sebol_l123 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam. Posiadam od roku x-traila 2,2 dci (przeb. 110 tys km). Od czasy kupna słychać było pogwizd z pod maski przy obrotach ok. 1800 - 2300. Ostatnie wziąłem się za to. Najpierw wymieniłem nieszczelny intecooler ale to nic nie dało. Mechanik mi powiedziała że to jest od turbiny ten odgłos. Turbinę zawiozłem do firmy od regeneracji ale stwierdził że nie jest uszkodzona tylko konieczne było ustawienie geometrii. Zrobili to a po zamontowaniu turbiny jest odczuwalna poprawa ale jeszcze słychać gwizd jak się dodaje silniej gazu (ale już powyżej 2500 obr). Mechanik niestety nie wiem co to może być, twierdzi że ten odgłos jest od ziemnej strony układy turbo czyli pomiędzy turbo a filtrem powietrza. Dodam że samochód by uderzony i filtr powierza był klejony. Czy ktoś wie co może być przyczyną dziwnych pogwizdów wydobywających się z filtra powierza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark_75 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam. Posiadam od roku x-traila 2,2 dci (przeb. 110 tys km). Od czasy kupna słychać było pogwizd z pod maski przy obrotach ok. 1800 - 2300. Ostatnie wziąłem się za to. Najpierw wymieniłem nieszczelny intecooler ale to nic nie dało. Mechanik mi powiedziała że to jest od turbiny ten odgłos. Turbinę zawiozłem do firmy od regeneracji ale stwierdził że nie jest uszkodzona tylko konieczne było ustawienie geometrii. Zrobili to a po zamontowaniu turbiny jest odczuwalna poprawa ale jeszcze słychać gwizd jak się dodaje silniej gazu (ale już powyżej 2500 obr). Mechanik niestety nie wiem co to może być, twierdzi że ten odgłos jest od ziemnej strony układy turbo czyli pomiędzy turbo a filtrem powietrza. Dodam że samochód by uderzony i filtr powierza był klejony. Czy ktoś wie co może być przyczyną dziwnych pogwizdów wydobywających się z filtra powierza? Klejony filtr powietrza? Albo Ty, albo z Ciebie sobie ktoś jaja robi. Filtr powietrza kosztuje 40-80 zł i się go WYMIENIA! Pomijam już fakt, że turbina w X-Trailu gwizdanie ma w standardzie, a jak gwizdać przestanie, to możesz się zacząć martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebol_l123 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Sorry miałem na myśli obudowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark_75 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Sorry miałem na myśli obudowę. No tak podejrzewałem. O ile jest dobrze sklejona, to nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heckler1 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 u mnie też gwizda i jeszcze brzęczy pomiędzy 2300 a 2600 obrotów i przestałem się tym przejmować, bo poza dźwiękiem to nic mu nie dolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.