Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Almera N16 Dławi się na benzynie..

Czakuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ;) Mam taki problemik. Otóż mam Almerke 2001 rok silnik 1.5 z gazem. Na gazie chodzi bez najmniejszych problemów (pełna moc) natomiast na benzynie się dławi. Gdy wciśnie się gaz do dechy na luzie lub podczas jazdy to dochodzi jedynie do 3,5 ~ 4 tyś obrotów i zaczyna go dusić tak jak by zaraz miał stanąć z braku paliwa. Gdy ręcznie mu się dodaje gazu , zaznaczam , że powoli to idzie normalnie. Mechanik stwierdził najpierw , że może to być potencjometr . Posłuchałem go i wymieniłem , niestety nadal to samo. Po podpięciu pod komputer okazało się, że przepływomierz szaleje i podaje złe wartości. I tu mam pytanko do Was czy mieliście taki problem, czy to jest to czy może coś innego?

Dodam , że wcześniej byłem u znajomego mechanika sprawdził ciśnienie pompy paliwa, oleju, świece wtryski i podobno wszystko jest tak jak powinno być i nie widzi zastrzeżeń .

Nie odłączaj przepływiomierza, tylko błąd z tego wyskoczy i trzeba będzie kasować.

Na początek wyjeździj gaz do końca, zakręć butlę i zobacz co będzie, jak będzie jeździł na samej PB. To co napisałeś, to już prawie klasyczny objaw problemów z instalacją LPG (reduktor do regeneracji/wymiany), jest na prawdę sporo tematów. Jak się nie poprawi to będziemy myśleć dalej, jak odbjawy ustąpią to do gaziarza i niech on myśli.

Tylko powiem Ci, że na benzynie nie da się jeździć ;x Tylko gaz jest sprawny i auto jest w ciągłej eksploatacji dzięki temu. Czasem nawet na samej benzynie nie chce dojść do 3 tysięcy obrotów to co tu mówić o jeździe..

Właśnie dlatego powinieneś odłączyć gaz. Gdyby z przepływomierzem było coś nie tak, to na gaze też by nie ciągnął. Trzeba spróbować wykluczyć wpływ LPG na pracę na benzynie. Dawno masz instalację zakładaną? Jaki przebieg? Było coś z nią robione (serwis, wymiana jakiś pozdespołów, filtrów, regulacja)?

Gaz od 2005 roku nie pamiętam co robił poprzedni właściciel bo niedawno kupiłem to autko, ale mam sporo faktur i wyciągów z warsztatów Nissana i Bosha więc serwisowany był przy każdej usterce. Mechanik mówił, że LPG nie korzysta w ogóle z przepływomierza. Więc nie rozumiem teraz. Tak jak mówie na gazie normalnie obroty idą do odcięcia a na benzynie staje przy max 4 tysięcy i dławi go.

Aha, to teraz ja chyba co nieco zrozumiałem. No ale, nie ma co gdybać, na przepływomierz też jest metoda: trzeba miernikiem sprawdzić jakie jest na nim napięcie (instrukcja serwisowa będzie konieczna) albo na próbę podmienić od kogoś. Tylko co do wartości prawidłowych to nie pomogę, bo znam tylko z Primery, a tu pewnie i czujnik i jego parametry inne są.

Jak mechanik podpiął pod komputer to właśnie przepływomierz dawał złe wartości , jak on to powiedział przy obrotach "szalał" i on stawia na to. Znalazłem szrocik z częściami i akurat ma przepływomierz Boscha i mogę przełożyć i sprawdzić sobie czy będzie ok i kupić, albo po prostu podziękować. Chyba tak będę musiał zrobić ;)

Sorry za double post ;)

Przepływomierz jednak, sprawa rozwiązana. Autko śmiga idealnie :D

Do zamknięcia :)

Gaz od 2005 roku nie pamiętam co robił poprzedni właściciel bo niedawno kupiłem to autko, ale mam sporo faktur i wyciągów z warsztatów Nissana i Bosha więc serwisowany był przy każdej usterce. Mechanik mówił, że LPG nie korzysta w ogóle z przepływomierza. Więc nie rozumiem teraz. Tak jak mówie na gazie normalnie obroty idą do odcięcia a na benzynie staje przy max 4 tysięcy i dławi go.

miałam podobne objawy do Twoich i po wymianie przepływomierza chodzi sprawnie i na gazie i na benzynie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...