boren Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Witam, mam problem z wyświetlaczem od radia. Zanikają na nim cyferki. Chciałem wymienić, no ale od modelu europejskiego kosztuje 150 zeta plus trzeba odkodować NATS za jakies 30-40 zł (wymiana całego radia). Można tez kupić całe radio z panelem od anglika za 50 zeta i przełożyć panel. Radia nie da się przełożyć bo obudowa nie pasuje. Czy ktoś robił operację przełożenia wyświetlacza? Skomplikowane to jest? pozdrawiam Edytowane 21 Października 2011 przez boren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 kup od angola, przełóż panel przedni i będzie gitt, trzeba tylko wyciąć kawałek tego czarnego plastiku, który i tak do niczego nie służy, przerabiałem to na swoim nissmo, bo miałem zatrzaski połamane i cały czas odstawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boren Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 no wiem, ale musze wtedy odkodować radio. czy można jakoś łatwo wymienić sam wyświetlacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 łatwiej będzie odkodować radio i wymienić, niż prze lutować wyświetlacz, no ale ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boren Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 no dobra, skoro to taki problem to wezmę tego anglika i rozkoduję radio. Gdzie to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 podpytaj, zazwyczaj tam gdzie naprawiają radia, koszt 50zł przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 E nie przesadzajcie. Niektórych LCD nawet się nie lutuje, bo są osadzane na takich gąbkach przewodzących, czasami jest taśma na złączu... Rozbierz radio i zobacz jak wygląda w środku, będziesz wiedział czy jesteś się tego w stanie podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boren Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) No i po całej operacji:) Na rynku wtórnym są tylko całe radia od anglików - nie spotkałem się z odrębnymi elementami. Kupiłem takie za 50 zeta. Okazuje się, że różnią się tylko tą maskownicą z przodu. Rozebranie obu radii i przełożenie flaków z wyświetlaczem od anglika do starego radia zajęło mi 30 minut. Nic nie trzeba docinać, dopasowywać - elektronika z wyświetlaczem pasuje w 100% do panelu przedniego i tylnej obudowy od wersjii europejskiej. Nawet nie trzeba kodować nowego radia bo "d*pa" została stara. Przy okazji znalazłem programiki do generowania kodów - sprawdzone na moim oryginalnym radiu - podany kod pasuje do tego z karty od nissana. Jedyny minus to masa śrubek do odkręcania i 2 rodzaje torx-a potrzeba (duży i mały - niestety nie pamiętam jakie rozmiary). Acha, elektronika składa się z 2 części, tej z wyświetlaczem (i to jest przymocowane taśmą) i druga część z przyciskami od sterowania kanałami radia. Jakby komuś padły dolne diody to może kupić radio z zepsutym wyświetlaczem (zawsze to taniej) i przełoży tylko "dolną" płytkę. Może te informacje się komuś przydadzą. Edytowane 23 Października 2011 przez boren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomus75 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Nie koniecznie kod jest w tym tylnym elemencie. Więc odkręcamy tył od panela przekładamy panel od angola zakładamy naszą starą ramke i jest git robiłem tak u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Mówiłem że będzie bez bulu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar113 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 witam , mógłby mi ktoś przesłać zdjecie podłączenia kostek do oryginalnego radia z sterowaniem z kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
web37 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 WitamTroszkę odgrzeje temat. Mam pytanie czy wyświetlacz od anglika (radio z gałką od głośności) będzie pasował do radia europejskiego bez tej gałki (bez możliwości podłączenia zmieniarki) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Panel nie pasuje ale sam wyświetlacz tak. Pozostaje jednak problem jak go przełożyć bo jest połączony taśmą ze stykami której jako tako się nie lutuje. Ja próbowałem robić taką przekładkę ale średnio z tego coś wyszło. Miałem już prawie wszystkie segmenty i zacząłem kombinować z jednym....no i przekombinowałem. Nie wiem. Może idzie tą taśmę obciąć trochę wcześniej i zastąpić resztę taśmą przewodową? Skończyło się na ramce i nieoryginalnym radiu z CD/MP3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi