Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p12/wp12] propozycja dla właścicieli - sprzęgiełko

preston81

Rekomendowane odpowiedzi

witam co chwila jakiś user p12/wp12 marudzi o klekotach drganiach itp , pisalem na forum w kilku tematach i muszę sie powtarzać bardzo często

chciałbym napisać o rozwiązaniu którego p12 fabrycznie nie ma , które jest stosowane w nowszych autach i nie tylko

chodzi o sprzęgiełko na alternatorze - element odciążajacy prace napinacza i całego układu , efekt jest taki że poprawia sie kultura pracy silnika nie dochodzą żadne dziwne dzwięki, drgania które pewnie przez wiekszość z was traktowane są już jako coś normalnego i coś co musi po jakimś czasie wystepować

mozna zmieniac napinacz efekt będzie taki sam jak przy założeniu sprzęgiełka lecz potrwa jakies max 2 tygodnie :)

więcej informacji w trakcie dyskusji

dodam że sprzęgiełko założyłem ja i widzę ogromna różnice , ostatnio też założył je voyager1956 który po założeniu - użyję jego słów opisał to tak :

"założyłem to sprzegiełko tzn. magik od alternatorów to zrobił a efekt jest pozytywnie porażający , drgania napinacza i całego silnika ustały, nic nie przenosi się na kierownicę ani na karoserię mimo, że widać jak koło pasowe wału się kiwa na swoim obwodzie ale nie przenosi się to dalej i teraz delektuję się czystą pracą dieselka"

polecam to rozwiązanie wszystkim uzytkownikom borykającym się z podobnymi problemami

pozdrawiam Wszyskich forumowiczów

Potwierdzam słowa powyższe kol. Preston 81 . Sprzęgiełko musi dobrać magik od alternatorów ponieważ stałe kółko ma kryzę odstępową ( kołnierz od strony alternatora ) a sprzęgiełko nie ma i tu magik musi dać właściwą podkładkę aby zachować odstęp koła a tym samym symetrię kółek pasowych na obwodzie paska wielorowkowego. Kto chce nie spróbuje , ja jestem z efektu zadowolony

Możesz zarzucić jakieś fotki? link itp. jaki koszt?

Wydaje mi się, że dotyczy to tylko właścicieli klekotów czyt.diesli :))

A może ktoś sprecyzuje jakiej grubości ma być ta podkładka, tak dla ułatwienia ? odległość może być standardowa, o ile się nie mylę.

Nie widziałem tego jak mechanik robił ale po zrobieniu koło nie dotyka obudowy i jest w osi kół pasowych

Uwaga dla kol. Krajesiak, delikatnie przypominam że jest to forum techniczne gdzie koledzy chcą zasięgnąć porady technicznej a nie społeczne gdzie jeden uważa się za lepszego od drugiego bo ma taki czy inny samochód , trzeba zmienić forum na jakieś społeczne, ma kolega u mnie minus, chętnie jednak poczytamy co kolega ma do powiedzenia w sprawach technicznych , może się czegoś ciekawego dowiemy

Nie widziałem tego jak mechanik robił ale po zrobieniu koło nie dotyka obudowy i jest w osi kół pasowych

Uwaga dla kol. Krajesiak, delikatnie przypominam że jest to forum techniczne gdzie koledzy chcą zasięgnąć porady technicznej a nie społeczne gdzie jeden uważa się za lepszego od drugiego bo ma taki czy inny samochód , trzeba zmienić forum na jakieś społeczne, ma kolega u mnie minus, chętnie jednak poczytamy co kolega ma do powiedzenia w sprawach technicznych , może się czegoś ciekawego dowiemy

Nie chce byś zrozumiał mnie źle, nie wywyższam się z powodu auta - bo moj motor idealny nie jest, jak wiemy bierze sobie olej bo to 1.8. Powiedziałem tylko z delikatną ironią,że dotyczy to diesli - a że wolę jednak benzyniaki to tak to zaczęło wyglądać.

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem :) Skasuj ten minus :)

Skasowałem Ci kolego ten minus ja szanuję każdego kto tu się wypowiada bo nie wszystkie kruczki primerek się zna ,jeden lubi benzynkę , drugi LPG a trzeci dieselka . Tu sobie doradzamy i to jest celem tego forum i oby tak było

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...