zimnyzimny Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 witam. ostatnio zauwazylem chrobotanie chyba w skrzyni biegów. podczas jazdy jest wszystko ok ale jak stoje na swiatlach i mam wcisniety pedal sprzegla i wcisnieta "1" to slysze chrobotanie pod samochodem. zrobilem tez test. na parkingu zmienialem biegi ze wcisnietym sprzeglem i na "1" oraz "4" najbardziej slychac metaliczny odglos spod samochodu. na innych biegach mniej lub wogole. co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukaniopl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zacznij od tego czy jak wcisniesz sprzeglo to zgrzyta i czy jak puscisz to nie zgrzyta. Jesli tylko przy wcisnietym sprzegle to pewnie lozyszko oporowe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam podpinam sie pod temat mam Almerę N15 i ten sam problem słychać chrobotanie, jak stoje i wcisnę sprzegło na luzie to jest piekna cisza jak tylko puszcze znowu słychac chrobot. Mam pytanie do kolegów jeżeli to łozysko oporowe w skrzyni biegów to czy ktoś to robił i jeśli tak to jakie są tego koszty i jak długo mozna jeździć z czyms takim Dziekuje za szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość luk1300 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mam pytanie do kolegów jeżeli to łozysko oporowe w skrzyni biegów Dziekuje za szybka odpowiedz łożysko oporowe nie w skrzyni tylko w sprzęgle przy docisku, można jeździć aż się rozwali, kiedyś ale to w innym samochodzie zrobiłem tysiąc kilometrów i się nie rozwaliło, potem wymieniłem, możesz pojeździć jeszcze jakiś czas aż znajdziesz chwile żeby wymienić cenę łożyska znajdziesz na alle... a i żeby wymienić trzeba wyjąć skrzynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zacznij od tego czy jak wciśniesz sprzęgło to zgrzyta i czy jak puścisz to nie zgrzyta. Jeśli tylko przy wciśniętym sprzęgle to pewnie łożysko oporowe.. Nie wiem czy to ważne ale u mnie zgrzyta przy puszczonym sprzęgle a nie zgrzyta przy wciśniętym i czy w takim przypadku to jest łożysko oporowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 nie. łożysko odzywa się jak wciśniesz sprzęgło, czyli jak pracuje. to najpewniej łożysko na wałku w skrzyni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 nie. łożysko odzywa się jak wciśniesz sprzęgło, czyli jak pracuje. to najpewniej łożysko na wałku w skrzyni. Obdzwoniłem dziś z 10 zakładów i 9 powiedziano mi ze to wina łożyska oporowego i trzeba wymienić łożysko albo całe sprzęgło ale tylko w jednym ze to wina skrzyni biegów i nie wiem czy inwestować teraz w wymianę sprzęgła i czy to coś pomorze czy tez szukać mechanika od skrzyni biegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ja na Twoim miejscu, szukał bym konkretnego fachowca od skrzyń. Łożysko oporowe, to może wymienić każdy mechanik a zew skrzyni już nie. Jeśli po wymianie łożyska oporowego nie będzie poprawy, to i tak będziesz musiał walczyć ze skrzynią, więc dojdą powtórne koszta demontażu. Fachowiec od skrzyń oplatę weźmie raz i sprawdzi Ci wszystko. Ale to jest tylko moje skromne zdanie. Pozdrowionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Sami fachowcy... Łożysko oporowe (wyciskowe) dzwoni przy wyciśniętym (puszczonym) sprzęgle, a jak się sprzęgło wciśnie - to cisza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.