Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk podczas kręcenia kierownicą

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Od 2 tygodni podczas kręcenia kierownicą w prawo i to tylko w niektórych momentach słyszę z okolic kolan/kolumny kierowniczej dziwny dość krótki dźwięk - podobny do "pierdzenia z tyłka". Czy miał ktoś takie objawy ?

U mnie to samo, lada moment będziesz słyszał go w pierwszej fazie puszczania sprzęgła podczas ruszania z miejsca

Ja też słyszę takie dzwięki podczas kręcenia kierownicą ale tylko zimą przy niskich temperaturach, jak jest ciepło wszystko jest ok.

A ja juz po kolejnej wymianie łożysk amortyzatorów... :(

Udało mi się w serwisie dokładnie obejrzeć stare łożyska. Z zewnątrz wygladały jak nowe tylko co z tego... były rozwarstwione a przez sporą szczelinę pomiedzy częścią dolną a górną łożyska wyciekał smar. Brak smaru i zabrudzenia przedostające się do łożyska powodują szybkie zużycie warstwy poślizgowej i w rezultacie trzeszczenie podczas kręcenia kierownicą.

Czy ktoś ma możę pojęcie co może powodować takie rozwarstwienie łożysk? Może sprężyna jest zle zakończona od góry i naciska na łożysko w nierównomierny sposób?

W dodatku w serwisie wymieniają tylko łożyska a wadliwe mogą być także górne mocowania/poduszki nad łożyskami...

Witam wszystkich,

To samo pojawiło mi sie w Juke. Pytanie czy to tez te łożyska??!! Nasmarowałem gdzie sie tylko dało ale dalej piszczy przy szybkim skrecaniu. W tygodniu umówiona wizyta w ASO poinformuje Was czy to jest to samo :)

• 2 miesiące temu...

Przeczytałem Wasze posty dotyczące:

- szumienia (pierdnęcia) przy skręcaniu kierownicą

- pyknięcia / stuknięcia (jakby klocki hamulcowe odbiły) przy skręceniu (gównie rano)

i troszkę się pogubiłem ... a w ASO na podstawie słownej diagnozy nie mogą nic powiedzieć.

1. Szumienie (pierdnęcie) przy skręcaniu kierownicą jest wynikiem usterki łożysk amortyzatora ?

2. Pyknięcie / stuknięcie (jakby klocki hamulcowe odbiły) to wynik usterki przegubu wahaczy ?

Czy tak jest bo w jednym z postów Kolega voyager1956 pisze że "łożyska strzelają" a "sworznie wahaczy skrzypią". A to nie zgadza mi się z powyższym.

Edytowane przez dubik77

• 10 miesięcy temu...

Droszy koledzy

W moim Nissanie wystąpiły 2 problemy (dziwne dźwięki) podczas kręcenia kierownicą.

Pierwszy z nich, standardowy, zatarcie łożysk Mc'pherson'a i objawia się to charakterystycznym strzelaniem, jest do dźwięk przeskakującej spręzyny na amortyzatorze, w rezultacie może doprowadzić do pęknięcia sprężyny. Pierwsze łożyska wymieniali mi na gwarancji w serwisie juz po 37 tys. Kolejne wymieniałem sam po 70 tys i o dziwo tylko jedno (prawe). Dziś autko ma przejechane 100 tys i jest spokój.

Drugim problemem który został ujęty jako "pierdzenie" :), w moim przypadku była osłona kolumny kierowniczej. Mianowicie guma w ścianie grodziowej która uszczelnia przedział pasażerski z komorą silnikową, przez którą przechodzi drążek kolumny kierowniczej. W trakcie obrotu kieorwnicą drążek ociera o gumę i jest taki charakterystyczny dźwięk. Trochę smaru rozwiazuje problem, jednak nie na długo i operację trzeba powtórzyć :).

• 3 tygodnie później...

ja wymieniałem łożyska po 55 tyś teraz znowy przy skręcaniu w lewo mam take metaliczne pyknięcie strzał, mam 86 tys czyżby znowu siadły łożyska, podobny ogłos miałem w ibizie wtedy to była pęknięta sprężynka, przyszły mrozy i te zawiecho w qq daje po duupie, acha wcześniej montowałem snr

• 2 lata później...

A dźwięki przy jeździe wolno po kostce bauma, nierównym asfalcie stuki zawieszenia tak bardziej prawa strona przód ? Mam wrażenie, ze jak samochód jest " dociśnięty" do podłoża to OK ale jak koło prawe trafi na nierówność przy jeździe 10-40/h czyli zadziała wahacz i amor to stuka jakbym wozem drabiniastym jechał. Na zewnątrz nie słychać tylko w środku pojazdu. Ktoś coś miał/ podpowie?