Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zaślepianie EGRa

Gość zilion89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczów;) Chciałem spytać jak zaślepić EGRa, ponieważ słyszałem opinie ze to pozwoli mojemu osiołkowi szybciej wkręcać się na obroty, tzn turbina wcześniej będzie się załączać. Jak to zrobić, żeby w razie czego można było cofnąc operację po jakimś czasie i czy to nie zabije mojego osiołka;) czy czuć jakąś różnicę po takim zabiegu itd;) czekam na propozycje;) w temacie jestem zielony, ale większość moich znajomych jeżdżących na TD lub TDI porobiło takie zabiegi i mówią że czuć różnice we wkręcaniu się na niskich obrotach;) wiem, że powiecie że nie ma Intercoolera itd, ale chodzi mi o pomoc, a nie o negowanie na wejściu, czy jeśli chce to zrobić na jakiś czas, powiedzmy na pół roku - rok, to czy można poprzez zaślepienie samego wężyka, czy od razu robć coś konkretnie w tym zaworze, niektórzy zaślepiają jakimiś blaszkami lub "złotówką". ja chciałbym narazie nie dobierać sie do samego EGRa tylko może od tego wężyka zacząć;)

trzeba zdjąć przewód gumowy idący do EGR-a i zatkać go śrubką 5mm. i tyle.

ja zatkałem całkiem jak zobaczyłem co z niego idzie do kolektora ssącego.

więcej masz tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/2826-tuning-za-2zl-usuwanie-egr/page__st__660

Albo odpiąć wtyczkę z elektrozaworu do którego dochodzi wężyk z EGR. Te metody są bardzo nieinwazyjne.

Choć muszę przyznać że wielkiej różnicy nie zauważyłem.

dzięki za odnośniki, przeczytałem i mam mniej więcej obraz sytuacji, a czy czuliście różnice w przyspieszaniu?? chodzi mi czy bardziej od dołu ciągnęło? na razie myślałem tylko o tym wężyku, w sumie jeżdżę przeważnie max do 3tys (2-2,5tys) obrotów więc myślę że to wystarczy jak narazie, ponieważ pisali że przy wysokich obrotach nieraz sam egr potrafił się otworzyć, ja raczej takich obrotów nie używam. głównie chodzi mi o spalanie i ciągnięcie od dołu obrotów;)

trzeba zdjąć przewód gumowy idący do EGR-a i zatkać go śrubką 5mm. i tyle.

ja zatkałem całkiem jak zobaczyłem co z niego idzie do kolektora ssącego.

więcej masz tu: http://forum.nissank...r/page__st__660

czyli wystarczy zdjąć wężyk i go zaślepić, a czy przy kostce też trzeba zaślepiać to wyjście-rurkę, na którą ten wężyk jest nałożony?? na zdjęciu z linku węzyk jest przecięty jakieś 5cm od kostki i zaślepiony w 2 miejscach, więc nie wiem czy tak zrobić czy zdjąć go tylko i zaślepić koncówkę węzyka, a przy kostce zostawić nie zaślepiane;)

jeśli masz tylko z jednej strony zaślepiać to zdejmij z EGR-a i zaślep wężyk, bo tam podciśnienie jest i żeby czegoś nie zassał.

tylko nie oczekuj że auto nagle zacznie jakoś super przyspieszać czy coś takiego...

ja zrobiłem to tylko żeby do ssaca ten syf nie leciał.

a jeszcze jedno, bo tak na zdrowy rozum chciałem się dowiedziec. jeśli wąż podciśnienia działa, to zawór jest otwarty czy zamknięty? od wczoraj o tym czytam i trochę zgłupiałem już. chodzi mi o to, czy na np wolnych obrotach przy normalnie działającym EGR do silnika wpada czyste powietrze a spaliny nie mają dopływu, i dopiero przy dodaniu gazu spaliny wpadają do silnika, czy jest odwrotnie, że na wolnych obrotach spaliny dochodza do silnika a na przygazówce zawór jest zamknięty i wpada czyste powietrze?? to po odcięciu wężyka podciśnienia zawór pozostaje zamknięty czy otwarty, tzn w kazdym zakresie obrotów jest świerze powietrze czy ze spalinami, bo zawór wpuszcza powietrze czy spaliny hehe, już sam zgłupiałem, powiedzcie mi co i jak dzieje się po odcięciu i zaślepieniu wężyka podciśnienia;)

ok tamto pytanie nie aktualne, już wiem o co chodzi, tylko jeszcze jedno, czy po tym zabiegu którego dokonałem nie wzrośnie spalanie??

• 4 tygodnie później...
Gość Łukasz O.

Witam, pozwolę się sobie wtrącić do wątku ;) ja dzisiaj "na próbę" zaślepiłem EGR... nie tyle sam EGR co jego sterowanie czyli te wężyki... za pomocą też już wspomnianych śrubek M5 :) trochę dzisiaj pojeździłem, pobawiłem się autkiem i moje obserwacje są takie: turbo "wstaje" wcześniej, na oko tak kolo 400 do 500 obrotów wcześniej, co pozytywnie wpływa na elastyczność, wiadomo... niby moc maksymalna i moment takie same ale jednak już nieco inaczej wygląda jazda :) teraz miedzy świętami a sylwestrem prawdopodobnie zdemontuję kolektor ssący co by go trochę wyczyścić z tego mułu, który został wpuszczony przez EGR, a skoro będzie to rozebrane na kawałki to już normalnie zaślepię EGR a nie tylko jego sterowanie, przy okazji wyczyszczę przepływkę, zobaczymy co z tego wyniknie ;)