Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

chrobotanie spod samochodu a skrzynia biegów

zimnyzimny

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

ostatnio zauwazylem chrobotanie chyba w skrzyni biegów. podczas jazdy jest wszystko ok ale jak stoje na swiatlach i mam wcisniety pedal sprzegla i wcisnieta "1" to slysze chrobotanie pod samochodem. zrobilem tez test. na parkingu zmienialem biegi ze wcisnietym sprzeglem i na "1" oraz "4" najbardziej slychac metaliczny odglos spod samochodu. na innych biegach mniej lub wogole. co to moze byc?

Zacznij od tego czy jak wcisniesz sprzeglo to zgrzyta i czy jak puscisz to nie zgrzyta. Jesli tylko przy wcisnietym sprzegle to pewnie lozyszko oporowe..

• 1 miesiąc temu...

Witam podpinam sie pod temat mam Almerę N15 i ten sam problem słychać chrobotanie, jak stoje i wcisnę sprzegło na luzie to jest piekna cisza jak tylko puszcze znowu słychac chrobot.

Mam pytanie do kolegów jeżeli to łozysko oporowe w skrzyni biegów to czy ktoś to robił i jeśli tak to jakie są tego koszty i jak długo mozna jeździć z czyms takim

Dziekuje za szybka odpowiedz

Mam pytanie do kolegów jeżeli to łozysko oporowe w skrzyni biegów

Dziekuje za szybka odpowiedz

łożysko oporowe nie w skrzyni tylko w sprzęgle przy docisku, można jeździć aż się rozwali, kiedyś ale to w innym samochodzie zrobiłem tysiąc kilometrów i się nie rozwaliło, potem wymieniłem, możesz pojeździć jeszcze jakiś czas aż znajdziesz chwile żeby wymienić

cenę łożyska znajdziesz na alle...

a i żeby wymienić trzeba wyjąć skrzynie

Zacznij od tego czy jak wciśniesz sprzęgło to zgrzyta i czy jak puścisz to nie zgrzyta. Jeśli tylko przy wciśniętym sprzęgle to pewnie łożysko oporowe..

Nie wiem czy to ważne ale u mnie zgrzyta przy puszczonym sprzęgle a nie zgrzyta przy wciśniętym i czy w takim przypadku to jest łożysko oporowe?

nie. łożysko odzywa się jak wciśniesz sprzęgło, czyli jak pracuje. to najpewniej łożysko na wałku w skrzyni.

nie. łożysko odzywa się jak wciśniesz sprzęgło, czyli jak pracuje. to najpewniej łożysko na wałku w skrzyni.

Obdzwoniłem dziś z 10 zakładów i 9 powiedziano mi ze to wina łożyska oporowego i trzeba wymienić łożysko albo całe sprzęgło ale tylko w jednym ze to wina skrzyni biegów i nie wiem czy inwestować teraz w wymianę sprzęgła i czy to coś pomorze czy tez szukać mechanika od skrzyni biegów?

Ja na Twoim miejscu, szukał bym konkretnego fachowca od skrzyń. Łożysko oporowe, to może wymienić każdy mechanik a zew skrzyni już nie.

Jeśli po wymianie łożyska oporowego nie będzie poprawy, to i tak będziesz musiał walczyć ze skrzynią, więc dojdą powtórne koszta demontażu.

Fachowiec od skrzyń oplatę weźmie raz i sprawdzi Ci wszystko.

Ale to jest tylko moje skromne zdanie. Pozdrowionka.

Sami fachowcy...

Łożysko oporowe (wyciskowe) dzwoni przy wyciśniętym (puszczonym) sprzęgle, a jak się sprzęgło wciśnie - to cisza...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...