Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PŁYN w chłodnicy.

Jasyr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Masz za mało.

Bez względu na to, czy silnik jest rozgrzany, czy chłodny poziom płynu chłodniczego zawsze powinien oscylować pomiędzy oznaczeniami min i max na zbiorniczku.

U mnie na "zimnym" jest trochę wyżej niż połowa zbiorniczka - wiadomo,że gdy ciepły , to jego poziom się podnosi.

A jaki poziom masz na rozgrzanym? Patrzyłeś?

Trzeba też wziąć pod uwagę, że płyn na mrozie nieco się "kurczy". Jak sprawdzasz rano, kiedy auto w nocy postoi na mrozie, wskazanie może być nieco zakłamane. Sprawdź, kiedy silnik będzie nieco nagrzany. Zaraz po jeździe też nie ma sensu, bo wtedy przekłamanie idzie w drugą stronę. Ale tak pół godzinki po jeździe powinno być ok. Tak czy siak, przy takim poziomie kapkę możesz dolać. Bezpiecznym wyborem jest płyn Prestone, który możesz bezpiecznie mieszać z innymi płynami.

Zaraz po jeździe jest trochę powyżej tego zgrzewu. Dzięki, doleję żeby było trochę poniżej max. na zimnym.

Dolałem 0.2l Shell Glycoshell niebieski, 18zł/l na Shellu.

Edytowane przez mike12345

U mnie silnik 1.6 z AC weszło 3.25L trochę mało no ale robił warsztat...

Zalałem oryginalnym płynem Mazdy FL22 Gold. Czyli prawie pół na pół mieszanka ze starym...

• 4 miesiące temu...

Kurde, to do którego korka dolać płynu? do 1 (korek na chłodnicy) czy do 2 (korek na zbiorniczku)?

Edytowane przez scanik

Zasada jest prosta. Jeśli w chłodnicy, po odkręceniu korka,  masz pod sam wierzch to dolewasz tylko i wyłącznie do zbiorniczka wyrównawczego. Jeśli układ działa prawidłowo, nie ma wycieków z chłodnicy i wszystkie połączenia są drożne to poziom płynu reguluje zbiorniczek wyrównawczy. Płyn rozgrzewając się zwiększa swą objętość i to znacznie, nadmiar tego płynu poprzez jeden z zaworów w korku chłodnicy przedostaje się do zbiorniczka wyrównawczego a w momencie stygnięcia przez drugi zaworek w korku jest na powrót zasysany do chłodnicy, gdzie po całkowitym wystygnięciu powinien być pod sam korek a w zbiorniczku pozostaje jedynie nadmiar.

• Upvote 1

Fakt masz rację w przypadku chłodnic zespolonych nie ma korka na chłodnicy jest jedynie na zbiorniku wyrównawczym, ale skoro jest jeden korek to nie ma zatem problemu z wyborem do którego dolewać. Zasugerowałem się dwoma z uwagi na fakt że kolega scanik pytał przez  który korek dolewać więc dla niego tamta podpowiedź jest aktualna.

Mimo to odpowiedz jest OK bo faktycznie widziałem 1.4 z korkiem na chłodnicy.

W sumie nie spotkałem się z korkiem na chłodnicy od kilkudziesięciu lat więc musiałem zapytać :D

Stare rozwiązanie ale jak widać jeszcze stosowane :)

Co niektórzy z Was pewnie mylą zawór ciśnieniowy, który ma taki wygląd przypominający korek znajdujący się właśnie "na chłodnicy".  Płyn dolewamy tylko przez korek znajdujący się na zbiorniku wyrównawczym. I tyle :). Nie szarżować już, myśleć o jajkach :)

O  jakiś halny czystkę w postach zrobił   :)  a tak dla formalności, jeśli to co niektórzy mnie się tyczyło to nie mylą ci co niektórzy tego zaworu z korkiem.  To kwestia nazewnictwa jedynie  :)

Nie da się ukryć że jest to korek pełniący rolę zaworu ciśnieniowego.

Korek ciśnieniowy był nawet w starym UAZie z lat 60 ;)....odkręcany co prawda ale z metalową membraną.

W W124 też miałem korek ciśnieniowy......teraz to samo zastępuje korek ciśnieniowy i zbiornik wyrównawczy.

Nie stosuje się już korków na chłodnicy obojętnie jakie by miały zastosowanie.

Pokażcie mi silnik montowany w najnowszych autach z jakimś korkiem na chłodnicy. 

1.4 Nissana to starsza technologia i rozwiązanie, Nissan lubi zaskakiwać elementami z zapomnianych czasów.

Edytowane przez M@reS

Mój z 2012r i ma korek na chłodnicy !!!

Panie nie wypisuj Pan głupot że nie stosują DZIŚ inni Korka na chłodnicy masz Kia z 2015r !!!

2015-kia-forte-engine.jpg

Pokażcie mi silnik montowany w najnowszych autach z jakimś korkiem na chłodnicy. 

Pokazuję silniki z 2017r

Ałoooooo mają jakiś kurek na chłodnicy .

Jeep-Grand-Cherokee-SRT-Performance-1.jp

2017_acura_tlx_exterior_v6_sh_awd_062.jp

NY-Subaru-Impreza-2017-engine.jpg

small-hemi-engine.jpg

toyota_gt86_silnik_20_boxer.jpg

autocontentexp.comwp-contentuploads20160

2017-Toyota-Camry-engine.jpg

Edek jak napiszesz co jest wspólnym odnośnikiem do podanych fotek to napiszę następny post. 

Bo fajnie teraz to widać :).....znasz się na tym więc nie będzie problemu.

Co niektórzy z Was pewnie mylą zawór ciśnieniowy, który ma taki wygląd przypominający korek znajdujący się właśnie "na chłodnicy".  Płyn dolewamy tylko przez korek znajdujący się na zbiorniku wyrównawczym. I tyle :). Nie szarżować już, myśleć o jajkach :)

Wydaje się, że to do mnie napisałeś. Ale zasmucę Cię. Wiem jak wygląda zawór a jak korek i na pewno nie pomyliłem.

Wesołych Świąt życzę wszystkim.

Edziu, na tych zdjęciach co pokazałeś widać właśnie zawór ciśnieniowy, który wielu bierze za korek. W NOTE jest praktycznie identyczny. Ale to zawór a nie korek ;)

Korek, nie korek... Ważne że wszystkim chodzi o to samo.

Ja też na to mówię korek, choć jak już wyżej pisałem, pełniący rolę zaworu ciśnieniowego.

Może już dość przegadywania?

Mało to w motoryzacji różnych określeń jednej rzeczy?

Grzmocie , prosił o pokazanie w najnowszych konstrukcjach silników ( KORKA na chłodnicy) to pokazałem korków dużo  :)

Korek z chłodnicy nie zniknie tak szybko, nie nie !!