Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Engine Clean Motul,odgrzewanie starego kotleta...stosować,czy olać temat ??

caffeini

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie :) od 1,5 miesiąca jestem po raz 2-gi szczęśliwym właścicielem Maximy 98 SE wersja Us,poprzednia Maxima GLE dokonała żywota,po spotkaniu z nawalonym w 3-d traktorzystą(Panie świeć nad jej 3-litrową Duszą)..zabieram się za gruntowne porządki pod maską,czyli wymianą tego co padnięte.filtry,oleje,czujniki,świece itd.przyszło mi do ,,dekla,, że trzeba wyczyścić silnik od środka...do tematu podchodzę jak przysłowiowy ,,pies do jeża,, bo do tej pory nie stosowałem jakiegokolwiek specyfiku do płukania silnika,ale po zdjęciu pokrywy zaworów jestem mówiąc oględnie załamany :( wygląda to jak chlew i murzyńska chata razem wzięte,nic nie jest oblepione,ale na prawie wszystkim jest ciemnobrązowy nalot(w poprzedniej Maximie wszystko było po prostu błyszczące) .Pytanie brzmi: płukać silnik przed wymianą oleju ,czy nie płukać ? jakie macie doświadczenia z np.Motulem(engine clean) obecne auto latało całe swoje życie(podobno) na oleju ,,mobil 1 5w50(p udokumentowane wpisami w serwisie(wpisy z książki servisowej,ostatni z 2010 Nissan dealer Lexxak Wa-WA) . Nie trawię chlewu w środku, na zewnątrz a przede wszystkim w silniku,wiec proszę o Wasze opinie,spostrzeżenia nt. tzw. płukania silnika przed wymianą oleju na docelowy :)Thx i Pozdro 4-All.

• 2 tygodnie później...

U nas stosujemy Engine Clean Motul bardzo często. Śmiało mogę go polecić. Wiadomo że za pierwszym płukaniem wszystko nie zejdzie

ale należy pamiętać by przy każdej następnej wymianie oleju zastosować tak samo Clean. W niektórych przypadkach zdarzało się nawet, że

po wypłukaniu specyfikiem silnik chodził dużo ciszej jak przed płukaniem. Ale zdarza się to rzadko. Innych specyfików do tego typu czynności

bym nie polecał, Motul to jedyny płyn któremu ufam bo wielokrotnie go używamy. Najpierw rozgrzej silnik, wlej płyn do silnika, odczekaj 20min przy odpalonym silniku, a następnie zlej całość i zalej świeżym olejem. Po pierwszym zastosowaniu już zobaczysz różnice i z każdą wymianą będzie coraz lepiej. :)

U nas stosujemy Engine Clean Motul bardzo często. Śmiało mogę go polecić. Wiadomo że za pierwszym płukaniem wszystko nie zejdzie

ale należy pamiętać by przy każdej następnej wymianie oleju zastosować tak samo Clean. W niektórych przypadkach zdarzało się nawet, że

po wypłukaniu specyfikiem silnik chodził dużo ciszej jak przed płukaniem. Ale zdarza się to rzadko. Innych specyfików do tego typu czynności

bym nie polecał, Motul to jedyny płyn któremu ufam bo wielokrotnie go używamy. Najpierw rozgrzej silnik, wlej płyn do silnika, odczekaj 20min przy odpalonym silniku, a następnie zlej całość i zalej świeżym olejem. Po pierwszym zastosowaniu już zobaczysz różnice i z każdą wymianą będzie coraz lepiej. :)

Dzięki za info ;) trochę mnie to uspokoiło szczerze powiem,poza tym silnik przepłukany ,jak narazie nigdzie nic nie cieknie,pracuje normalnie,uszczelka michy olejowej wymieniona...sama micha ,,wylizana,, do czysta,olej zalany :) polatam na nim 2 tys i wymienię,zobaczymy co się zmieni. Thx i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...