Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zmiana profilu opon

Gość czelam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kalkulator zamienników opon to jedno.

błąd prędkościomierza i licznika kilometrów to drugie (2-3% różnicy jest ok).

ABS to trzecie (choć tu nie powinno być problemów, co najwyżej na ostrym zakręcie).

i ewentualne problemy z wypłatą ubezpieczenia to czwarte.

rozumiem, że pytasz przed zakupem opon. bo po zakupie to już d... blada. :whistle:

• 3 tygodnie później...

zejdź sobie na profil 60 i nie cuduj bardziej bo jeśli zostaniesz przy średnicy felgi 15 cali to będziesz miał spore przekłamanie licznika (zmienia się średnica opony) ponadto komfort jazdy na profilu 50 będzie zdecydowanie gorszy jak na 60, ja u siebie zimówki mam 185/65r15 a letnie mam 195/60r15 i już na tym mam różnice w prędkości dochodzącą do 8km/h mierzone na dwóch gps'ach oraz vw polo

Kolego a gdzie masz informację, że almerki miały profil 60 ?? salonowo moja wyjechała na 185/65/15

Sam planuje zakup na wiosnę, felg 15 cali przód lekki rant opona 195/55/15 a na tył szeroki rant i oponka 205 lub szersza 55 r15

Kolego a gdzie masz informację, że almerki miały profil 60 ?? salonowo moja wyjechała na 185/65/15

Sam planuje zakup na wiosnę, felg 15 cali przód lekki rant opona 195/55/15 a na tył szeroki rant i oponka 205 lub szersza 55 r15

Informacje jest w instrukcji w której wyraźnie jest zapisane: opony 195/60 albo 185/65. Osobiście letnie mam 195/65 - tak jak napisał ktoś wyżej - przeważyła o tym cena. Preferuję kupno najlepszej opony nieco większej od standardowej, niż kupno byle jakiej w dokładnie odpowiednim rozmiarze. Przekłamania licznika moim zdaniem są pomijalne, bo na oponie 195/60 i tak nie przekracza się standardowej nadwyżki licznikowej, poza tym różnica w średnicy opony jest poniżej 2cm.

Oczywiście każdy może mieć swoją własną teorię. Ja nie zauważam żadnych złych zachowań samochodu. ABS działa jak najbardziej poprawnie, zresztą dlaczego miałby źle działać skoro podczas hamowania nie ma różnic w ilościach obrotów poszczególnych kół. Ewentualne problemy mogłyby występować w przypadkach gdy na jednej osi zamontowane są koła odbiegające od siebie wielkością. A takiej sytuacji przecież nie ma.

Dzięki kolego :) rzeczywiście jest napisane. Ile może być takiego przekłamania ? 4km/h 5km/h ? i to raczej przy opona 17-20 cali ogólnie liczniki zawyżają o te 10km/h więc to raczej będzie różnica nie do odczucia dla zwykłego człowieka :)

Jak założysz sporo mniejsze (195/50 albo 40) to zauważalnie wzrośnie też spalanie i hałas wewnątrz. Do tego kółeczka będą wyglądać raczej śmiesznie, bo nie będą wypełniać nadkoli.

Dlatego będzie automatycznie obniżona :) żeby nie było właśnie tego głupiego wyglądu, już jest cały plan ustalony na wiosnę...jeszcze jakieś fajne kubły z regulacją bo oryginalne fotele to jakaś porażka jest, ciągle się rozjeżdża oparcie ;/