Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk podczas kręcenia kierownicą

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I na tym to polega - zawieszenie QQ jest z mniejszych kompaktów , bryka trochę większa i cięższa więc bardziej cierpi! A dla dla producentów oszczędność ,trochę pocierpią na gwarancji, potem walcz sam z zawieszeniem i płać.

Mimo to, nawet lekkie micry i clio też cierpią przez te łożyska,więc według mnie, winny jest ten element,wadliwy od wielu lat, mimo to nie poprawiany,a nie ciężar QQ Edytowane przez ^^ehhh^^
zminiłem ó na u w slowie według :))))))))
  • Upvote 1

Witam !

U mnie też " pomrukuje" kiedy skręcam kierownicą . Nie wiem czy z tym wadliwym łożyskiem trzeba niezwłocznie jechać do serwisu czy też może to poczekać ?

A wydawało mi się ,że QQ po liftingu są już bez wad zawieszenia :-(

Można poczekać-nic się tak naprawde nie dzieje,jedynie co to będzie się zwiększać poziom hałasu łożyska...

Dźwięk dźwiękowi nie równy u mnie też przy kręceniu kierownicą piszczało raz smarowali ,potem drugi raz a za trzecim razem wymienili gumę od kolumny kierowniczej i spokój.

Dzięki !

Na "mój słuch" to dżwięk wiąże się z tarciem gumy więc pewnie przypadek taki jak u "Przedmówcy"...

i tak jak radzi boom-er poczekam .

U mnie też coś piszczy, szczgólnie przy szybkich manewrach i kiedy koła wracają na pozycję wyprostowaną po skęcie. Dźwięk jest słyszalny przy dochodzeniu kierownicy na wprost

• 2 tygodnie później...

U mnie ten sam objaw, dwa dni temu wróciłem z serwisu, łożyska amortyzatorów do wymiany...10tyś km.

Łożyska amortyzatorów wymienione jest OK.

Edytowane przez QAK

• 4 tygodnie później...

Witam !

U mnie też " pomrukuje" kiedy skręcam kierownicą . Nie wiem czy z tym wadliwym łożyskiem trzeba niezwłocznie jechać do serwisu czy też może to poczekać ?

A wydawało mi się ,że QQ po liftingu są już bez wad zawieszenia :-(

Po zgłoszeniu tego faktu w serwisie, zostałem zaproszony na następny dzień i poinformowano mnie o tym, że można z tym jeździć.

Po zgłoszeniu tego faktu w serwisie, zostałem zaproszony na następny dzień i poinformowano mnie o tym, że można z tym jeździć.

...to i ja nie muszę się spieszyć - czyli TTTM :)

Dzięki !

• 5 tygodni później...

Ciekawe są przebiegu przy jakich dochodzą te odgłosy (szczególnie qq po fl - niby poprawione). Ogólnie też się z tym borykałem, jednakże ostatnia wymiana łożysk (jeszcze na gwarancji) była 25 tyś km temu i jak narazie wszystko ok

• 4 tygodnie później...

To jest dźwięk łożyska amortyzatora. Oczywiście anormalna sytuacja. Łożysko w najbliższym czasie (do końca gwarancji :-)) do wymiany.

Dobrze zajrzeć na forum:) U mnie też to zjawisko od niedawna występuje. Pojadę do serwisu z gotową diagnozą. Dzięki

Po wizycie w Yamie. Łożyska amortyzatorów do wymiany. To, jak ktoś tu określił "pierdnięcie", usunięto przesmarowaniem głowicy kolumny kierowniczej. Przy okazji zgłosiłem lekkie trzymanie hamulca po zwolnieniu hamulca ręcznego (prawe tylne koło) i okazało się, że zagięty przewód - do wymiany. No i klameczka będzie nowa, bo chrom schodził.

Przy okazji - obsługa w Yamie wzorowa. Szybko, rzeczowo.

U mnie łożźyska po wymianie. Cisza nastała przy ruszaniu., nie puka. Poza tym wymieniona linka hamulcowa i obłażąca klamka. Wszystko szybko. Jak to w Yamie w Osielsku.

Gość djzygiel

Witajcie

U mnie słychać tarcie przy kręceniu kierownicą, tak jakby kierownica o obudowę...

Rozebrałem obudowę, zdjąłem kierownice, uszkodziłem taśmę i dalej trze :) nie mam klaksonu, air bag się pali, radio zakodowane

więc więcej popsułem niż naprawiłem (ktoś się orientuje ile kosztuje taka taśma w ASO? )

Znajomy stwierdził ze to możne padać wspomaganie. Dodam ze podczas pokonywania łuków kierownica się lekko blokuje lub podczas postoju skręcając i przytrzymując ja przez chwile nie odbija tylko trzeba ja puknąć...

Czy ktoś taki przypadek przerabiał ??

Pozdrawiam

Najpierw czy jest płyn w zbiorniczku. Następnie czy pasek nie jest luźny od wspomagania. Potem zostaje maglownica. - To wszystko do sprawdzenia.

w qashqai-u wspomaganie jest elektryczne, na kolumnie kierowniczej

Witajcie

U mnie słychać tarcie przy kręceniu kierownicą, tak jakby kierownica o obudowę...

Rozebrałem obudowę, zdjąłem kierownice, uszkodziłem taśmę i dalej trze :) nie mam klaksonu, air bag się pali, radio zakodowane

więc więcej popsułem niż naprawiłem (ktoś się orientuje ile kosztuje taka taśma w ASO? )

Znajomy stwierdził ze to możne padać wspomaganie. Dodam ze podczas pokonywania łuków kierownica się lekko blokuje lub podczas postoju skręcając i przytrzymując ja przez chwile nie odbija tylko trzeba ja puknąć...

Czy ktoś taki przypadek przerabiał ??

Pozdrawiam

Z tego co wiem,to był problem z serią kolumn wspomagania,moze twój sie łapie na wymianę???BŁEDEM jest grzebanie samemu bez sprawdzenia (nawet telefonicznie)w ASO.Ja tak sprawdziłem problem z przekaxnikiem w micrze k12..i okazało się że wymieniono po gwarancji za friko(akcja serwisowa)Wiem tez że była seria bez zamontowanego łożyska igiełkowego(tarcie,dziwne dźwięki)A tu wsp.akcja QQ

http://automotivesup...emid=53&lang=pl

Edytowane przez manix
  • Upvote 1

Z tego co wiem,to był problem z serią kolumn wspomagania,moze twój sie łapie na wymianę???BŁEDEM jest grzebanie samemu bez sprawdzenia (nawet telefonicznie)w ASO.Ja tak sprawdziłem problem z przekaxnikiem w micrze k12..i okazało się że wymieniono po gwarancji za friko(akcja serwisowa)Wiem tez że była seria bez zamontowanego łożyska igiełkowego(tarcie,dziwne dźwięki)A tu wsp.akcja QQ

http://automotivesup...emid=53&lang=pl

Wielkie dzięki Manix !

Myślę ,że swój post winnieneś bardziej wyartykuować np. dodając NOWY TEMAT .

Pozdrawiam !

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Mam w moim Qashqaiu 2.0dci 4WD aut. (2009) ciągle powtarzający się problem z padającymi łożyskami na kolumnie McPhersona.

Były już wymieniane na gwarancji chyba 3 razy i teraz będą wymieniane 4 raz. Może ktoś może mi odpowiedzieć na następujące pytania:

- jakiej firmy są montowane oryginalne mocowania i łożyska w tym modelu?

- widziałem kilka zamienników, ale nie wiem które byłyby najlepsze?

poduszki Lamforder 3498601 oraz 34987

lozyska SNR M255.09

lozyska SNR KB668.04

zestaw Kayaba SM2803 oraz SM2804

zestaw Boge 88-849 oraz 88-850

zestaw Sachs 802524 oraz 802525

- czy ta powtażająca się usterka jest wadą konstrukcyjną?

- co można z tym zrobić poza ponowną wymianą w ramach gwarancji?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Witam ! Odpowiadając na pytania dotyczące łożysk, to ja w swoim qashqaiu też musiałem wymienić łożyska amortyzatora, niestety padły już po gwarancji i wymieniałem je w warsztacie niezależnym. Kupiłem łożyska SNR i chyba takiej też firmy są oryginały. Mechanik po wymianie powiedział że w qashqaiu nie było między łożyskiem a sprężyna jakiejś metalowej podkładki która równomiernie rozkłada siłę nacisku sprężyny na te plastikowe łożyska, ( w samochodach innych producentów montują jeszcze podkładki ) przez co łożysko jest nie równomiernie obciążone i się zaciera po jakimś czasie. Moim zdaniem to jest wada fabryczna bo chyba w żadnej innej marce samochodów nie padają tak łożyska ( no może poza renault z którym nissan się zbratał )

A mnie zastanawiał brak uszkodzeń łożysk w tiidzie mimo że są identyczne!

Mechanik po wymianie powiedział że w qashqaiu nie było między łożyskiem a sprężyna jakiejś metalowej podkładki która równomiernie rozkłada siłę nacisku sprężyny na te plastikowe łożyska, ( w samochodach innych producentów montują jeszcze podkładki )

Ale mimo że tiida i qasqhai mają te same! łożyska,to właśnie w QQ są podkładki(nr 10 na rysunku),a w tiidzie nie ma,ale w tiidzie nie padają.W ogóle nie rozumię polityki nissana/renault .Łożysko pasuje do 9 modeli samochodów tych marek,a problemy z nim znane były już z clio/micra 9 lat!!! temu, mimo to nic z tym nie robią.Brak problemów z tym elementem w tiidzie tłumaczę sobie miejscem produkcji aż w ..Meksyku.Podejrzewam że mają lokalnego wytwórcę i jest lepszy.

12143792640791.png

12372500340609.png

Oryginalne łóżyska mają symbol 54325-JE20C i chyba ostatnia litera pokazuje, że jest to juz trzecia wersja tego łożyska. Wydaje mi się, że jednak nie zrobili najlepszej roboty bo ostatnio miałem łożysko wymieniane w maju tego roku i było to już łożysko z symbolem C. Co do podkładki między sprężyną a łożyskiem to ze względu na dużo większą masę auta wdaje mi się, że jest ona potrzebna. Czy kolega asd1 może napisać jak dużo km już zrobił na łożyskach z firmy SNR? Może ktoś inny jeszcze używa zamienników?

Witam, koledzy napiszcie jaki jest interwał wymiany łożysk w waszych autach. U mnie były robione przy przebiegu 35 kkm w ramach gwarancji. Teraz mam 80 kkm i jak narazie wszystko ok. Także jakby bardziej żywotne były.

Witam, koledzy napiszcie jaki jest interwał wymiany łożysk w waszych autach. U mnie były robione przy przebiegu 35 kkm w ramach gwarancji. Teraz mam 80 kkm i jak narazie wszystko ok. Także jakby bardziej żywotne były.

Ładnie się pochwaliłeś i życzę aby były jak najdłużej żywotne - ale podpowiedz kolegom jakiej aktualnie masz marki-producenta, te łozyska.