Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

podkładka pod filtr oleju

Gość ewa2807
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dość nietypowy problem. Ostatnio zostałam właścicielką Almery z 2002r. Oczywiście jak przy takich okazjach pierwsze co wziełam sie za wymianę oleju i filtrów. I tu właśnie zaczął sie problem. Podczas wymiany Pan mechanik stwierdził że brakuje (no właśnie czego?) podstawki, podkładki pod filtr oleju. W każdym bądź razie, brakuje czegoś co ten filtr trzyma i radził żebym to jak najszybciej zakupiła (jeśli to w ogóle mozliwe) gdyż filtr nie spełnia swojej roli. I tu moje pytanie. Czy ktoś moze sie domyśla i potrafi mi doprecyzować czego tak naprawdę mi potrzeba i gdzie to dostać? Z góry proszę o wyrozumiałość. Nie znam sie na fachowej terminologii :)

Pozdrawiam

uszczelka jest w komplecie z filtrem oleju, może Pan Mechanik szuka dodatkowej kasy, bez uszczelki olej moment wyleci z auta

aa i przeniosłem ;)

uszczelka jest w komplecie z filtrem oleju, może Pan Mechanik szuka dodatkowej kasy, bez uszczelki olej moment wyleci z auta

aa i przeniosłem ;)

ok dzieki :)

... tylko teraz sama nie wiem.. pojade chyba jeszcze do innego mechanika sie upewnic :)

fakt,jest taki plastik(podstawka),który czasem zostaje w starym wkładzie filtru oleju i trzeba go przełożyć do nowego,generalnie powinien zostać w dolnej obudowie,ale jest, jak jest i ktoś przeoczył to małe ustrojstwo,Problemem jest to że raczej samego dekielka(podstawki)raczej się nie dokupi,tylko z dolną obudową,czyli tą częścią którą się odkręca do wymiany wkładu filtru oleju.

fakt,jest taki plastik(podstawka),który czasem zostaje w starym wkładzie filtru oleju i trzeba go przełożyć do nowego,

możesz to rozwinąć?? jakoś nie spotkałem czegoś takiego w nissmo

w 2.2di odkręcasz dolną część filtra oleju,żeby wymienić wkład,wyciągasz stary wkład i na dole powinien zostać taki mały dekielek plastikowy w który wciskasz nowy wkład i ten dekielek czasem wychodzi ze starym wkładem trzeba go więc przełożyć.Jak sam pierwszy raz wymieniałem w swojej Ali to zdziwko,że nie taki wkład kupiłem,bo nowy nie ma takiego dekielka jak stary,więc go wyciągnołem i założyłem do nowego.

• 2 tygodnie później...

fakt,jest taki plastik(podstawka),który czasem zostaje w starym wkładzie filtru oleju i trzeba go przełożyć do nowego,generalnie powinien zostać w dolnej obudowie,ale jest, jak jest i ktoś przeoczył to małe ustrojstwo,Problemem jest to że raczej samego dekielka(podstawki)raczej się nie dokupi,tylko z dolną obudową,czyli tą częścią którą się odkręca do wymiany wkładu filtru oleju.

właśnie to mi powiedział mechanik. Czyli muszę dokupić całą obudowę do filtra tak? Mam nadzieje że nie będzie z tym kłopotu :)

może nie koniecznie całą,ale dolną część,tą jakby to powiedzieć (nakrętkę) aluminiową, w którą wkłada się wkład filtru.Jak nie ma tego detalu ,to olej nie przepływa przez wkład,tylko przelatuje przez ten otwór i nie filtruje oleju.

Edytowane przez Jacek

ile takie coś moze kosztować .. i czy jak kupię normalnie na np allegro filtr oleju .. to ta podstawka tam bedzie? Bo jak wymienialam olej to razem z filtrem i w sumie nic to nie dało tylko sie dowiedzialam ze brakuje tej części właśnie ..

dokładnie chodzi o ten plastik, ktoś wymieniał i wywalił ze starym filtrem a w zamiennikach go nie dają. http://moto.allegro.pl/podstawa-filtra-nissan-almera-n16-2-2-di-01r-i1908555488.html

Zadzwoń do człowieka z tej aukcji i zapytaj czy w tej puszcze jest ten plastik, i czy samego nie sprzeda.

Niestety nie

Brakuje Ci króćca pomiędzy postawą filtra a wkładem.

W tym momencie filtr nie spełnia swojego zadania

Nie obraź się, napisze Ci tak po babsku- W tym momencie filtr oleju nie filtruje tylko moczy się w oleju.

simering to uszczelka, podstawka to podstawka. Poza tym simering powinnaś dostać z nowym wkładem filtra. YD22 81 KW był do marca 2003. Potem był YD22DDT 82 KW i YD22 100 KW. Możesz dla pewności dopytać czy to do wersji sprzed czy po 2003 roku. Ale po opisie wygląda że jest to właściwy model. Powodzenia.

Nie obraź się, napisze Ci tak po babsku- W tym momencie filtr oleju nie filtruje tylko moczy się w oleju.

Bardzo się ciesze że tłumaczycie mi to jak blondynce ;) jak pisałam na początku nie znam się na tym dlatego prosiłam o pomoc, za którą bardzo dziękuję.

Dzwoniłam dziś do tego Pana od tego filtra, powiedział ze to jest część z auta serwisowanego więc bankowo ta podstawka się tam znajduje.. ale poprosiłam zeby to sprawdził.. (ciekawe czy to zrobi). W sumie moje auto też było serwisowane do pewnego czasu i jakoś tej części zabrakło ;) No nic. Pozyjemy, zobaczymy.

Pozdrawiam

Podkładka "zamontowana". Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam