Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n16] Błąd wywala check engine szarpanie powyżej 3 tyś obrotów

Gość wega67
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spotkało mnie dzisiaj takie dziwne zjawisko, przy 3 tys km szarpie i obroty nie chcą iść w górę. Po odczycie błędów mam "mass air flow or volume air flow"

Coś z masami powietrza, przepływka była wymieniana 20 tys km temu, na nową. Czy może to być przez stożek ? mam go już od ponad 1,5 roku i nie było takich objawów głupich, czy po umyciu stożka mogło coś uszkodzić ten pręcik ? Dobrze był wysuszony.

Pomóżcie co mam teraz zrobić :(

jak odłączy, to już wogóle nie pojedzie,

Po dołączeniu wtyczki silnik chodzi, tylko nadal 3 tys i max. Czyli czas szykować kasę na przepływkę ? czy są jakieś preparaty do czyszczenia? bo wywalić 800zł na nową to porażka, co sądzicie o tych za 200zł ?

a jaki masz silnik?? patrzyłeś http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70131-p11-sr20de-przeplywomierz/

Po dołączeniu wtyczki silnik chodzi, tylko nadal 3 tys i max.

o to mi chodziło, że jak odłączysz wtyczkę, to odpalisz silnik ale co z tego, jak jechać będzie można tylko z górki

To teraz dlaczego to tak szybko padło ? serwisant skasował mnie na 900zł i rok jazd padło ;/

jedź z reklamacją, jak masz kwity na to, dowiedz się dlaczego, może dostałeś regenerowany,

Co do tanszych - nie warto kupowac zamiennikow. Tylko oryginal lub tanszy oryginal i przelozenie termistora.

wszyscy jeżdżą na zamiennikach, oryginał w ASO kosztuje ponad 1900zł, jak kiedyś się dowiadywałem, a przekłada się wkładkę i dodaje termistor, jak jest taka potrzeba (wtyczka 5 przewodowa)

Na pewno 1900? Jestem po wymianie przeplywomierza tego nowszego i nigdzie z taka cena sie nie spotkalem. Pomijajac, w ASO zaopatruja sie ci, którym 1900zl nie robi wielkiego problemu, a ceny tam sa wlasnie pod takich dostosowane.

Co do jezdzenia na zamiennikach, jak do tej pory zapoznalem sie z wieloma opiniami, zarowno na tym forum jak i od znajomych, ktore nie przedstawialy zamiennikow w zbyt dobrym swietle. Bledy po przekroczeniu 4k obrotow, nie trzymanie odpowiednich napiec po 2 miesiacach uzytkowania itp itd. Zazwyczaj trzeba i tak bylo ponownie kupic oryginal.

jak kiedyś dowiedziałem się, że przepływka BOSHA do mojego byłego nissmo (SR20DE) kosztuje 820zł, to pomyślałem, że może w ASO będzie podobnie a oryginalnie, i podali mi taką cenę, także wiem co pisze, kupiłem wtedy tego BOSHA i pojeździłem jakieś 1.5 roku (przebieg gdzieś koło 80kkm) i trzeba było znowu zmieniać, czyli chyba nie ma sensu przepłacać ;) no ale każdy robi jak uważa :whistle:

Filtr nie może być dziurawy :) wezmę podepnę starą przepływkę, zobaczę czy będzie lepiej chodzić... teraz mam założonego boscha i niestety padła, dobra teraz będę się rozglądał za nowym. Myślałem że to rozrząd pada, jednak przez przepływkę mógł przygasać.

Ps: czy przy 241 tys km rozrząd kwalifikuje się już do wymiany ? nie ma żadnych objawów itd

Witam kolegów

Kupiłem przepływkę za 240 PLN z WRC Hiszpania jest to zamiennik boscha 0280218094 oryginalny mogłem mieć na niespełna 600 PLN / legalnie z FV/ ale i tak w moim przypadku każdy grosz się liczy /kryzys jest tak?/

więc.

http://www.pompapaliwa.pl/?nissan,186

i nie jest to żadna reklama po prostu jakby ktoś szukał to podaje na tacy jakieś rozwiązanie.

Firma wystawia FV i pełna gwarancję więc nie ma problemów z ewentualna reklamacją.

Ja zrobiłem na nowej przepływce 3k km i /odpukać w niemalowane/ wszystko śmiga poprawnie. / w tym trasa Ka-ce <--> Gdańsk dzień po dniu

pozdrawiam