Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15 1.6 SR] Zalalem Ropy do Benzyniaka.

makaww
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Dzisiaj skonczylo mi sie w trasie paliwo. Silnik zaczal przerywac (typowe objawy), wiec udalem sie do kolegi po kanister, okazalo sie ze mial w nim rope zamiast beznyny ... Zalalem okolo 1l-700ml aby dojechac do stacji. Po czy wsiadlem do auta i staralem sie odpalic moja Alme. Swieci sie kontrolka "Check Engine" ...

Co zrobic ? Prosze o pomoc i pozdrawiam.

Jedyna rada to jechac na stacje i kupic benzyne i zalac . Mysle ze nic zlego sie nie powinno stac. Gorzej jakby bylo odwrotnie .Wymien od razu filtr paliwa

Jedyna rada to jechac na stacje i kupic benzyne i zalac . Mysle ze nic zlego sie nie powinno stac. Gorzej jakby bylo odwrotnie .Wymien od razu filtr paliwa

Powiem tak, nowy filtr paliwa mam w schowku nie mialem czasu ostatnio wymienic ... Moze tak mialo byc ? :)

Dzieki i czekam na dalsze podpowiedzi, jutro zaczne dzialac.

Pozdr.

PS:

Problem z tym ze nie chce odpalic (Check Engine) i stoi u kumpla na posesji. Dodam ze to Almera '97.

Edytowane przez makaww

ostatnio moj znajomy mial taki sam problem w warsztacie:kobieta warszawianka;]przyjechala(na lawecie),ze samochod jej nie chodzi(tylko to byl TD a zalala benzyny)zaczelo sie od krecenia rozrusznikiem(kobieta nie powiedziala ze zalala benzyny)po chwili bylo czuc benzyne z wydechu cale szczescie nic sie nie stalo...spuscili benzynke dodatkowo wydmuchali ja pod cisnieniem z ukladu paliwowego zalali ropy i autko odpalilo wydaje mi sie,ze nie powinno nic sie stac z silnikiem poniewaz benzyne ktora spuscili porozlewali do swoich aut(a przeciez byla zmieszana z ropa)check pali sie poniewaz komputer ma blad jednakze powienien ci odpalic

A wiec tak.

Wypompowalem cale paliwo (disel +troszke beny) z ukladu, nastepnie zalalem 1l benzyny czystej i znow wszystko wypompowalem. Zalalem nastepnie 10l benzyny wszystko zlozylem jak nalezy, rozrosznik kreci silnik nie odpala (swiece sprawdzalem, sa OK), w dalszym ciagu mruga sobie kontrolka "Check Engine" co teraz ? ...

Pozdrawiam i prosze o jaies podpowiedzi.

Edytowane przez makaww

Doczytalem przed chwila ze jesli kontrolka mruga w n15 jest to oznaka walnietego immobilisera ... Moze to w ogóle nie jest skutkiem tego paliwa tylko walnelo immo poprostu.

Kurde sam juz nie wiem, wiem ze najlawiej podpiac pod kompa ale wiecie ze to koszty. Chcialem pierw dojsc do tego metoda dedukcji.

Witam zrobilem wlasnie autodiagnostyke. (w domu)

Kody:

14-1 (141)

14-5 (145)

14-6 (146)

Co to za bledy ?

Probuje znalesc kody tych bledow w internecie ale na razie nic nie znalazlem.

Pozdro.

Edytowane przez makaww

to kody ze skanera obd2 moze ci pomoga:

http://www.obd-codes.../trouble_codes/

jesli skanowales obd2 powinny byc te same nie wliczajac poczatkowego P0[kod]

Juz naprawione.

Trza bylo wymienic modul i czipy w kluczykach oraz zakodowac od nowa.

Pozdr. I dzieki !

A,to ciekawe.Po zalaniu niewłaściwego paliwa do zbiornika i uruchomieniu silnika,aż do zgaśnięcia,trzeba wymienić rzeczy,praktycznie nie związane z przyczyną.Zwłaszcza po zalaniu ON zamiast Pb.

A,to ciekawe.Po zalaniu niewłaściwego paliwa do zbiornika i uruchomieniu silnika,aż do zgaśnięcia,trzeba wymienić rzeczy,praktycznie nie związane z przyczyną.Zwłaszcza po zalaniu ON zamiast Pb.

Ta ropa to byl jakis zbieg okolicznosci. Padlo tak naprawde immo. A ropy nalalem tyle co nic.

Takze mysle spokojnie byto przepalil.

Pozdro.

PS:

Mozna Zamknac.

Edytowane przez makaww