Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 DI 2.2 Silnik do wymiany. Jak, Gdzie i Za Ile zrobić to dobrze?

Gość Firefork
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Minęło zaledwie parę miesięcy od wymiany głowicy co też wiązało się z dużymi kosztami. Pomijam kwestię jak to się stało, skupmy się na wymianie. Aktualna oferta od mechanika jest 3200zł za silnik 80 tyś przebiegu i 1200zł zł za wymianę + gwarancja 2 tygodnie. Na allegro silniki od 1500zł (np. 1450zł 150tyś/30 dni gwarancji). Dlatego jak w temacie czekam na opinie jak gdzie i za ile to zrobić, żeby starczyło na kupienie choinki (bo prezentów to chyba w tym roku nie będzie). Jestem z Płocka i żeby to zrobić dobrze i za uczciwe pieniądze mógłbym jakiś kawałek od swojego miasta ten samochód przetransportować, chociaż wolałbym na miejscu.

Nie daj się wrobić w używany silnik z niby "80tys przebiegu" bo to jest słynna bajka mechaników.

Jak masz zamiar sporo PLN wpakować w samochód - zrób remont.

Uważasz, że ktoś Ci uzna gwarancję na używany silnik? Jeśli tak, to powodzenia...

A co jeśli mechanik mówi, że remont to ok 4 tyś, bo do wymiany praktycznie wszystko co się da?

Na gwarancję jakoś specjalnie nie liczę, ale szukam kogoś kto by dobrze wymienił, kogoś kto poleci kupienie silnika któregoś z allegro.

Edytowane przez Firefork

Kupic warto jedynie, gdy silnik jest w aucie.. A jezeli silnik lezy gdzies na deszczu czy na palaeci bez plynow itp to jest do d*py.. Zardzewialy itp.. Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kupno chlodnicy aluminiowej to producenci zalecja zeby zalac ja plynem, gdyby ma zostac wymontowana dluzej niz 24h.

Przeczytałem i zachciało mi się robić remont, tylko, że nie wiem jak bardzo powinienem sugerować się pojedyńczym przypadkiem.

Jest jeszcze opcja, że trafisz na anglika przeznaczonego do rozbiórki i będziesz mógł auto odpalić. Branie takiego silnika, którego nie można sprawdzić chyba mija się z celem. Ja wiem, że przypadek z tamtą P12 jest ekstremalny, ale no różnie bywa, a szkoda kasę utopić. Ew możesz poszukać warsztatu, który silnik załatwi sam, potem go założy, a na koniec da gwarancję, że to będzie jeździć, że założony silnik jest sprawny i nie będzie trzeba niedługo panewek np wymieniać... Chociaż po porządnym remoncie pewność chyba zawsze większa.

Edytowane przez maius

W każdym chyba mieście śą warsztaty gdzie szlifują bloki, wały i inne podzespoly silnika. Ja bym zaryzykował i podjechal na twoim miejscu do takiego warsztatu, może oni by zrobili wszystko na miejscu. Silnik wyjmują, wszystko robią co trzeba, wsadzają , odpalają. Wtedy masz gwarancję i zawsze możesz do nich podjechać, a tak to jeden będzie zganiał na drugiego. U mnie włodzi coś takiego praktykowali.

popieram przedmowce zwłaszcza jak juz masz głowice sprawna i ciekawi mnie jak do tego mogło dojść głowica a poźniej silnik jaki przebieg, olej itp. moze to pomoze innym uzytkownikom

Gość Firefork

popieram przedmowce zwłaszcza jak juz masz głowice sprawna i ciekawi mnie jak do tego mogło dojść głowica a poźniej silnik jaki przebieg, olej itp. moze to pomoze innym uzytkownikom

Przebieg 215k km olej magnatec 10w40. A może dla odmiany jakiś przypadek gdzie ktoś wymieniał silnik i wszystko gra po wymianie?

cos troche mały przebieg jak na takie remonty. i nie słyszałem zeby ktos wymieniał silnik ponoc silnik moze wytrzymac ponad 500 tys/km bez powaznych remontow o osprzecie nie mowie

• 2 tygodnie później...

Witam.Gadu gadu o głowicy,remoncie silnika itd,ale pytanie moje dla czego ten remont,lub drugi silnik,bo jakoś nie widzę nic na temat usterki,(przyczyny,całego zamieszania).Co się dzieje z tym silnikiem?