Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przeglądy poza ASO

007d
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie można zrobić pierwszy przegląd poza ASO w woj. warm-mazur.

przecież po niewielkim przebiegu 13800 nie ma co zostawiać 1000zł za wymianę oleju z filtrem ???( QQ 1,6 2010r)

jak nie to zrezygnuję z gwarancji -co Wy na to ??

W dniu 22.10.2011 o 15:24, 007d napisał:

przecież po niewielkim przebiegu 13800 nie ma co zostawiać 1000zł za wymianę oleju z filtrem ???( QQ 1,6 2010r)

jak nie to zrezygnuję z gwarancji -co Wy na to ??

A my na to ............

Dla tysiaca PLNów chcesz zrezygnowac z gwarancji?????????

Wiem ze juz zimno ale ........ czapeczka chyba cie cisnie w główke. A jak padnie silnik? Pewnie wymienia go za 200 PLNów poza ASO? Bez urazy ale to zły pomysł.

Edytowane przez Author53

W dniu 22.10.2011 o 15:24, 007d napisał:

Ciekawy pomysł rzeczywiście :whistle: Jeśli poza ASO to olej wymienić można nawet w garażu, lub w najbliższym warsztacie za rogiem. Tylko tak trochę straszno... i szkoda gwarancji jak kolega napisał powyżej. Może ktoś z warm.-mazurskiego odezwie się, gdzie jest jakieś ASO w okolicy tańsze niż 1k złotych na 1. przeglądzie. Mnie tez to interesuje... :)

W dniu 22.10.2011 o 16:50, Strider napisał:

Nie no chwila moment, za wymianę oleju poza ASO traci się gwarancję?

Oczywiście to skrót myślowy - kolega pytał o przegląd poza ASO i gdzie go można zrobić. Chodzi o to, że wszędzie (tak jak z tym olejem), tylko ominięcie ASO skutkuje naruszeniem gwarancji. Jasne, że sama wymiana oleju czy np. żarówek i innych części eksploatacyjnych nie rodzi takich konsekwencji (jesli wykonana zgodnie ze sztuką i bez uszczerbku dla auta).

Spróbuj uderzyć w Elblągu, i miej na uwadze swój olej i filtr, ja jeszcze nie miałem przeglądu, ale na wiosnę zrobię sobie chyba wycieczkę na kanał elb.-ostr. i zostawię przy okazji swoje cacko na przegląd. W ASO w Elblągu pracują poważni ludzie, aż wstyd bo w Ełku mam serwis na miejscu, ale z tego co wiem to też za taką usługę liczą sobie tausena. Z Olsztyna tak daleko nie masz.

W dniu 22.10.2011 o 15:42, Author53 napisał:

A my na to ............

Dla tysiaca PLNów chcesz zrezygnowac z gwarancji?????????

Wiem ze juz zimno ale ........ czapeczka chyba cie cisnie w główke. A jak padnie silnik? Pewnie wymienia go za 200 PLNów poza ASO? Bez urazy ale to zły pomysł.

no.. 1000zł to przecież coś koło 3 tankowań. Prawie 2000km można by było zrobić za to ;)

Albo pomailować do okolicznych ASO z pytaniem gdzie będzie taniej i dojechać robiąc sobie dniową wycieczkę.

W dniu 22.10.2011 o 22:33, undefine napisał:

no.. 1000zł to przecież coś koło 3 tankowań. Prawie 2000km można by było zrobić za to ;)

Albo pomailować do okolicznych ASO z pytaniem gdzie będzie taniej i dojechać robiąc sobie dniową wycieczkę.

Sądzę ze obywatel 007d to jakis prowokator.

Zgodnie z dyrektywą unijną od roku ubiegłego wykonanie przeglądu poza ASO nie może skutkować pozbawieniem gwrancji .Oczywiści trzeba dla własnego dobra zadbać o poświadczenie wykonania czynności serwisowych wymienionych w instrukcji obsługi. Można również stosować zamienniki części aczkolwiek , w samochodzie na gwarancji gdzie naprawy są darmowe to chyba nie ma sensu.

Od dawna można przeglądy wykonywać poza ASO. "Tylko" w razie czego trzeba udowodnić że usługa została wykonana zgodnie z technologią producenta i z użyciem części o jakości identycznej z oryginałem. I tu może być problem. Który garaż może się pochwalić posiadaniem legalnej dokumentacji serwisowej i certyfikatami jakości używanych części?

Mały przegląd w Qq można zrobić w ASO i za 700zł. Trzeba podzwonić i popytać.

Przeglądu poza ASO lepiej nie ryzykować. Ile można oszczędzić - 100 - 200 zł, dlatego moim zdaniem nie warto ryzykować. W razie problemów to My musimy udodowdnić, że wszystko z przeglądem odbyło się zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli Nissan się uprze, że straciliśmy gwarancję, to pozostaje nam droga sądowa. A ta może być bardzo długa i wyboista. W tym czasie nasze autko bedzie stało na parkingu i czekało na rozstrzygnięcie. A w razie przegranej dojdą jeszcze koszty sądowe.

W dniu 29.10.2011 o 08:24, Słoń napisał:

Przeglądu poza ASO lepiej nie ryzykować. Ile można oszczędzić - 100 - 200 zł, dlatego moim zdaniem nie warto ryzykować. W razie problemów to My musimy udodowdnić, że wszystko z przeglądem odbyło się zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli Nissan się uprze, że straciliśmy gwarancję, to pozostaje nam droga sądowa. A ta może być bardzo długa i wyboista. W tym czasie nasze autko bedzie stało na parkingu i czekało na rozstrzygnięcie. A w razie przegranej dojdą jeszcze koszty sądowe.

Niby racja . Ale co , mamy dać się i iść z wiatrem. Ja jestem przeciw.

• 2 tygodnie później...

Inne pytanie. Gdzie warto wykonać serwis Kaśki po okresie gwarancyjnym (Warszawa i okolice). U mnie właśnie się skończył. Nie zamierzam płacić 1000 PLN za samą robociznę.

W dniu 8.11.2011 o 20:18, kempes napisał:

Inne pytanie. Gdzie warto wykonać serwis Kaśki po okresie gwarancyjnym (Warszawa i okolice). U mnie właśnie się skończył. Nie zamierzam płacić 1000 PLN za samą robociznę.

Masz rację przegląd w Warszawie to ceny dochodzące do 1000 zł ale nie trzeba rezygnować z przeglądów w ASO.

Warto wyjechać za Warszawę tutaj jest zdecydowanie taniej.

Dzwoniłem jakiś czas temu do ASO Nissana w Ciechanowie (Budma Auto, ma reklamę na stronie głównej forum)

Koszt przeglądu, Nissan Juke 1,5dci

Robocizna uwaga, 250 zł !!!

Rozmawiałem z kierownikiem serwisu mają mnóstwo samochodów z Warszawy i okolic, trzeba się nawet umawiać na 2 tyg. do przodu.

Przy takich cenach nie warto jechać do jakiegoś "kowala" będzie niewiele taniej.

Podejrzewam, że robocizna na Qashqai będzie w podobnej cenie.

Przyjeżdzasz z własnymi tanio kupionymi częściami i finalnie jest dobra cena.

Kupiłem akcesoria do montażu na nadwoziu samochodu, ASO Nissana na trasie Toruńskiej montaż cena prawie 350 zł, w Ciechanowie 70 zł...

Edytowane przez xxyy777e

• 1 rok później...
  W dniu 8.11.2011 o 20:18, kempes napisał:

Witam mi również skończyła się gwarancja i szukam dobrego nie ASO serwisu do wykonania przeglądu pogwarancyjnego w mojej QQ.

Czy mozecie mi coś polecić ?

W dniu 10.03.2013 o 20:50, turas napisał:

Witam mi również skończyła się gwarancja i szukam dobrego nie ASO serwisu do wykonania przeglądu pogwarancyjnego w mojej QQ.

A może byś zechciał uzupełnić profil ?

W dniu 10.03.2013 o 20:50, turas napisał:

na poczatek poszukaj tu

Co do wymiany oleju poza ASO:

Ja mam po 3 latach zrobioną wymianę oleju poza ASO i wpis do książki gwarancyjnej z tej firmy gdzie była robiona i potem przegląd bez wymiany oleju w ASO.

Wszelkie naprawy gwarancyjne były wykonywane bezproblemowo (ASO robiło scany książki gwarancyjnej i Nissan nic nie kwestionował).

W dniu 10.03.2013 o 21:14, darek3759 napisał:

Co do wymiany oleju poza ASO:

Ja mam po 3 latach zrobioną wymianę oleju poza ASO i wpis do książki gwarancyjnej z tej firmy gdzie była robiona i potem przegląd bez wymiany oleju w ASO.

Wszelkie naprawy gwarancyjne były wykonywane bezproblemowo (ASO robiło scany książki gwarancyjnej i Nissan nic nie kwestionował).

Wszystko fajnie,tylko jaki sens wymieniać poza ASO a potem płacić i tak za przegląd ,w którego cenie jest wymiana oleju(robocizna)Wystarczy kupic olej samemu i im dostarczyć.

W dniu 11.03.2013 o 20:00, manix napisał:

Wszystko fajnie,tylko jaki sens wymieniać poza ASO a potem płacić i tak za przegląd ,w którego cenie jest wymiana oleju(robocizna)Wystarczy kupic olej samemu i im dostarczyć.

Taki zbieg okoliczności. Kupilem samochód z tak wymienionym olejem i zeby przedlużyć gwarancję musiałem zrobić przegląd w ASO.

Witam ponownie - profil uzupełniłem :)

Chodzi mi oczywiście o jakiś dobry serwis nie ASO z Warszawy lub okolic, który wykonuje przeglądy pogwarancyjne QQ.

Tylko proszę nie pisać, że można zrobić w ASO + własny olej - bo to już wiem :)

wybrałbym stację, gdzie robią Renault

powinni być obeznani z silnikami dci i ogólną mechaniką pojazdową

• 2 tygodnie później...
Gość PanTulipan
  W dniu 14.03.2013 o 16:34, turas napisał:

Szukam czegoś na własną rękę ale jakoś kiepsko mi idzie.

Znalazłem coś takiego http://www.bosch-service.waw.pl

Korzystał ktoś może z ich usług w zakresie QQ ?

W zakresie QQ nie, odstawiałem do nich Almerę na przegląd. Na plus mają to, że na fakturze masz wyliczone wszystko ze szczegółami - koszt części, czas poświęcony na wymianę danej części, stawkę godzinową. Możesz sobie zażyczyć zwrot zużytych części. Na minus - nic nie powiedzieli o misce olejowej, a w innym warsztacie mechanik zauważył, że jest już troszkę tłusta w dotyku (= jeszcze nie cieknie, ale przez rozwarstwienia już powolutku przesącza się olej) i niedługo będzie trzeba ją wymienić. Na następne wizyty dają rabat (nie pamiętam, czy tylko na robociznę, czy też na części).

Witam,

Czy w całym powiecie warszawskim nie ma osób, które by po okresie gwarancji serwisowały QQ poza ASO ? 

Proszę o pomoc - jeśli nic nie znajdę zmuszony będę dać zarobić ASO !