Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana klocków hamulcowych

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

O widzisz.....dziękuję ;)

O takie coś mi chodziło.

Mam jeszcze jedno pytanie bo szukając tarcz natrafiłem na tarcze tył......jaki model Notka E11 ma tarcze z tyłu ?

Ja mam bębny.

nie ma za co :) niestety nie wiem jaki to może być model, ja też mam piękne brązowe bębny :D

Zapewne ktoras z wczesnych wersji japonskich (JDM), gdzie zdarzaly sie i tarcze z tylu, i tarcze wentylowane z przodu, naped 4x4 i rozne inne dziwne rzeczy o ktorych na europejskich rynkach nawet nikt nie slyszal.

Edytowane przez NazgulXL

Zamówiłem u nas tarcze i klocki Brembo.....jednak od producenta taniej. 

Mapka dobra bo można u siebie w okolicy sprawdzić sprzedawce.

Nawet na eBayu taki zestaw prawie 200f. Tutaj całość tarcze ze śrubkami i komplet klocków 110f.

Zamówiłem u nas tarcze i klocki Brembo.....jednak od producenta taniej. 

Mapka dobra bo można u siebie w okolicy sprawdzić sprzedawce.

Nawet na eBayu taki zestaw prawie 200f. Tutaj całość tarcze ze śrubkami i komplet klocków 110f.

Kupowałem kiedyś taki komplet do poprzedniego autka z grupy VAG i byłem bardzo zadowolony. Jeśli nadejdzie czas na wymianę kompletu, myślę że będzie to Brembo.  Taka uwaga dla wszystkich: trzeba pamiętać żeby w czasie jazdy gdy tarcze są rozgrzane nie wjeżdżać w głębokie kałuże -przynajmniej się starać; a po dłuższej jeździe samochodem należy unikać jego mycia  (zwłaszcza na myjkach samoobsługowych). Tak obserwuję nieraz zachowanie kierowców i aż włos się jeży na głowie... jedna kałuża na drodze i wielka frajda gdy się w nią specjalnie wjedzie :D a potem na forach wielki lament, że im klocki piszczą albo czuć wibracje w czasie hamowania :D

trzeba pamiętać żeby w czasie jazdy gdy tarcze są rozgrzane nie wjeżdżać w głębokie kałuże -przynajmniej się starać; a po dłuższej jeździe samochodem należy unikać jego mycia  (zwłaszcza na myjkach samoobsługowych). Tak obserwuję nieraz zachowanie kierowców i aż włos się jeży na głowie... jedna kałuża na drodze i wielka frajda gdy się w nią specjalnie wjedzie :D a potem na forach wielki lament, że im klocki piszczą albo czuć wibracje w czasie hamowania :D

O tym niby wszyscy kierujący wiedzieć powinni,  niestety rzeczywistość jest inna ale nie ma się co dziwić jak niektórzy nie wiedzą nawet gdzie płyn do spryskiwacza nalać ale "furę" się ma i się szpanuje.

• 2 tygodnie później...

Wymieniłem we  wtorek tarcze i klocki przednie na Brembo......Notek hamuje jak złoto ;).

Edytowane przez M@reS

• 2 miesiące temu...

Witajcie

Notek wyżyłowany hamulcowo na max i pora przy równo 97 tys. na pierwszą wymianę. Serwis twierdzi że tarcze jeszcze trochę pociągną ale chcę zmienić od razu całość bo chwila szybko mija i szkoda teraz same klocki zmieniać.

Znalazłem dwa zestawy w cenach budżetowych:

Delphi 230 zł (2x BG3762 i LP1865)

http://allegro.pl/delphi-tarcze-klocki-przod-nissan-note-e11-260mm-i6989216594.html

Febi 240 zł (2x FEB24165 i FEB16523):

http://allegro.pl/febi-tarcze-klocki-przod-nissan-note-e11-260mm-i6989216339.html

Ktoś posiada może któryś z ww. zestawów? Jak to to się sprawuje.

Edit z 08.02:

I wymienione. Mechanik się uparł i przekonywał, że tarcze jeszcze 30 tys. km pożyją  .....tak więc wymienione tylko klocki na brembo. Tarcze nadal te same od nowości.

Nie sądzę żeby tarcze tyle jeszcze pożyły z uwagi na zmianę warunków użytkowania auta (z trasy - miasto) oraz kierowcy:) (ja - żona). Ale o tym chyba się już przekona nowy właściciel, bo notek jeszcze z rok u nas polata, a potem się zobaczy.

Tak czy inaczej jestem bardzo mile zaskoczony trwałością pierwszych tarcz i klocków.

Edytowane przez gmarcin

• 2 miesiące temu...

Wymieniłem komplet przód na TRW + klocki TRW DTEC. Teraz uwaga, na komplecie ATE przejechałem 26k i pojawiło się bicie :/

Nie wiem czy woda z myjki poszła na tarcze , bo kałuży nie pamiętam, trochę lipa...

Mechu powiedział że do wymiany, więc wymieniłem. Takie życie :D

Trochę żałuję że nie oddałem od razu zacisków do regeneracji ale akurat cienko z kasą...

//edit: literówka

Edytowane przez NazgulXL

• 9 miesięcy temu...

Dobra dość. Wyżyłowałem tarcze do cna. 104 tys. km na fabrycznych przelatałem.

Dziś założyłem komplet od Delphi.

Czas na świece ale to osobny wątek.

Ja w tamtym roku Delphi założyłem w micra k12 i jest ok. Klocki dałem tradycyjnie ATE

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
W dniu 7.04.2020 o 23:11, mati_wlkp napisał:

Jeszcze jedno pytanie.

Czy Note E11  2009 mają czujniki zużycia klocków?

E12 nie ma to pewnie E11 też nie ma. Ale możesz sobie zamontować klocki z akustycznym sygnalizatorem zużycia.

Po prostu na klocku jest zamontowana taka dodatkowa stalowa blaszka, która przy granicznym zużyciu klocka zaczyna ocierać o tarczę i wtedy słychać charakterystyczny gwizd/pisk.

Wygląda to tak:

klocek-hamulcowy-kpl-przod-z-akustycznym

• Like 1

Qashqai też nie ma,są tylko blaszki na klockach

• 2 tygodnie później...

Do Note kupiłem komplet Bosch, a do Terrano MaXgear, który jest tani i bardzo dobry. Dodatkowo klocki MaXgear tek nie brudzą felg, mniej się pylą.

• 1 rok później...

Podpinam się pod temat w tym miejscu.   Właśnie wymieniłem tarcze i klocki w moim notku. Poprzednie były firmy ATE. Obecnie pod wpływem znajomego pokusiłem się na tarcze firmy Rotinger Graphite Line, frezowane i nawiercane. Rzeczoznawca Rotingera do notka polecil mi właśnie takie. Do tych tarcz Rotinger zaleca klocki TRW, ATE lub Textar, czyli klocki w miarę miękkie. Ja zastosowałem klocki ATE.  Obecnie niewiele mogę napisać ponieważ za mało mam najechane.  Hamowanie jest bardzo dobre. Co mnie zastanawia to pylenie. Może to tak na początku i na docieraniu. Zobaczę w praktyce czy się nie naciąłem czy to był dobry wybór. 

klocki.thumb.jpg.b7648ba07bc6784378e1a68e3ff81329.jpgimage.thumb.png.dad4512b4cea2b3415ba7d1e2a7ff031.png

Edytowane przez janio

20 godzin temu, ranger napisał:

Nawiercane i nacinane tarcze zawszę będą znacznie szybciej frezowały klocki. To raczej produkt do sportu niż małych rodzinnych samochodów.

No niby tak, ale lubię eksperymentować. Znajomy jeździ i chwali sobie. Zobaczymy co przyniesie czas.

• 10 miesięcy temu...
W dniu 29.10.2017 o 16:25, janio napisał:

Mój notek ma założone identyczne. Wymiana po 65 tyś km  dwa lata temu. Nalatałem już na nich 40 tyś. km. Nie narzekam i polecam. Kupowane w InterCars ale troszkę drożej mnie wyniosło ok. 400 zł. jedna tarcza to 180 zł.

Czy ten komplet pasuje do Note 1,4 2011 r.??

W dniu 29.10.2017 o 15:11, JerzyR napisał:

Moja żona jeździ Note od nowości - przebieg prawie 50tys (kupiony w 2011 r.) i przy zmianie opon mechanik powiedział, że klocki do wymiany w najbliższym czasie.

Przy czym wymienię klocki i tarcze. Czy zestaw  ATE będzie właściwy: zest.ATE.0030?

2 x Tarcza hamulcowa ATE 24.0122-0216.1

tarczowe ATE 13.0460-2709.2

Mam nadzieję, że żona następne 6 lat będzie jeździć :)

Całość na aledrogo ok 320zł

W dniu 12.09.2022 o 08:16, JerzyR napisał:

Powinien pasować jak najbardziej. Jeśli masz wątpliwości podaj do sprzedawcy na Alle nr vin notka. On powinien potwierdzić. Ja tak kupowałem swoje .

Edytowane przez janio

W dniu 20.10.2021 o 19:38, janio napisał:

Co mnie zastanawia to pylenie. Może to tak na początku i na docieraniu.

Co prawda nie w Nissanie ale ma klocki ATE ok 30 tys km i co mogę powiedzieć, to pylą jak pyliły, teraz i na początku :) widać ten typ tak ma, ale poza efektem wizualnym, czyli brudne alufelgi nie ma tragedii, hamują bardzo dobrze mimo przebiegu.