pablogit Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Witam Bardziej chyba słychać z prawej strony. Wymieniłem już łączniki stabilizatora i końcówki drążka kier. Czy często się zdarzają zużyte sworznie wahacza, albo tuleje wahacza ? Autko mam od 2 mcy, i przyznaję, że z N15 nie miałem nigdy wcześniej styku. Nie bardzo wiem co w tych modelach ulega zużyciu najszybciej, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Tuleje wahacza (tylne) zmieniałem jakieś 2 miesiące temu - szczególnie to było odczuwalne podczas niezbyt szybkiej jazdy po tzw. kocich łbach (głuche stuki). Wymiana prosta, max 30min, tuleje Sidem po 34zł / sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablogit Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Dzięki Te śruby mocujące tuleje też chyba od razu warto kupić ? Jak odkręcałem łączniki stabilizatora to taka była korozja, że się ukręciły, a nie odkręciły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Nie trzeba, tylko tuleje przed założeniem posmaruj w środku mydłem w płynie albo płynem do mycia naczyń, lepiej wejdą. Nie używaj smaru, bo źle oddziałuje na gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protech Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 pomoglo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overridepl Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 A nie lepiej kupić tuleje poliuretanowe? Trochę drożej Cię wyjdą niż odpowiedniki gumowe (robione swoją drogą z kaloszy )? Gwarantuję Ci poprawę stabilności auta, usztywnienie nieco zawieszenia, pozbycie się na zawsze problemu stukających wahaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablogit Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Zakupiłem zestaw na dwa wahacze. Obie tuleje i sworzeń. Zacznę od wymiany tulei, ze sworzniem poczekam. Swoją droga nie widziałem nigdzie poliuretanowych w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Jest sens zakładać te poliuretanowe? Komplet markowych z wyższej półki to ~70zł za komplet, wytrzymuje bez problemu 80tys. km na naszych drogach, te poliuretanowe to już 150zł komplet, a przecież dożywotnie nie będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Dokładnie 34zł sztuka, nawet mam jeszcze paragon. Obecnie znalazłem najtańsze po 40zł, tuleje Sidem o numerze 841611. Z tego, co mi się udało wyczytać, to z tym poliuretanem rozchodzi się o sztywność zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablogit Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Ja założyłem takie jak te "moog". Znacznie hałasy ustały. Tuleje chyba nigdy nie były wymieniane (auto ma 200tys, '98) Były w zasadzie rozklepane i prawie już dwuczęściowe. Jeszcze coś postukuje. Podejrzewam, że te tuleje w przednim mocowaniu też są wytłuczone. Nie mam na razie możliwości ich wymiany, bo śruby mi się nie chcą odkręcić, ale na wiosnę się za nie zabiorę ;-) Jak pisałem zakupiłem też sworznie, tylko że to już chyba tylko na warsztacie przy pomocy praski. Może ktoś poleci dobry warsztat w Łodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Wejdź w --- Warsztaty, gdzie naprawiać---- tam masz też i Łódź. Może coś Ci dopasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomas.ns Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 ja bym sprawdził na Twoim miejscu sworzeń wahacza u mnie niestety wytłukło otwór w wahaczu gdzie wchodzi sworzeń i waliło .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi