Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Problem z hamulcami

Gość marny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie dziś wracając do domu usłyszalem dziwny dźwięk przy hamowaniu. Jest on taki metaliczny coś jak by dzynk dzynk. W momencie kiedy hamuje nie ważne czy szybciej czy wolniej jade ciagle działa abs. I w rytm odbijania hamulca slychać również dzynk dzynk dzynk w zależności jak szybko jadę. Gdy nie hamuję slychać jak by ciche popiskiwanie. Co może być przyczyną takiego grania. Hamulce hamują dobrze ale dźwięk przeraza ;/

Bardzo proszę o pomoc ;)

Z góry thx :)

Skoro ci ciągle działa abs. To spróbuj wyczyścić kloci żeby pracowały luzno w prowadnicy zacisku.

Ja sam w swoich autach wczesniej przegladałem i były zapieczone prowadnice na śrubach czy klocki.

Wyczyszczone z rdzy i klocki wyczyszczone i wszystko aż miło pracowało i i po tym przeglazie abs bardzo pozno sie włączał.

W nissmo też czyściłem ale tytaj fajnie pracuja i zagladam czasami czy klocki są luzne czy od kurzu zapieczone.

ok dzis troche sobie poogarniałem i klocki w porządku, zaciśk również ale tarcze raczej nie... Tarcza się wykrzywiła w 1 miejscu i ma bicie. Po wcisnięciu hamulca musi chwile pochodzic azeby rozepchac tłoczek. Coż pozostaje zbieranie kaski na tarcze.

Witam

Mam podobny problem co kolega Marny - tylko że u mnie nic nie piszczy tylko jak hamuję nawet z małej prędkości włącza się ABS jest to denerwujące już właśnie chciałem jechać na diagnostykę komputerową - tylko mam pytanie jaki wtyk ma Nissan P11??? a wracając do ABSu jeżeli nie będzie to wina klocków ani tarcz to w czym szukać winy.

Dzięki z pomoc.

Możliwe że klocki moga być delikatnie zapiekłe nie czuc tego na kierownicy.

A pierścień można przeczyścić chyb że jest pękniety i się załańcza.

I może łapać sygnał. Ale mogę sie mylić.

Dobrze więc u mnie problem już jako tako rozwiązany. Tarcze poszły na przetoczenie bo jedna z nich miała bicie. Zostały wydane na 20,8. Rownież lekko przeszlifowałem klocki więc zestaw jest prawie że nowy ;) Teraz tylko dotrzeć i śmigać. Narazie abs nie interwenioował ale dobrze wiedzieć ze trzeba przeczyścić pierścienie abs. One są tam na przegubie prawda?