Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PŁYN w chłodnicy.

Jasyr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ooooo temat się rozwinął. Tym co tak bardzo upierają się nad nomenklaturą techniczną pt. zawór ciśnieniowy należało by przypomnieć że każdy "korek" ma zarówno zawór, choć ten ze względów bezpieczeństwa jest bardziej istotny, ciśnieniowy jak i podciśnieniowy więc należało by zweryfikować nazwę do określenia  "zawór" lub prościej, jak większość to coś nazywa, korek. Kiedyś już rozpisywałem się z uczestnikiem także i tej dyskusji nad tym elementem, ale wszystkie posty, podobnie jak i w tym temacie, halny wywiał.

Dobra ,zakończcie tą dyskusję nad wyższością świąt jednych nad drugimi...

I przyjmijmy,że każdy korek na chłodnicy jest zarazem zaworem bezpieczeństwa,także samo na zbiorniczku wyrównawczym.Mimo ,że układ jest układem zamkniętym,jednak musi być tzw"odpowietrznik" ,w innym przypadku mielibyśmy detonację pod maską,lub jak na filmach Chaplina saunę pod maską I płynu nie dolewamy do chłodnicy a jedynie do zbiorniczka wyrównawczego,czyniąc to na zimnym,lub lekko ciepłym silniku .Unikniemy w tedy eksplozji gazów i pary,a tym samym możliwości oparzenia.Wskazany korek-zawór na chłodnicy ma za zadanie utrzymanie stałego poziomu płynu w obiegu.Poziom ten widoczny jest na zbiorniczku wyrównawczym.

Witam

Reasumując:

jaki płyn jest w chłodnicy Waszych Notow, ile weszło do pustej chłodnicy?

jaki płyn można śmiało nalać do silnika 1.4 jako wymiana poprzedniego płynu?

Oczywiście chodzi mi o płyn a nie jak wcześniej omyłkowo napisałem olej

Pozdrawiam

Edytowane przez Moby7

Jaki OLEJ macie zalany w chłodnicy ile weszło do pustej   :wow:

Ale tego to ja tego nie rozumiem -jaki olej można śmiało nalać do silnika 1.4 jako wymiana poprzedniego płynu? :wow: 

Płyn chłodniczy do silnika ,olej do chłodnicy ja cie nie ......... :D 

Witam

Jasne że chodzi mi o płyn do chłodnicy a nie olej :wave:

Jaki płyn śmiało można zastosować do silnika benzynowego 1.4?

Edytowane przez Moby7

Ja polecam Prestone gotowy płyn -37 !

Wszystkie w dużych bańkach są gotowymi do zalania płynami, koncentraty są do mieszania z wodą ale te występują w litrowych lub dwulitrowych pojemnikach.

I tak prawdę powiedziawszy wszystkie są dobre, każdy chwali ten który leje.