Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

olej układu wspomagania kierownicy

Gość jad1014
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Musisz troszeczkę poznać w końcu swój samochodzik.

Proponuję::: otwórz maskę silnika, i odkręcaj po kolei korki z plastikowych zbiorniczków.

W jednym będzie płyn biały - to zbiorniczek płynu hamulcowego. [czasami bywa też i zielony płyn, ale żadko]

Drugi to płyn czerwony/brązowy - to zbiorniczek układu wspomagania.

Inny zbiornik z rurką lub tzw. lejkiem - to zbiornik wyrównawczy do płynu chłodzącego.

Czy pomogłem???

Każdy się uczy, a niektórzy całe życie.

Biały od czerwonego to rozróżnisz.

Gdybyś nie miał płynu hamulcowego, to zapowietrzyłyby się hamulce, płynu do chłodnicy, to by grzał sie silnik.

Ja tez często czegos jeszcze u siebie szukam, lub mam coś - co nie wiem do czego służy i nikt nie potrafi mi odpowiedzieć.

Ja myślę że każdy się uczy całe życie...

No patrz, a w temacie o oszczędnej jeździe tak się unosiłeś swoją wiedzą o tym, że silnik podczas jazdy na biegu ZAWSZE pobiera paliwo i nie dałeś sobie przetłumaczyć, na jakiej zasadzie działa układ wtryskowy. A tutaj niespodzianka, nawet nie wiesz, jak sprawdzić podstawowe płyny w samochodzie ;)

No patrz, a w temacie o oszczędnej jeździe tak się unosiłeś swoją wiedzą o tym, że silnik podczas jazdy na biegu ZAWSZE pobiera paliwo i nie dałeś sobie przetłumaczyć, na jakiej zasadzie działa układ wtryskowy. A tutaj niespodzianka, nawet nie wiesz, jak sprawdzić podstawowe płyny w samochodzie ;)

No i Sherlocku co z tego wnioskujesz?

• 2 tygodnie później...

Gdzieś centralnie, przy silniku bez podziałki, nie przezroczysty. Wlew oleju odróżnisz, spryskiwacz do szyb też, hamulcowy okrągły z podziałką, płyn chłodzący z podziałką...no ale do dziś to już uzupełniłeś. Ewentualnie sprawdzisz gdzie wlałeś. :warning: