tadzio Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam kolegow ,mam pytanie czy jazda na luzie np.z zniesienia czy prz dojezdie do skrzyzowani daje oszczednosci w zuzyciu paliwa ,i czy jest to wlasciwe i bezpieczne dzieki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Nie daje oszczędności. Jazda na biegu ze wzniesienia czy dojeżdżaniu do skrzyżowania = zerowe zużycie paliwa w takim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Najlepeij poczytać w necie o ekonomicznej jezdzie. Temat był pewnie wałkowany sporo razy. Napewno na mniejsze zużycie paliwa jest sporo rzeczy których trzeba przestrzegać . Równe ciśnienie w kołach,czyste filtry czy olej co 10-15kkm wymiana,delikatne hamowanie przed światłem czerwonym a nie gwałtowne hamowanie, spokojne przyspieszane nie gwałtowne. I pewnie wiele wiele innych porad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ToMiPlis Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Od kilku miesięcy mam zamontowany komputer UKP i trochę się poprawiłem w eko jeździe gapiąc się na chwilowe spalanie zamiast na drogę Generalnie prawie każdy samochód ma odcięcie paliwa przy hamowaniu silnikiem, dlatego na luzie raczej się jeździć nie opłaca. Czasami są sytuację, że jadąc w korku lepiej doturlać się z małą prędkością na luzie bo na silniku trzeba dawkować gaz i spalanie będzie większe. Jazda z górek to tylko na biegu bo spalanie jest praktycznie zerowe. Tak samo dojazd do świateł mamy praktycznie za darmo redukując a potem przy około 1200 obrotów na luz bo zaczyna podawać paliwo. Polecam montaż uniwersalnych komputerów bo można dużo zaoszczędzić obserwując kiedy mamy jakie spalanie i w jakich warunkach. Na prostej bez wzniesień można się bawić w falowe dodawanie gazu a potem na zerowym spalaniu lekko zwalniać i jechać siłą pędu teoretycznie za darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Nie od dziś przecież wiadomo, że im częściej będziesz naciskał hamulec i gaz tym zużycie paliwa będzie większe i to w każdym samochodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ToMiPlis Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 W moim przypadku wszystkie oszczędne próby jazdy działają tylko gdy auto może jechać a nie stać w korku A rano w korku, gdy wszyscy maja na 8:00 i chcą dojechać o 7:59 to co bym nie zrobił to i tak tylko gaz i hamulec. Średnia prędkość jaką uzyskuje na trasie 7 km to dokładnie 20 km/h - szybciej potrafię jeździć na rowerze Więc moja serdeczna rada, omijać korki a będzie palić mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 ale tak czy siak, co kierowca to inne spalanie, nawet jesli to samo auto ;-) moje srednie spalanie od 06.08.2010 to 8,2. na trasie 6,67 na samym poczatku, pozniej juz tylko ok 7,1-7,3. w Mieście roznie, ale zwykle ok 8, rekordy do 10,5 dochodzily. Chciałbym ekonomicznie jezdzic, ale czaem sie nie da, jednak kazdy lubi jechac swoim tempem, a jak jedzie taki prawym czy srodkowym muł, a lewym zapierniczaja ze trzeba ostro dac w podloge to albo woz albo przewoz, cos wybrac trzeba ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Muł i prawym pasem... To mój styl jazdy Kiedyś kumpel, który ze mną jechał powiedział mi, że nie zna nikogo kto by tak delikatnie jeździł samochodem. No, dla mnie był to komplement Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Mul prawym pasem jest spoko, pod warunkiem, ze prawym pasem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.