Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K12] problem z silnikiem oraz siłownikami szyb

slaw-8

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy od jakiegoś czasu (od zeszłego roku) zaczęły się pojawiać problemy z moją micrą k12 (1.2, 16v, 80km), a mianowice 3 problemy:

1) gdy zaczęło robić się zimno silnik zaczął piszczeć. Po pryśnięciu np. WD40 lub jakiegoś innego "smaru" na paski i rolki objawy ustępują, ale po jakimś czasie powracają. Latem tego nie ma.

2) Po odpaleniu na zimno, gdy pochodzi z jakieś 15 sekund i chcę go odpalić na następny dzień pojawia się problem właśnie z odpaleniem. Objawem jest, jakby silnik się "zalał". Takie coś miałem właśnie rok temu, ale po akcji naprawczej (wymianie jakiegoś przekaźnika) oraz wymianie świec i przewodów myślałem, że ów usterka zginie a tu niespodzianka.

3) Czy da się coś zrobić z siłownikami od podnoszenia szyb, bo mocą podnoszenia to one nie powalają-trwa to wieczność :)

Dzięki za jakieś porady. Dodam tylko, że kontrolka check enginie nie sygnalizuje żadnego problemu.

- Co do siłowników szyb, to polecam w uszczelkę w której chodzą tzn. przesuwają się szyby /a teraz to już pewnie Ci trą/ użyć olejku silikonowego i posparować uszczelke.

Można też i zwykłym olejkiem ale do silikonowego nie przyleja się brud i kurz.

- Co do pasków, to ich naciągnięcie, jeśli w twoim samochodzie jest taki naciąg, lub co jakiś czas olejem z bagnetu posmarować pasek od wewnętrznej strony. Wiadomo że przy niskich temper. guma twardnieje. Ja z tym problemem borykam się od roku i latem tą się zdarzało. Wiadomo że pasek jest do wymiany.

- Co do odpalania, to się nie wypowiadam - mam inny model samochodu.

Pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...