bodekp11 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Witam.Czytam sobie o rozrządach i takiego przypadku jak ja chyba jeszcze nikt nie miał.Nissana kupiłem dwa tygodnie temu silnik GA16DE od razu słyszałem delikatny metaliczny dźwięk z okolic rozrządu.Olej był już do wymiany pomyślałem że pomoże .Przebieg 150 k/km olej 10w40 ,zmieniłem na 5w30 filtr filtron w celu przepłukania motoru.Po 500 km zlałem czarny olej ,zalewam castrol 5w40 filtr ten sam.Niestety metaliczny dźwięk towarzyszy dalej mojemu Nissanowi .Co dziwne przy odpalaniu nawet rano nic nie wskazuje na rozrząd.Po powrocie z trasy również cisza.Rano odpalam znowu brzęczy,na pewno nie paski bo zdejmowałem.Filtr raczej też nie bo poprzedni był oryginał.Ma ktoś jakieś pomysły Edytowane 13 Listopada 2011 przez bodekp11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wciśnij sprzęgło podczas brzęczenia i słuchaj, czy ucichło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chajecki Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam Możesz mieć uszkodzone koło rozrządu na wale korbowym. A dokładnie to iż to koło napędza również pompę olejową- lubi ono się zepsuć i masz metaliczny odgłos w okolicach rozrzżdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekp11 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Sprzęgło i skrzynia odpadają dźwięk dochodzi z okolic rozrządu.Dzisiaj wymontowałem napinacz górnego łańcucha rozrządu i nie wygląda za ciekawie.Dosyć mocno wytarty .Po zdjęci klapki łańcuch dobrze naprężony i sztywny.Jak dobrze się przysłuchałem to mam wrażenie że ten dźwięk dochodzi bardziej z dołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chajecki Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Czyli dolne koło rozrządu Miska olejowa do dołu i dokładnie je obejrzyj- dobrze jest zdjąć koło pasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harry515 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja w mojej micrze mialem do wymiany lozysko na wale glownym od skrzyni, tez myslalem ze to rozrzad u mnie halasuje, wymienilem i jest cud malinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekp11 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jak już wspomniałem to na pewno nie skrzynia .Jeśli chodzi o dolny łańcuch to wszyscy piszą że tam nic się nie dzieje,także dziwna sprawa.Sam już nie wiem czuje że wymiana napinacza nic nie da w tej chwili ma 6mm do całkowitego wysunięcia po wymianie będzie miał 7 i podejrzewam że dalej będzie to samo .Wieczorem przyjechałem z pracy i dzwięk jest dużo cichszy najgłośniej jest rano i na zimnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Z tego co widzę masz dziwny ten napinacz bo w ori tworzywo jest czarne. Jak demontowałeś boczną pokrywę to uszczelnienie było szare czy innego koloru (szare jest ori)? Jeśli ktoś w tym kopał będzie trudno znaleźć w prosty sposób przyczynę. Proponuję pozciągać wszystkie paski klinowe, odpalić i nasłuchiwać - jeśli cisza to szukaj: pompa wody/wspomagania lub łożyska alternator/klima/rolka napinacza. Jeśli to nic nie zmieni, wtedy dalej szukaj w rozrządzie. Jeszcze zalał bym olejem 10W40 (markowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chajecki Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 a ja dalej myślę że to dolne koło rozrządu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mehrer Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Można jeszcze upewnić się, czy to czasem nie jest bendix. Chyba, że źródło hałasowania jest ściśle określone :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekp11 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Rozrusznik odpada.silnik 150k/km stan bardzo dobry zero najmniejszych wycieków przebieg oryginał książka serwisowa w Niemczech do 2008 i tu w Polsce dziadek trzy razy w serwisie był.Klapka na oryginalnym kleju w silniku nic nie robione .Napinacz oryginał to że teraz ma czarny ślizg to nie znaczy że 15 lat temu tez był czarny.Po zdjęciu klapki : koła w idealnym stanie ,łańcuch dobrze naprężony.Rano zmieniłem olej na 10w40 Mobil ,dalej to samo.Jutro może jeszcze raz zdejmę wszystkie paski posłucham i jak coś to postaram się odkręcić koło pasowe sprawdzę dolne kółko ale myślę że jest w porządku.Chciałem nagrać ten dźwięk ale lipa.?Dodam że przy puszczaniu gazu słychać metaliczne dzwonienie ,nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chajecki Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 zdjęcie koła pasowego może Ci nie pomóc-uszczelniacz będzie zasłaniał Jak masz możliwości ściągnij miskę olejową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekp11 Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Dzisiaj jeszcze raz zdjąłem wszystkie paski dźwięk dalej ten sam ,dobrze osłuchałem i wychodzi że to bardziej z dołu niż z góry.A ten dźwięk przy puszczaniu gazu to na wydech podkładka .Odkręciłem koło pasowa ale niestety nie dałem rady ściągnąć trzeba kanał albo podnośnik.Dobrze by było najpierw zmienic górny napinacz i dalej słuchać ,ale z kasą lipa.Trochę pociągnął samochodzik a miał być igła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Dzisiaj jeszcze raz zdjąłem wszystkie paski dźwięk dalej ten sam ,dobrze osłuchałem i wychodzi że to bardziej z dołu niż z góry.A ten dźwięk przy puszczaniu gazu to na wydech podkładka .Odkręciłem koło pasowa ale niestety nie dałem rady ściągnąć trzeba kanał albo podnośnik.Dobrze by było najpierw zmienic górny napinacz i dalej słuchać ,ale z kasą lipa.Trochę pociągnął samochodzik a miał być igła. Spoko - nie załamuj się. Z tego co teraz opisałeś nie powinno być tak źle. Postaraj się nagrać ten dzwięk i wrzuć foto z zaznaczeniem miejsca (miejsc) skąd dochodzi. Może ktoś miał identycznie to będzie Ci prościej usunąć sterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekp11 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Ok może jutro da się coś nagrać .Przewertowałem całe forum i wnioskuję że to będzie albo rozciągnięty łańcuch dolny i napinacz nie da rady napiąć,albo sam napinacz nie trzyma oleju i za słabo naciąga dolny łańcuch.Nie jest to jakaś poważna ro***erducha bo rozrząd wcale nie hałasuje tak głośno po prostu szczególnie na wolnych obrotach słychać delikatne chrobotanie po dodani gazu dźwięk ucicha.Czy komuś w ogóle zepsuł sie dolny napinacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi