Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie otwiera z pilota nie palą się zegary nie kręci rozrusznik

Gość vandmac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post, od niedawna mam Primerę P12 1.9dCi rok 2006

Mam taki oto problem:

Nie mogłem dzisiaj otworzyć samochodu z pilota (nawet nie mignęły światła, że się otwiera). Jak kliknąłem na kluczyku zamykanie to światła migną.

Otworzyłem samochód kluczykiem manualnie przy klamce. I wtedy wkładam kluczyk do stacyjki, a tu niespodzianka - zegary się nie zapalają. Rozrusznik nie kręci. Dioda między innymi od akumulatora się pali. Światła mogę włączyć, ale kierunkowskazy już też nie działają.

Próbowałem z zapasowym kluczykiem i jest to samo.

Nie mam pojęcia co się stało, czy ktoś ma może jakiś pomysł ?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

W kluczyku uszkodzony mikrowyłacznik . miałem podobnie , sprawdź z kluczyków zapasowych , jak nie masz to daj kluczyk do naprawy a potem zobacz i podaj na forum będziemy szukać razem

W kluczyku uszkodzony mikrowyłacznik . miałem podobnie , sprawdź z kluczyków zapasowych , jak nie masz to daj kluczyk do naprawy a potem zobacz i podaj na forum będziemy szukać razem

Z kluczykiem zapasowym też próbowałem - jest to samo.

A może zaprogramować kluczyk ? według wskazówek, które znalazłem na forum ?

A ja myślę, że po prostu zrobiło się zimno i akumulator podziękował za współpracę. Odłącz klemy, podłącz go pod prostownik na kilkanaście godzin i ogarnij czy zakręcił chociaż po tym zabiegu...

Nie spróbujesz ,się nie dowiesz

może tak jak kolega podpowiada sprawdź akumulator

Ponieważ nie masz pewności co do kluczyka , znajdź magika od dorabiania kluczy samochodowych , oni mają urządzonka do ich sprawdzania , w międzyczasie podłącz akumulator niech się ładuje . Jak przyjdziesz od magika to akumulator będzie prawie gotowy do współpracy , napisz z jakim efektem .Potem pomyślimy dalej

Na 99,9% aku, jakby było coś z immo w kluczyku to kontrolki normalnie sie zapalają + nie gaśnie symbol czerwonego kluczyka na desce. A po kręceniu kluczem słychać pyknięcia z przekaźników.

Ładuj aku i sprawdz wieczorem co będzie, a 300zł miej w pogotowiu na nowy. Jak będziesz odpalał pamiętaj żeby wszystkie odbiorniki prądu były wyłączone. Dlatego też założyłem światła do jazdy dziennej, bo na krótkich dystansach w zimę ten alternator nawet nie da rady naładować.

Kolejna sprawa, że to diesel a on potrzebuje dużo więcej prądu na rozruch + podgrzanie świec.

Edytowane przez krajesiak

Byłem jeszcze raz zobaczyć w samochodzie i teraz to nawet żadna dioda się nie zapala, żadne światła również nie działają. Wieczorem podłączę akumulator do ładowania i jutro zobaczę co będzie.

Podbijam stawkę, że to na 100% akumulator.

Nie masz może miernika żeby sprawdzić jakie masz teraz na nim napięcie i natężenie?

Edytowane przez krajesiak

Witam wszystkich jeszcze raz.

Sprawa sie wyjaśniła. Była to kwestia akumulatora. Podładowałem go i jest OK.

Swoją drogą akumulator jest chyba trochę za mały jak na ten pojazd (samochód kupiłem pół roku wcześniej). Akumulator ma parametry 480 EN 62AH 12V. Chyba jakiś bezfirmowy. Ma napisy Unipart i Samson. Data produkcji to wrzesień 2006.

Swoją drogą od miesiąca jeżdżę głównie po mieście. wcześniej 4/5 to były trasy.

Po prostu biedak się wyładował.

Nie chcę czekać na przykre niespodzianki, więc jutro kupuję nowy aku. O parametrach 760 EN 77AH. Centra Futura.

Mam nadzieję że nie będzie więcej problemów.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

P.S.

Mam jeszcze problem z radiem - jak wyjadę za miasto to gubi fale - nawet radio zet czy rmf nie odbiera jakieś kilkanaście kilometrów za miastem.

Ale chyba otworzę nowy wątek na forum, bo ten dotyczył czegoś innego.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH właścicieli Nissana (szczególnie Primery) :)

Witam

62 AH 480 EN mam w 2,0 benzyna /jenox/ Sprawdź w aku poziom elektrolitu i stan naładowania, w razie potrzeby dolej wody destylowanej, od 2006 roku mogło dużo wyparować i ładuj małym prądem. właśnie niedawno tak miałem i po paru dniach ładowania małym prądem aku w pełni sprawne.

Pozdrawiam

Z tyłu radia jest wtyczka antenowa sprawdź czy się nie wysunęła , potem sprawdź przejście z anteny do tej wtyczki a na końcu sprawdź antenę może przerdzewiała i czas ją wymienić

Nie polecam tej centry ,,,miałem w mało coprawda jeżdżonym aucie i nie trzymał ,,, co prawda wymienili na nowy i ten też ma problemy po jeżdzie autko postoi troszkę tydzień 2 i buuuu założyłem stary z innego auta i po takich samych czasach odpalał bez problemu ,,, no nic masz gwarancje to pilnuj i nie bierz faktury ,,,, dłuższa gwarancja na normalnego użytkownika ,,

Czyli jednak się sprawdziło, że to akumulator, co do radia to zależy gdzie mieszkasz. W moich stronach jest kiepsko z powodu braku nadajników radiowych,za to jak jeżdze po wawie mam wszystkie stacje bez zakłóceń.