku jest np. wpięty termometr itp, na tym środkowym pasie który osłania chłodnicę jest gruba warstwa styropianu czarnego między zderzakiem a nim. Pod srodkowym pasem jest słynna gnijąca belka dolna która trzyma chłodnicę itp, pomiędzy zderzakiem a dolna belką jest osłona plastikowa. Mam auto od nowości. Edytowane 8 Października 2011 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 a więc tak, w N16 2001 HB 5D jest pas przedni górny, pod nim pas przedni środkowy, na którym zamocowany jest jeszcze jeden pas metalowy... no, czyli jak chcą to potrafią dzięki za odpowiedź. a czy to nie jest wersja przed-liftowa? byłoby mniej więcej wiadomo na czym polegał lifting w tym modelu. ta "moja" N16 z pustym zderzakiem to lift 2003 angielska. tzn. kontynentalna, tylko zrobiona w anglii. (były inne?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Ja w zderzaku mam jeszcze styropian energochlonny. Zreszta widać go na schemacie co ktoś dał wyżej jako absorber.. Kolo w nissanie mowil mi, ze fabrycznie wystepowały one tylko w wersjach sport.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 (edytowane) To "kolo" w Nissanie trochę cisnął Ci głupoty, bo mam zwykłą, cywilną wersję N16 z 1.8 pod maską z roku 2001. Jak coś uda wam się wypatrzeć, to tak to mw. wyglada: Edytowane 9 Października 2011 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Ja w zderzaku mam jeszcze styropian energochlonny. mam zwykłą, cywilną wersję N16 z 1.8 pod maską z roku 2001. ale to są wszystko wersje przed liftem. mi chodziło o N16 po lifcie (2003). i swoją drogą podobno była to właśnie jakaś tam wersja sportowa (tak z salonu wyjechała), choć wydaje mi się to mało prawdopodobne: hb 3dr, silnik 1.8, dokładki progów, nakładki progów, szerokie laczki, alusy 16", skrzydło na klapie. ale dzięki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) To jest wlasnie pakiet sport, z tego co wiem. Edytowane 11 Października 2011 przez csm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 To jest wlasnie pakiet sport, z tego co wiem. no tak, chyba tak. moja (złośliwa ) uwaga dotyczyła tego, że mało prawdopodobne wydaje się określanie mianem "sport" pojazdu mającego 114 KM, przyspieszenie do 100 km/h powyżej 11 sek. i moment na poziomie 160 Nm... to już moje seryjne kombi (karetka?) ma do setki 9,0 sek. (a ze sportem nie ma nic wspólnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 1.8 ma 10,8s do 100km/h Sport to był tylko pakiet stylistyczny, który z resztą nawet nie obejmował przedniego zderzaka i można było go sobie zamówić nawet do demona 1.5 czy to przy zamawianiu auta czy już później Tak więc wypełnienie przedniego zderzaka na pewno nie zależało od tego czy auto było "sport" czy nie, czy z silnikiem 1.8 czy z innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi