Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

oszczedna jazda

tadzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow ,mam pytanie czy jazda na luzie np.z zniesienia czy prz dojezdie do skrzyzowani daje oszczednosci w zuzyciu paliwa ,i czy jest to wlasciwe i bezpieczne dzieki pozdrawiam

Najlepeij poczytać w necie o ekonomicznej jezdzie.

Temat był pewnie wałkowany sporo razy.

Napewno na mniejsze zużycie paliwa jest sporo rzeczy których trzeba przestrzegać .

Równe ciśnienie w kołach,czyste filtry czy olej co 10-15kkm wymiana,delikatne hamowanie przed światłem czerwonym a nie gwałtowne hamowanie, spokojne przyspieszane nie gwałtowne.

I pewnie wiele wiele innych porad.

Od kilku miesięcy mam zamontowany komputer UKP i trochę się poprawiłem w eko jeździe gapiąc się na chwilowe spalanie zamiast na drogę :) Generalnie prawie każdy samochód ma odcięcie paliwa przy hamowaniu silnikiem, dlatego na luzie raczej się jeździć nie opłaca. Czasami są sytuację, że jadąc w korku lepiej doturlać się z małą prędkością na luzie bo na silniku trzeba dawkować gaz i spalanie będzie większe. Jazda z górek to tylko na biegu bo spalanie jest praktycznie zerowe. Tak samo dojazd do świateł mamy praktycznie za darmo redukując a potem przy około 1200 obrotów na luz bo zaczyna podawać paliwo. Polecam montaż uniwersalnych komputerów bo można dużo zaoszczędzić obserwując kiedy mamy jakie spalanie i w jakich warunkach. Na prostej bez wzniesień można się bawić w falowe dodawanie gazu a potem na zerowym spalaniu lekko zwalniać i jechać siłą pędu teoretycznie za darmo :)

Nie od dziś przecież wiadomo, że im częściej będziesz naciskał hamulec i gaz tym zużycie paliwa będzie większe i to w każdym samochodzie ;)

W moim przypadku wszystkie oszczędne próby jazdy działają tylko gdy auto może jechać a nie stać w korku :) A rano w korku, gdy wszyscy maja na 8:00 i chcą dojechać o 7:59 to co bym nie zrobił to i tak tylko gaz i hamulec. Średnia prędkość jaką uzyskuje na trasie 7 km to dokładnie 20 km/h - szybciej potrafię jeździć na rowerze :) Więc moja serdeczna rada, omijać korki a będzie palić mniej :)

ale tak czy siak, co kierowca to inne spalanie, nawet jesli to samo auto ;-) moje srednie spalanie od 06.08.2010 to 8,2. na trasie 6,67 na samym poczatku, pozniej juz tylko ok 7,1-7,3. w Mieście roznie, ale zwykle ok 8, rekordy do 10,5 dochodzily.

Chciałbym ekonomicznie jezdzic, ale czaem sie nie da, jednak kazdy lubi jechac swoim tempem, a jak jedzie taki prawym czy srodkowym muł, a lewym zapierniczaja ze trzeba ostro dac w podloge to albo woz albo przewoz, cos wybrac trzeba ;-)

Muł i prawym pasem... To mój styl jazdy :whistle: Kiedyś kumpel, który ze mną jechał powiedział mi, że nie zna nikogo kto by tak delikatnie jeździł samochodem. No, dla mnie był to komplement :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...