Gość columbus1976 Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Witam wszystkich Mam problem z głośno pracującym napędem podczas jazdy. W szczególności w górnym zakresie prędkości obrotowej 3 i dolnym 4. Jak wcisnę sprzęgło podczas jazdy to jest cisza. Spróbuję na początek wymienić olej w skrzyni biegów. Trochę się zdziwiłem, bo producenci olei podają że do skrzyni manualnej wchodzi 4.5-4.8L oleju http://www.shell.pl/..._lubematch.html Czy to możliwe? Na forum nissana przeczytałem że do wersji benzynowej 1.8 wchodzi niecałe 3! Jak więc jak to jest w silnikach 2.2Di i manualnej skrzyni biegów? Co sądzicie o moim przypadku? Dodam tylko, że na biegu jałowym (nawet podczas jazdy) wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 ostatnio wymieniałem olej i weszło 4,8l oleju kosztowało mnie to ponad 200 bo olej nie byle jaki vaolaina i troche płynniej zaczela wchodzic 3 a co do czestosci z wymiana to producent zaleca co 50tys. km. jesli masz juz takie objawy to moze byc zapozno ale mozna sprobowac, koszt skrzyni uzywanej wacha sie ok 1200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jesli masz 2.2 Di to 5l podobno, jesli 2.2 dCi 6-biegow to 3l na pewno. Wedlug producenta wymieniac powinno sie po 60 tys. Olej musi byc pelnym syntetykiem 75W-90 GL-4 lub spelniajacy jednoczesnie norme GL-4/GL-5 - to wazne. Nieodpowiedni olej moze doprowadzic do korozji czegos tam po jakims czasie. Przystepny cenowo i nadajacy sie jest np. Mobil Mobilube1 SHC 75W-90 GL-4/GL-5. Co do naprawiania skrzyni, to jesli Twoja jeszcze nie rozsypala sie calkiem, to warto ja naprawiac u slynnego speca w Siedlcach lub u jakiegos innego sprawdzonego, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie bedzie uzywana, a naprawa bedzie tansza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 2,2Di do skrzyni wchodzi ok 5-5,5l.ale dziwne jest to,że związane jest to z obrotami silnika,może ten dzwięk, nie pochodzi ze skrzyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość columbus1976 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jesli masz 2.2 Di to 5l podobno, jesli 2.2 dCi 6-biegow to 3l na pewno. Wedlug producenta wymieniac powinno sie po 60 tys. Olej musi byc pelnym syntetykiem 75W-90 GL-4 lub spelniajacy jednoczesnie norme GL-4/GL-5 - to wazne. Nieodpowiedni olej moze doprowadzic do korozji czegos tam po jakims czasie. Przystepny cenowo i nadajacy sie jest np. Mobil Mobilube1 SHC 75W-90 GL-4/GL-5. Co do naprawiania skrzyni, to jesli Twoja jeszcze nie rozsypala sie calkiem, to warto ja naprawiac u slynnego speca w Siedlcach lub u jakiegos innego sprawdzonego, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie bedzie uzywana, a naprawa bedzie tansza. Narazie hałasuje 3 i 4, więc nie jest żle . Aktualnie szukam lokalnego speca od skrzyń biegów. Do Siedlec mam troszkę kilometrów (lubuskie), więc raczej odpada. Jak się nie uda to chyba będę szukał używanej skrzyni... Czy w razie czego można zastosować skrzynię z Anglika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Narazie hałasuje 3 i 4, więc nie jest żle . Aktualnie szukam lokalnego speca od skrzyń biegów. Do Siedlec mam troszkę kilometrów (lubuskie), więc raczej odpada. Jak się nie uda to chyba będę szukał używanej skrzyni... Czy w razie czego można zastosować skrzynię z Anglika? a wie ktoś jak wymienić, w silniku 1,5 olej w skrzyni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwaltek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Czy w razie czego można zastosować skrzynię z Anglika? Tak oczywiście ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.