Gość gstachow Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam Od niedawna jestem posiadaczem Primery 1994, silnik 1,6, sedan. Niedługo po zakupie przestała mi świecić jedna żarówka świateł mijania, potem druga, a potem oba długie. Popatrzyłem co umiałem czyli żarówki, bezpieczniki i przekaźniki - niby wszystko dobre. Przeczyściłem też przełącznik zespolony - dalej nie działa. Dałem do elektryka - wymienił przełącznik zespolony. I działa, ale teraz mam odwrotnie długie z mijania. I teraz pytanie jak w moim modelu powinno być. Opisze jak to u mnie wygląda. W kloszu reflektora są dwie żarówki. Po zewnętrznej H5, po wewnętrznej H3. Poprzednio było tak: - krótkie (pozycyjne? czy one tak się poprawnie nazywają?) - jedno (słabsze) włókno z żarówki H5. - mijania - jedno (słabsze) włókno z żarówki H5 plus żarówka H3 - długie - oba włókna z żarówki H5 plus żarówka H3 Obecnie: - krótkie - jedno (słabsze) włókno z żarówki H5. - mijania - oba włókna z żarówki H5 - długie - oba włókna z żarówki H5 plus żarówka H3 Z góry dziękuję za odpowiedzi Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Jesli swiatla sa tak jak opisujesz to jest zle. Swiatla krotkie to sa nazywane tez swiatlami mijania. Sa tez swiatla dlugie a takze w lampie swiatla pozycyjne . Nie wiem gdzie w p10 jest swiatlo przeciwmgielne czy osobno na dole czy w lampie zespolonej. . Teraz jesli chodzi o zarowki to u Ciebie powinny byc zarowki H4(55W/60W) czyli dwuzarnikowe i przy swiatlach mijania swieci to slabsze wlokno , a przy swiatlach dlugich to silniejsze. Natoniast zarowki H3 sa to zarowki w twoim przypadku przeciwmgielne i nie moga swiecic sie razem z dlugimi siatlami.Swiatla przeciwmgielne musza byc wlaczane osobnym wlacznikiem i zalaczasz je przy ograniczonej widocznosci spowodowanej mgla . Jesli je wlaczysz razem z dlugimi swiatlami to nie bedziesz dobrze widzial. .Je sie wlacza razem ze swiatlami mijania (krotkimi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.