Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jakby zgrzyt przy odpaleniu auta

słonik

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Szczególnie z rana jak przekręce zapłon i odpalę auto to przy samym odpalaniu słychać prze ułamek sekundy jakby wycie/zgrzyt. Ponowne odpalenie cisza, nie jest to regularne....

Ki diabeł?

Jeżeli zgrzyta ci w momencie zakręcania rozrusznikiem to jest znak, że elektromagnes nie do końca wysuwa tryb z rozrusznika do silnika / tzw. bendix/. Trzeba zdjąć rozrusznik i obejrzeć zębate koło, wyczyścić itd. Myślę, że zębów jeszcze nie połamałeś.

Powodzenia.

Hej a może mieć to związek z akumulatorem? Przez ostatnie 2 miesiące robię autem ok 150 km miesięcznie gdzie 80% ruchów jest maks 1,5-3 km. Może on się nie doładował?

Pozdrawiam

Wydaje mi sie ze jednak bendix. Jak najszybciej jedz to gdzies naprawic - ja mialem problem, ale przeczekalem, i skonczylo sie wymiana kola zamachowego (polamalem zęby). A w przypadku tego silnika (tez 1.8, benz), nawet na rynku wtornym o tą czesc niezwykle trudno. O regeneracji rozrusznika to juz nie wspomne.

A czy ten dźwięk zgrzytu nie brzmi jakby syrena alarmu? Bo ja miałem coś bardzo podobnego przy zapalaniu było słychać taki własnie odgłos jakby syreny lub zgrzytu. Na zimę akumulator odmówił mi posłuszeństwa i po zmianie wszystko wróciło do normalności. Więć jeżeli ten dźwięk przypomina syrenę to przyczyną jest najprawdopodobniej słaby akumulator,

W poprzednim aucie miałem tez podobny problem i nazwałbym to raczej "kichnięciem". Pojawiało się to najczęściej gdy w powietrzu był nadmiar wilgoci. Po czyszczeniu rozrusznika przez jakiś czas było dobrze. Później od nowa kichanie. I też sprawcą był bendkis. Trzeba zrobić bo szkoda zębatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...