Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pickup D22 - homologacja

Leon 73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z Was starał się o zaświadczenie, że D22 spełnia warunki ustawy o podatku VAT celem odpisywania tegoż podatku od paliwa?

Mam w firmie właśnie takiego Pickupa, który ciężko pracuje jako auto ciężarowe (tak też stoi w dowodzie). Księgowa przycisnęła mnie żebym udał się do Okręgowej Stacji Diagnostycznej po w/w zaświadczenie, a ponieważ robiłem to już z innym D22 i D21, to jako "znawca tematu" udałem się bez kompleksów do diagnosty. I tu się bardzo zdziwiłem, bo sympatyczny pan poinformował mnie, że Urząd Celny wymyślił sobie swój wewnętrzny przepis mówiący, że paka musi być dłuższa od połowy rozstawu osi auta. Sprawdziliśmy w D22 brakuje centymetra lub dwóch (normalnie paranoja). Stację wybrałem nie byle jaką, bo przynależną do serwisu Mitsubischi, więc spytałem szanownego pana co on robi w tym przypadku z L200. Odpowiedź była zaskakująca - co przeszło to przeszło a z resztą kisi się w sądzie??? Pan mi powiedział, że jak przywiozę homologację do D22 to mi zrobi, bo homologacji żaden urzędnik nie podważy. Więc udałem się do serwisu Nissana celem nabycia drogą kupna owej homologacji, odpisu, skanu, czy czegokolwiek lecz kolejny pan odesłał mnie do poprzedniego właściciela (serwis Nissana w Elblągu nie da rady). Z autem z drugiej ręki ( a może trzeciej lub czwartej) to sami wiecie jak jest - amba całkowita. Mam kumpla w salonie Toyoty więc uderzyłem do niego o pomoc i tu kolejne zdziwienie. Powiedział mi, że gdybym miał Toyotę to bez problemu homologację na dany model można uzyskać, bo jedna homologacja obowiązuje wszystkie egzemplarze danego modelu i zrobić jakąś kopię w centrali nie ma problemu, bo już robili dla innych klientów.

Może ktoś z Was mi pomoże wydaje się , że chyba starczy skan homologacji, bo jeżeli obowiązuje dla danego modelu to nie powinno być problemu. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

To, że jest to auto ciężarowe wynika nie z homologacji (jak w osobówkach, kratka, wymiary, ładowność etc.) ale z faktu, że przestrzeń ładunkowa jest trwale (konstrukcyjnie i jest to rozdzielenie wykonane przez producenta) odzielona od przestrzeni pasażerskiej i to kończy rozważania - takie są zapisy ustawy którą warto w tym przypadku jeszcze raz przeczytać i należy je stosować bezposrednio, a nie interpretować i poszukiwać dodatkowych dokumentów. Mam nadzieję, ż to pomoże - trzeba tylko znaleźć te przepisy - może za pomocą LeX'a. Przerabiałem ten temat. kiedy chciałem kupić autko innej marki jako ciężarowe. Homologacje - ogólnie rzecz biorąc przeprowadza Przemysłowy Instytut Motoryzacji www.pimot.org.pl . Napisz, czy pomogło, Pozdrawiam.

Dostałem od księgowej grube książki do studiowania i wyczytałem: Ustawa o podatku od towarów i usług art.86 ust.4 pkt 1-4 mówi, że warunki o podatku VAT spełniają: "pojazdy samochodowe, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków ... oraz które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu." Z tego wynika, że jest po staremu. Przepis ten zmienia się z dniem 01.01.2013, ale w tej kwestii będzie miał takie samo brzmienie. Tej wersji będę się trzymał i w przyszłym tygodniu pojadę do innej stacji okręgowej aby uzyskać zaświadczenie do dwóch pojazdów, bo doszło jeszcze T4 doka (ideologicznie auta takie same). Potem Was poinformuję jak się skończyło.

Pozdrawiam

D22 łapie się na VAT-3, kiedyś miałem też na niego VAT-2 :). Gdzieś też mam chyba homologację.

Urzędnik w okienku ani celnik, nie może zakwestionować opinii diagnosty, co do VAT-x - taki kiedyś kwiatek znalazłem.

Gość Patrol 260

Przepis z przestrzenią ładunkową dotyczy osobowych aut przerobionych na ciężarowe tzw Van, chodziło o to żeby ukrócić rejestrowanie luksusowych limuzyn dyrektorów i odliczanie od nich paliwa. Pickup nie podlega tym przepisom,

Problem rozwiązany - inna Okręgowa Stacja Diagnostyczna wydala kwit bez problemu czyli po staremu. Wniosek jeden - Pan z Mitsubishi miał okres albo zły dzień - szkoda tylko czasu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...