Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

konserwacja nadwozia

bartusb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

@krajesiak Chodzi o to ze czasami jak sie pociagne za klamke, czy z tylu czy z przodu to przymarzatak jakby sie zamek zawiesil i klamka chodzi na sucho - nie da rady zamknac drzwi.

dokładnie tak mam wtedy trzeba docisnac drzwi własnym ciałem i zamknąć całkowicie auto z pilota i sie zamkną pusci to jak sie auto nagrzeje

przed chwila obleciałem wszystkie uszczelki silikonem w sztyfcie fajna rzecz smarujesz tam gdzie trzeba i nie zapaskudzisz nic obok ,

co do zamkow wd40 odnośnie zamrożeń no i my mówimy o zamkach drzwi tylnich do których kluczyka nie wsadzisz :D jedynie mozna jakims preparatem dojsc bezposrednio sikając w zamek jakąś rurka ale jakim środkiem to nie wiem

wiem jedynie ze wd40 tutaj nie pomoże, no i zamek miałem w łapie ale drzwi przednich latem i z tego co pamietam tj zamknieta konstrukcja znitowana 1razówka mozna powiedziec i szczerze nie wiem czy dojdze tam jaki kolwiek srodek moze tak ale jak mowilem poprzez cieńką rurke jak dołączaja do wd40 lookne jutro jak bedzie jasno :]

tawotem nie dojdziesz bo smarowalbys manualnie a zamka nie roznitujesz itd moze jest jakis tawot w sprayu

ale wlg mnie tez wine tutaj ponosi chyba linka i to całe cięgno bo klamka wogóle nie pracuje jest lużna

wlasnie sprawdzilem drzi po silikonie ladnie sie otworzyly ale zamek wisia jest -3...

i co wie ktos juz moze co lub czym siknac do zamkow na zime??

Chyba jednak najlepiej póki jeczsze ciepło, to zdemontować tapicerkę i zrobić to porządnie. Gdzie trzeba /tawot lub wazelina fechniczna/ a na zamki i w zamki jeśli macie nitowane, to smar w spreyu, Są takie z rureczką np. do smarowania łańcucha w rowerze.

Edytowane przez mirekg9

tzn w moim przypadku tylko w zamki bo nic innego tam sie nie da nasmarowac linki sa w specjalnych rurkach plastikowych i nie da sie ich nasmarowac i mysle ze nei ma potrzeby bo to ewidentnie zamek nie puszcza pewnie dostal wilgoci i to zamarza sprawdze ten srodek do smarowania

Ja myślę że w zamek ten środek co pisałem typu wd nie zaszkodzi i nie wysuszy.

Przecież pisze na nich że wypiera wode i smaruje. Stosuje go od kilku lat w zamkach czy tak ogólnie a na zime w zamki tez pryskam i przesmaruje i nie zamarza.

Może sie dobrze przypatrz czy czasami nie puszcza na klamce i miedzy plastikami coś trzyma czy poprostu było mało używane i sie nie używało.

I pryskaj w klamke i ruszac nia góra dól i pryskać może rdza zacznie płynąć i zacznie lepiej pracować.

wiesz w tych zamkach jest sporo smaru moze jest jakis zlezaly mialem podobnie z zamkniem klapy tylnej odbijał mi bagol wogole sie nie zamykal a jak juz manualnie zamknalem od srodka to otwierac tez musialem manualnie wyjalem dalem wd40 jest ok ale to bylo latem , natomiast notorycznie na mrozach zamarzaja mi zamki z tylu :) dam tam wd4 i obacze co bedzie na mrozie

W ostatniej zimy nawet i wczesniej u brata w passacie b4 też jest przypadłość zamarzania zamków w drzwiach ale w ostre mrozy ktoś trzymał drzwi troche sie rozgrzał to można było dobrze zamykać.

A najciekwasze jest to że zdemontowałem zamki umyłem nitrem żeby były czyste bo był taki orginalny smar czy fluidol i nasmarowałem tawotem i jakoś tawot też zamarzał w niskiej temp.

I chyba najlepiej bedzie bez tawotu.

I w tych mrozach na parkingu pod wiekszym markecie widziałem jak kobietka też miała problem w mrozach w tym vw.