Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

muli go na poczatku przy rozpedzaniu

rajdzen
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka ze jak jade i ruszam wcisne gaz to muli sie az wkoncu jak by zalapal. Dalem do mechanika mowi ze rozbieral przegladal i wszystko wydaje sie ze jest ok.

Byc moze oprogramowanie cos z nim ale niemoze znajsc do niego.

Moze ktos z was mi pomoze. Dane samochodu

Nissan Tino Almera turbo diesel

rok 2000

pojemnosc 2.2

• 1 rok później...

Witam serdecznie czytalem coś o tym i podejżewam że może być katalizator. Też się zastanawiałem jak kupiłem ten samochód dla czego podczas jazdy na 4 biegu wolno się zbiera ale jak wcisłem pedał mocniej to nagłe olśnienie i zaczoł ciągnąc jak normalny samochód

• 4 tygodnie później...

Ponoć ten typ tak ma....

Czy to prawda?????

Ja mam tak:jak zimny to jedzie wspaniale potem jak go wyłączę i po jakimś czasie chce jechać to jest kiepsko ze zbieraniem się i zanim złapie turbina to słychać klekotanie jak by zawory?filtry i olej przed wymianą jeszcze no i czyszczenie przepływomierza...

Gość mirekg9
  W dniu 6.03.2013 o 17:53, sigma3 napisał:

Ponoć ten typ tak ma....

Czy to prawda?????

Ja mam tak:jak zimny to jedzie wspaniale potem jak go wyłączę i po jakimś czasie chce jechać to jest kiepsko ze zbieraniem się i zanim złapie turbina to słychać klekotanie jak by zawory?filtry i olej przed wymianą jeszcze no i czyszczenie przepływomierza...

A czy tego stukania "jakby zaworów", to nie masz z prawej strony silnika? /patrząc od przodu/ . Czy czasem pedał hamulca nie robi Ci się ciut twardy podczas hamowania?

W dniu 6.03.2013 o 19:52, mirekg9 napisał:

Czy czasem pedał hamulca nie robi Ci się ciut twardy podczas hamowania?

U mnie ostatnio hamulec zaczął inaczej brać - z czego to wynika?

Gość mirekg9

Może padać vacum pompa. To ona daje ciśnienie do wszekich innych podzespołów w silniku-łącznie z servo. A jeśli jest klekot to może ślizg-prowadnica się wyciera lub rozciągnięty jest łańcuszek. Nie myl łańcuchów po stronie rozrządu.

Poczytaj mój temat Vacum Pompa.

Gość mirekg9
  W dniu 8.03.2013 o 06:04, sigma3 napisał:

Ten klekot jakby faktycznie był z prawej ale pedał hamulca dobry

To może rozciągnął się narazie tylko łańcuszek, ale warto zareagować już teraz, bo będą większe wydatki gdy wytrze małe kółko zębate, które jest na stałe z pompą lub gdy wytrze ślizg a w najgorszym wypadku zablokuje i padnie głowica. Fotki, do czego może doprowadzić luźny łańcuch masz w temacie.

• 2 tygodnie później...

Wczoraj wyskoczył błąd silnika jak mu na luzie dałem lekko gazu tak do 3 tyś. Ale po południu sam wygasł-pytanie czy zostało coś w pamięci i mógł bym to odczytać jakimś urządzeniem?

W dniu 22.03.2013 o 10:30, sigma3 napisał:

Wczoraj wyskoczył błąd silnika jak mu na luzie dałem lekko gazu tak do 3 tyś. Ale po południu sam wygasł-pytanie czy zostało coś w pamięci i mógł bym to odczytać jakimś urządzeniem?

A filtr paliwa wymieniałeś ;)

Chciałem ale u nas w Tychach lało i była kiepska pogoda to opuściłem;-)

W dniu 22.03.2013 o 17:16, sigma3 napisał:

no nie wiem

ale ja bym wymienił filtr paliwa

ten silnik jak nie dostaje dostateczna ilosc paliwa to sie zapala kontrolka silnika

u mnie jak filterek był zapchany no zima i letnie paliwo to nie miał tzw kopa i zapalała sie kontrola silnika

po wymianie filtra

ok

Jak już trochę się zrobi ciepłej to wymieniam filtr paliwa,olej i filtr.Powietrza wymieniony bo to 2 minuty zajęło!

,Sam wymieniałeś czy ktoś Ci robił bo tam kiepsko to wygląda?

W dniu 22.03.2013 o 17:42, sigma3 napisał:

Jak już trochę się zrobi ciepłej to wymieniam filtr paliwa,olej i filtr.Powietrza wymieniony bo to 2 minuty zajęło!

ale z filtrem paliwa to nie tak łatwo

ale da sie zrobic

cos tam kiedys pisałem jak to ja to zrobiłem

poszukaj

W dniu 20.10.2011 o 15:27, rajdzen napisał:

Sytuacja jest taka ze jak jade i ruszam wcisne gaz to muli sie az wkoncu jak by zalapal. Dalem do mechanika mowi ze rozbieral przegladal i wszystko wydaje sie ze jest ok.

Byc moze oprogramowanie cos z nim ale niemoze znajsc do niego.

Moze ktos z was mi pomoze. Dane samochodu

Nissan Tino Almera turbo diesel

rok 2000

pojemnosc 2.2

a teraz mała historia wymiany filtra paliwa dla tych co chca to zrobic samodzielnie :rolleyes2:

ja to robiłem tak:

trzeba zdemontowac filtr powietrza łacznie z obudowa filtra

zdemontowac rure -filtr z tutbina

oczywiscie odpiać kostke przepływomierza

recznie jak sie uda odrecis filtr paliwa

jak sie nie da to trzeba uzyc specjalnego klucza łańcuszkowego

wkręcic nowy filtr

tzn.posmarowac uszczelke filtra olejem i dokręcic ręcznie na maxa bron boze kluczem

podpompowac pompka i próbowac odpalic

jak sie nie da to kilka razy i musi zagadac

powadzenia z wymiana

narzedzia wrętak krzyzak klucz łańcuszkowy

bandaz plaster na pocięte ręce

i do dzieła

powodzenia

no i browarek

ale po

hi hi

Edytowane przez Elmark

• 1 miesiąc temu...

DUŻO BROWARKA! :samochod-rodzinny: :samochod-rodzinny: :samochod-rodzinny: :samochod-rodzinny: :samochod-rodzinny:

Witam!

Powodem mulenia w moim Tino był walnięty EGR,który wariował w zakresie obrotów od1000 do 1500!

Po odpięciu kostki tej pod plasytkową osłoną silnika(dzięki info z forum naszego!)bestia odzyskała Moc!

Edytowane przez sigma3

W dniu 29.04.2013 o 20:05, sigma3 napisał:

sigma3, dnia 29 Kwie 2013 - 22:03, napisał:

sigma3, dnia 29 Kwie 2013 - 22:03, napisał:

Witam!

Powodem mulenia w moim Tino był walnięty EGR,który wariował w zakresie obrotów od1000 do 1500!

Po odpięciu kostki tej pod plasytkową osłoną silnika(dzięki info z forum naszego!)bestia odzyskała Moc!

A może mógłbyś kolego zapodać fotkę i zaznaczyć o którą konkretnie kostkę chodzi?

Po przeczytaniu Twojego posta jako pierwsze, to rzuciła mi się osłona silnika ale ta od spodu. Złążczka-kostka do EGR, to jest chyba zaraz obok tego zaworu? /tak chyba jest u mnie/ więc fotka była by bezcenna, aby dobrze skojarzyć.

Pozdrowionka.

Edytowane przez mirekg9