Gość czelam Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Witam Chciałbym się dowiedzieć czy po zmianie z obecnych 195/65 R15 na 195/50 lub 40 R15 nie będzie problemu z prędkościomierzem czy liczeniem przebiegu, ABS itp? almera N16 1.5 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mxw Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 kalkulator zamienników opon to jedno. błąd prędkościomierza i licznika kilometrów to drugie (2-3% różnicy jest ok). ABS to trzecie (choć tu nie powinno być problemów, co najwyżej na ostrym zakręcie). i ewentualne problemy z wypłatą ubezpieczenia to czwarte. rozumiem, że pytasz przed zakupem opon. bo po zakupie to już d... blada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czelam Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 tak pytam przed zakupem, bo muszę kupić na przyszły sezon letni. i tak myślałem nad profilem 50 i nawet są tańsze ;] ale widzę że będzie trochę z tym problemów... zimówki mam 195/65 R15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adr7 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 zejdź sobie na profil 60 i nie cuduj bardziej bo jeśli zostaniesz przy średnicy felgi 15 cali to będziesz miał spore przekłamanie licznika (zmienia się średnica opony) ponadto komfort jazdy na profilu 50 będzie zdecydowanie gorszy jak na 60, ja u siebie zimówki mam 185/65r15 a letnie mam 195/60r15 i już na tym mam różnice w prędkości dochodzącą do 8km/h mierzone na dwóch gps'ach oraz vw polo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 poza tym nie wiem czemu teraz masz 195/65 ..skoro almera ma w standardzie 195/60 tak jak kolega wyżej.. No chyba, ze kwestia byla cena, bo 60 profil jest droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Kolego a gdzie masz informację, że almerki miały profil 60 ?? salonowo moja wyjechała na 185/65/15 Sam planuje zakup na wiosnę, felg 15 cali przód lekki rant opona 195/55/15 a na tył szeroki rant i oponka 205 lub szersza 55 r15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Kolego a gdzie masz informację, że almerki miały profil 60 ?? salonowo moja wyjechała na 185/65/15 Sam planuje zakup na wiosnę, felg 15 cali przód lekki rant opona 195/55/15 a na tył szeroki rant i oponka 205 lub szersza 55 r15 Informacje jest w instrukcji w której wyraźnie jest zapisane: opony 195/60 albo 185/65. Osobiście letnie mam 195/65 - tak jak napisał ktoś wyżej - przeważyła o tym cena. Preferuję kupno najlepszej opony nieco większej od standardowej, niż kupno byle jakiej w dokładnie odpowiednim rozmiarze. Przekłamania licznika moim zdaniem są pomijalne, bo na oponie 195/60 i tak nie przekracza się standardowej nadwyżki licznikowej, poza tym różnica w średnicy opony jest poniżej 2cm. Oczywiście każdy może mieć swoją własną teorię. Ja nie zauważam żadnych złych zachowań samochodu. ABS działa jak najbardziej poprawnie, zresztą dlaczego miałby źle działać skoro podczas hamowania nie ma różnic w ilościach obrotów poszczególnych kół. Ewentualne problemy mogłyby występować w przypadkach gdy na jednej osi zamontowane są koła odbiegające od siebie wielkością. A takiej sytuacji przecież nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Dzięki kolego rzeczywiście jest napisane. Ile może być takiego przekłamania ? 4km/h 5km/h ? i to raczej przy opona 17-20 cali ogólnie liczniki zawyżają o te 10km/h więc to raczej będzie różnica nie do odczucia dla zwykłego człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Jak założysz sporo mniejsze (195/50 albo 40) to zauważalnie wzrośnie też spalanie i hałas wewnątrz. Do tego kółeczka będą wyglądać raczej śmiesznie, bo nie będą wypełniać nadkoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Dlatego będzie automatycznie obniżona żeby nie było właśnie tego głupiego wyglądu, już jest cały plan ustalony na wiosnę...jeszcze jakieś fajne kubły z regulacją bo oryginalne fotele to jakaś porażka jest, ciągle się rozjeżdża oparcie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi