lukasz11 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Witam, pedał hamulca na włączonym silniku nisko łapie, co jest uciążliwe w aucie z automatyczną skrzynią. Kawałek schodzi w dół szybko po czym dopiero łapie taki wyczuwalny opór. Podpompowanie na włączonym silniku nic nie daje, natomiast na wyłączonym silniku podczas podpompowania pedał twardnieje. Gdy trzymam i odpalam silnik, pedał idzie w dół. Kiedyś pedał łapał prawie od razu, nie miał takiego luzu. Hamulce były odpowietrzane kilka razy. Sprawdzałem też zawór podciśnieniowy i działa dobrze, a jak go odłączałem to było ciśnienie (syk). Dodam, że tylne hamulce są słabe. Czy ktoś z was wie co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Profilaktycznie spytam, kiedy płyn wymieniałeś ? Płyn do układu hamulcowego jest podatny na wilgoć w powietrzu i z wiekiem traci swoje właściwości. Jeśli z tyłu są słabe hamulce, to też warto sprawdzić cylinderki odpowietrzające czy nie popuszczają. A to że po wyłączeniu silnika pedał twardnieje, to normalne bo pompka nie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Płyn wymieniany około rok temu, przejechane prawie 12 tys. km. Przed i po wymianie dalej pedał łapał nisko, na dzień dzisiejszy łapie chyba ciut niżej. Płynu nie ubywa. Sprawdziłem dziś jak się zachowuje pedał przy trzymaniu i wciskaniu mocno na postoju. Schodzi jeszcze niżej, do momentu aż się o coś zablokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 serwo albo pompa hamulcowa do wymiany raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Witam, pedał hamulca na włączonym silniku nisko łapie, co jest uciążliwe w aucie z automatyczną skrzynią. Kawałek schodzi w dół szybko po czym dopiero łapie taki wyczuwalny opór. Podpompowanie na włączonym silniku nic nie daje, natomiast na wyłączonym silniku podczas podpompowania pedał twardnieje. Gdy trzymam i odpalam silnik, pedał idzie w dół. Kiedyś pedał łapał prawie od razu, nie miał takiego luzu. Hamulce były odpowietrzane kilka razy. Sprawdzałem też zawór podciśnieniowy i działa dobrze, a jak go odłączałem to było ciśnienie (syk). Dodam, że tylne hamulce są słabe. Czy ktoś z was wie co może być przyczyną? Przed wyłączeniem silnika otwórz maskę, i z zewnątrz zgaś kluczykiem silnik. Słuchaj w okolicy serwa (ta czarna okrągła pucha) jeśli słychać tak jakby powietrze z koła schodziło to serwo do wymiany. Mnie to wyniosło niecałe 300zł w tym serwo używka od użytkownika z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Przed wyłączeniem silnika otwórz maskę, i z zewnątrz zgaś kluczykiem silnik. Słuchaj w okolicy serwa (ta czarna okrągła pucha) jeśli słychać tak jakby powietrze z koła schodziło to serwo do wymiany. Mnie to wyniosło niecałe 300zł w tym serwo używka od użytkownika z forum. Miałeś takie same objawy z tym pedałem hamulca? Edit: sprawdzone, nic nie słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Miałeś takie same objawy z tym pedałem hamulca? Edit: sprawdzone, nic nie słychać. Nie, nie miałem tak samo; u mnie serwo powietrze już puszczało po zgaszeniu silnika. A co się dzieje z tylnymi hamulcami? Klocki się kończą może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.