Gość Fatamorgana Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Witam. Od paru dni mam problem. Mianowicie chodzi o sprzęgło. Czasami nie odbija do końca, tylko zostaje na 3/4 wysokości. Na swoje miejsce wraca, dopiero gdy je odciągnę stopą i w tym samym czasie słychać charakterystyczne "klik". Zdarza mu się także wrócić na miejsce, bez interwencji mojej stopy, ale z rownie charakterystycznym dźwiękiem. Sprzęgło działa bez zarzutu, może tylko jest trochę twarde, ale z tego co wiem, to normalne w X. Moje pytania brzmią: Co może być przyczyną takiego zachowania? I gdzie szukać rozwiązania? Czy jazda z tak trochę opadniętym sprzęgłem może zaszkodzić? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba382 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Witam. Od paru dni mam problem. Mianowicie chodzi o sprzęgło. Czasami nie odbija do końca, tylko zostaje na 3/4 wysokości. Na swoje miejsce wraca, dopiero gdy je odciągnę stopą i w tym samym czasie słychać charakterystyczne "klik". Zdarza mu się także wrócić na miejsce, bez interwencji mojej stopy, ale z rownie charakterystycznym dźwiękiem. Sprzęgło działa bez zarzutu, może tylko jest trochę twarde, ale z tego co wiem, to normalne w X. Moje pytania brzmią: Co może być przyczyną takiego zachowania? I gdzie szukać rozwiązania? Czy jazda z tak trochę opadniętym sprzęgłem może zaszkodzić? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi Jeśli sprzęgło działa właściwie tzn. dobrze wysprzęgla i nie śalizga się to wina pewnie leży w pedale sprzęgła, siłownikach hydraulicznych lub sprężynie. Sprawdź też płyn. Na pytanie czy jazda z opadniętym sprzęgłem może zaszkodzić ? jest uzależnine na ile pedał się obniżył i czy łożysko oporowe przy docisku jest cały czas w pracy czy też nie. Napewno trzeba to naprawić żeby się nie okazało potem że trzeba robić całe sprzęgło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fatamorgana Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak, sprzęgło działa właściwie. Siłowniki hydrauliczne i sprężyne da rade sprawdzić samemu? Jeszcze jedno pytanie: czy sprzęgło w Nissanie X-trail 2,2 dci 136 KM 2004 jest hydrauliczne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba382 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Tak, sprzęgło działa właściwie. Siłowniki hydrauliczne i sprężyne da rade sprawdzić samemu? Jeszcze jedno pytanie: czy sprzęgło w Nissanie X-trail 2,2 dci 136 KM 2004 jest hydrauliczne?? Sterowanie sprzęgłem jest hydrauliczne, a pedał, pompę, siłownik i sprężyne można zobaczyć samemu, sprawdzić też czy nie ma gdzieś wycieków płynu. Jeśli pedał sprzęgła robi się wyższy po kilkakrotnym wciśnięciu to należy też odpowietrzyć układ. Jak masz jakieś pytania to dzwoń - kontakt na Prv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fatamorgana Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Już wiem Wszystko przez spreżyne, która się odkształciła i zawadzała o korpus aluminiowy cięgna, który jest pod pedałem. Gdzie można kupić taką sprężynę w Warszawie lub innym mieście z możliwością przesyłki?? Jeszcze mam pytanie z innej beczki: Orientuje się ktoś, gdzie można kupić osłonę silnika do X-traila z 2004 r. w miarę przystępnej cenie??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba382 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Już wiem Wszystko przez spreżyne, która się odkształciła i zawadzała o korpus aluminiowy cięgna, który jest pod pedałem. Gdzie można kupić taką sprężynę w Warszawie lub innym mieście z możliwością przesyłki?? Jeszcze mam pytanie z innej beczki: Orientuje się ktoś, gdzie można kupić osłonę silnika do X-traila z 2004 r. w miarę przystępnej cenie??? Pozdrawiam Sprężynę należy kupić oryginał żeby nie było rozczarowań. Najlepiej zadzwonić na allegro do tych, co sprzedają części używane od X-traili i prześlą. Zazwyczaj nie wystawiają ich na aukcjach, ponieważ się nie opłaci. Jeśli chodzi o osłonę silnika. Z doświadczenia wiem że osłona pod silnik w tym samochodzie to może być wywalenie pieniędzy w błoto. Można ją kupić w przystępnej cenie też na allegro. Dostępne są aluminiowe, blaszane i ze specjalnego tworzywa. Jednak stwierdzam, że silnik z osłoną ma mniejszą wymianę powietrza, co prowadzi znacznie szybciej szczególnie latem do przegrzewania się poszczególnych elementów silnika i sterowania silnika np. Intercooler szybciej pęka na rdzeniu nawet ten ze wzmacnianym rdzeniem. Silnik znacznie szybciej dostaje wycieków oleju,puszczają uszczelniacze turbo, ma z czasem mniejszą moc itd. Należy pamiętać i to jest bardzo ważne, że silnik zasysa powietrze do pracy pod maską. Jednak to nie wszystko - po założeniu osłony tworzy się większa temperatura wokoło silnika tworząc śmierdzące opary pod maską silnika (brak tzw. przewietrzania), które zazwyczaj prędzej czy później dostają się do środka kabiny samochodu. Kierowca może się przyzwyczaić jednak pasażerowie będą mówić jednogłośnie, że czują tak jakby gdzieś coś się paliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fatamorgana Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Oczywiście, że zależy mi na oryginalnych częściach. Pisałam już do kilku osób na allegro i póki co czekam na odpowiedź ;] może ktoś posiada taką sprężynę. Jeśli chodzi o osłonę, to na allegro są, ale tylko do tych nowych nissanów produkowanych po 2007. Znalazłam gdzie indziej osłonę, taką jaką potrzebuje, ale cena mnie zraziła- 1100zł.... Czy uważasz, że zimą taka osłona też jest zbędna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba382 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Oczywiście, że zależy mi na oryginalnych częściach. Pisałam już do kilku osób na allegro i póki co czekam na odpowiedź ;] może ktoś posiada taką sprężynę. Jeśli chodzi o osłonę, to na allegro są, ale tylko do tych nowych nissanów produkowanych po 2007. Znalazłam gdzie indziej osłonę, taką jaką potrzebuje, ale cena mnie zraziła- 1100zł.... Czy uważasz, że zimą taka osłona też jest zbędna? Wiesz myśle że lepiej dzwonić do nich na allegro niż pisać, ponieważ na tak tanią część to nawet im się nie chce odpisywać, albo powiedzą że sprężynę z całym pedałem mają. Odnośnie osłony silnika to jeśli się weźmie pod uwagę dobre i złe czyniki wpływające zimą to też bym jednak nie zakładał. Jutro poszukam sprężyny u siebie, a może mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.